Ağız bakımı ve ağız kokusu

Ağız bakımı ve ağız kokusu

  Aslında çok yazılan ve konuşulan bir konu olduğunu iyi bilir herkes. Her tecrübeli diş hekimi; muayene ve tedavi ettiği hasta sayısı arttıkça anlar ki, ağız ve diş bakımı hastaya özeldir, kullanılması gereken bakım ürünleri her bireyde değişiklik gösterir. Diş fırçası, diş macunu, diş ipi, diş arası fırçası, günlük gargara, protez fırçaları vs. Hasta tedaviye geldiğinde, tedavi sırasında, tedavi bitiminde ve sonrasında bile kullanması gereken temizleme ajanları değişebilir. Herhangi bir tedavi ihtiyacı olmasa bile bireyin, diş hekimine danışıp neyi nasıl kullanacağını öğrenmesi hayat kalitesini arttıracaktır. Doğru ürünü doğru bir şekilde kullanması bir anda ağız kokusunu azaltabilir ya da dişeti kanamalarının durmasını sağlayabilir. Teşhis edilemeyen bir problemi bile ortaya çıkartabilir hastaya uygun, doğru ağız ve diş bakımı.

  Halitozisi oluşturan gazlar büyük oranda Volatil Sülfür Bileşenleridir(VSC). Ağızdaki VSC’nin ortaya çıkması tükürük,O2 konsantrasyonu azalması, bakterilerin üremesine bağlıdır. Ağız kokusunun oluşmaması için ideal pH 6,5-7 dir. Bazen Ph, ideal değerlerinde olsa dahi tükürükte serbest olan glükoz ve karbonhidratlar glikoproteinlerle birleşir, tükürükteki protein artar ve ağız kokusu meydana gelir. Dişeti hastalıklarında Gr(-) anaerob bakteriler artar, kanama olur ve yine ağız kokusu artar. Tükürük miktarı azlığı oksijen taşınması açısından sıkıntıdır. Az oksijen taşındığında anaerobik ortam nedeniyle koku meydana gelir. Ağız kokusuna neden olan en başlıca bakteriler Porphyromonas gingivalis ve Prevotella intermediadır. Bazı sistemik hastalıklar da farklı ağız kokularına neden olabilmektedir.

Bir diş hekiminiz olsun; şikayetiniz olmasa bile 6 ayda bir randevunuzu alın...   

Bu makale 8 Aralık 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Seda Deniz KALKAN

27 Ağustos 1983 yılında Trabzon'da doğdum. İlkokul öğrenimimi Trabzon’un Of ilçesinde, ortaokul öğrenimimi Trabzon Kanuni Anadolu Lisesinde ve lise öğrenimimi Ankara Atatürk Lisesinde tamamladım. 2008'de Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinden mezun oldum. Uzmanlığımı ve doktoramı Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi bölümünde tamamladım. Uzmanlık ve doktora sürecinde; dental implantlar, botox, çenelerdeki kistlerin ve patolojiler, gömülü dişler, ağız hastalıkları ve tüm çene cerrahilerini içeren alanlarda uzmanlık üzerinde eğitim aldım.  "Yarı gömülü yirmi yaş dişlerinde çekim öncesi ve çekim sonrası c-reaktif protein seviyelerinin karşılaştırılması" adlı tezimi Doktora eğitimimde tamamladım. Uzmanlığım sırasında ve sonrasında ulusal ve uluslararası birçok bilimsel kongreye katıldım. 2008-2018 ...

Etiketler
Ağız kokusu
Dr. Dt. Seda Deniz KALKAN
Dr. Dt. Seda Deniz KALKAN
Ankara - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube