Ağız Kanseri

Dt. Murat Zogun
Dt. Murat Zogun
6 Nisan 20111591 görüntülenme
Randevu Al
Ağız Kanseri

            Ağız kanseri, ağzın herhangi bir bölgesinde, ufak, beyaz, kırmızı bir nokta veya yara şeklinde başlayabilir. Sigara ve alkol kullanımı ağız kanseri riskini artırmaktadır. Buna rağmen ağız kanseri olan insanların dörtte biri bu bilinen risk faktörlerinden bağımsız olarak ağız kanserine yakalanmışlardır. Ağız içi mukozasının, ağız tabanının, damağın, dilin ve baş, boyun bölgesindeki lenf nodüllerinin muayenesi, ağız kanserinin tanımlanmasında çok büyük önem taşımaktadır. Amerikan Kanser Derneği'nin bilgileri doğrultusunda, Amerika'da bu yıl ağız kanserine yakalanacak olan hastaların sayısı 28.000 olarak tespit edilmiş ve bu vakalardan yaklaşık 7.400'ünün ölümle sonlanacağı belirtilmiştir. Ağız kanserinde erken tanı, teşhis ve tedavi uzun ve sağlıklı yaşamın çok kritik bir noktasıdır. Diş hekimi aşağıdaki tanı tekniklerini kullanarak var olan veya gelecekte ortaya çıkabilecek bir kanserin teşhisini koyabilir.

  • Fırça Biyopsisi : Pre-kanseröz veya kanser hücrelerinin varlığı araştırılır.
     
  • Toluidin Mavisi : Pozitif test sonucu daha ileri bir araştırmayı gerektirir.
     
  • Doku Biyopsisi : Şüpheli bölgeden küçük bir cerrahi müdahaleyle alınan doku, hücresel olarak incelenir.
     
  • Kanser teşhis cihazı : Diş hekiminin muayenesinde kullandığı bir cihazdır.

Etiketler

Ağız kanseriFırça biyopsisiToluidin mavisiAğız doku biyopsisiAğız kanser teşhis cihazıAğız içi muayene

Yazar Hakkında

Dt. Murat Zogun

Dt. Murat Zogun

Dt. Murat ZOGUN, 1969 yılında İstanbul'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı eğitimini 1993 yılında başarıyla tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır. 

Dt. Murat ZOGUN, mesleki çalışmalarına kurucu ortaklarından biri olduğu İstanbul Dentaluna Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği'nde devam etmektedir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır