Ağız kuruluğu ve kokusu

Dr. Dt. Ahmet Kiğılı
Dr. Dt. Ahmet Kiğılı
27 Nisan 2015994 görüntülenme
Randevu Al
Ağız kuruluğu ve kokusu

Ağız Kuruluğu 

Ağız içi mukozayı kaygan yapması,antifungal antibakteriyel ve antiviral etkisi,ağız içinde çalkalama yapması temizleme etkisi asit ve baz dengesini koruması, konuşmada çıkan seslerin doğru telaffuzu gibi çok önemli işlevleri bulunan tükrüğün zaman içinde az salgılanması ağız kuruluğunun nedenidir. Gıdalardan tat alma, gıdaların lokma haline getirilmesi ve yutulması yine tükrük sayesinde gerçekleşmektedir.

Ağız kuruluğu teşhisini verebilmek için tüm sistemik rahatsızlıkların değerlendirilmesi ve tükrük miktarının ölçülmesi, alınacak grafiler,kimyasal ve immunolojik testlerin yapılması gereklidir. Ağız kuruluğu olan bireyler: Ağız içinde kuruluk hissi Ağız içinin kendine özgü parlaklığının kaybolması Çürük oluşumunda artış Ağız içinde mantar enfeksiyonlarında artış Dilde beyaz pas görüntüsü

Yutkunma güçlüğü,konuşma güçlüğü,susama hissi Ağız kuruluğunun ayırt edici teşhisi önemlidir,bazı sistemik rahatsızlıklar ve kullanılan ilaçlar ağız kuruluğuna sebep olabilir.Tansiyon ilaçları,Allerji ilaçları,uyku düzenleyici ilaçlar,psişik düzenleyiciler ağız kuruluğuna sebep olabilir. Diabet,yüksek tansiyon,bağışıklık sistem yetersizliği, parkinson,nörolojik rahatsızlıklar gibi sistemik rahatsızlıklarda ağız kuruluğuna sebep olabilirler.Baş boyun bölgesinde yapılan radyoterapiler tükrük kanallarının küçülmesi nedeniyle ağız kuruluğuna sebep olabilir.

Ağız kuruluğunun tedavisi,sebep sonuç ilişkisi olarak değerlendirilmelidir.Tükrük bezinin aktif hale getirilmesi tedavinin temelini oluşturur.Şekersiz ciklet çiğnenmesi,sitrik asit içeren meyveli şekerlerin kullanımı tükrük çıkışını artırdığından kısa süreli faydalı olabilir. Ağız kuruluğu olan bireylerin düzenli dişhekimi kontrolü ağız içinde başka problemlerin meydana gelmesini önleyecektir. Ağız kuruluğu olan bireyler dudaklarında da kuruma olacağında dudaklarını lanolinli kremle koruyabilirler. Ağız kuruluğu için sentetik tükrük preparatları bulunmaktadır, sıvı jel veya sprey formları mevcut olan sentetik tükrük preparatlarının kullanımı doktor kontrolünde yapılmalıdır.

Dr.Ahmet KİĞILI

Etiketler

Ağız kokusu nedenleriKötü ağız kokusuAğız kuruluğu nedenleriAğız kuruluğu tedavisiAğız kokusu olmaması için gerekenlerKötü ağız kokusu yapan nedenlerAğız kokusunun tedavisiDiabet ve ağız kokusuŞeker hastalığı ve ağız kokusuAğız kokusu ve ilaçlarAğız kuruluğu ilaçlarıAğızda kötü tat almaAğız tadının değişmesiDişeti kanaması ve kokuAğız kokusu ve çürüklerAğız kokusu ve dolgularKötü ağız kokusu nedenleri

Yazar Hakkında

Dr. Dt. Ahmet Kiğılı

Dr. Dt. Ahmet Kiğılı

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır