Agız ıcı kanserlerı ve tedavılerı


Ağız kanserleri genellikle ağızda dil,ağız tabanı, dişeti, dudaklar ve dil köküne yakın alanlarda görülür. Erken dönemde teşhis edilmesi çok önemlidir. Aksi taktirde kontrol altına alınması zor olacak, tedavi sonrasında da düzeltilmesi zorlaşan ağız ve yüz deformasyonları görülecektir. Sürekli ağrı ve en sonunda da ölümle sonuçlanan tablolarla karşılaşmak kaçınılmaz olacaktır.
Erken teşhis konulmasını olanaklı kılan en önemli seçenek; düzenli diş hekimi kontrolünden geçmektir.45 yaş üstü bireylerde daha fazla görülür. Erkeklerde görülme sıklığı da bayanlardakinin 2 katı kadardır.
Ağız içi kanserlerinin oluşma nedenleri tam olarak bilinmese de buna zemin hazırlayan faktörler belirlidir. Bu faktörleri şöyle sıralayabiliriz:
-sigara ve tütün ile alkol alışkanlığı;tütün hangi şekilde kullanılırsa kullanılsın(sigara, puro, pipo) ağız, dil, farinks kanserlerine yakalanma riskini arttırır.
-Radyasyon; yapılan çalışmalar kanser oluşumuna neden olabilecek radyasyonun doz ve ışınlama süresine bağlı olduğunu göstermiştir. Bebeklik ve çocukluk çağında tedavi amacıyla baş oyun bölgelerine x ışınları ve diğer Ra uygulamalarına maruz kalanlarda bu risk fazladır. 5-35 yıl gibi zaman zarfında troid bezleri ve tükrük bezlerinde kanser belirtileri görülmeye başlayabilir. Ancak rutin olarak uygulanan diş röntgen filmlerinin çekimlerinde uzun süredir olumsuz bir etkiye rastlanmamıştır.
-Beslenme ve genetik eğilim
-virüsler ve sifiliz
-Travmatik irritasyonlar;kırık veya keskin kenarlı dişler,dişeti üzerine baskı yapan, dil ve yanağı tahriş eden dolgular, kötü yapılmış protezler de ağız içi kanserlerin oluşmasında olumsuz yönde etkili olabilirler.
Belirtileri arasında; ağız içinde ve etrafında beyaz ve kırmızı renkli alanlar, ağızda ve boğazda sık sık oluşan kanamalar, ağız içinde ve boyunda oluşan ağrısız şişlikler, ağız içinde kabarık, kalınlaşmı,ş tahriş olmuş hassas alanlar, yutkunmada güçlükler sayılabilir. Başlarda ağrısız seyrederken ilerlediğinde ağızdaki tahriş olmuş alanlara bağlı olarak ağrılar da görülebilir.
Ağız içi kanserlerden korunmanın en basit yöntemi düzenli diş hekimi kontrolüdür. Ardından sağlıklı ve zengin beslenme zinciri, alkol ve sigaradan uzak durmak, stresli yaşamdan mümkün olduğunca kaçınmak gibi davranışları sıralayabiliriz..
Sağlıkla kalın..