Ağız ve diş sağlığında lazer

Ağız  ve diş sağlığında lazer

Lazer kelimesi, "Işığın Uyarılarak Güçlendirilmesi" olarak açıklanabilir. Lazer cihazı temel olarak bir ışık güçlendiricisidir.

Laser  ilk olarak 1960 yılında tanımlanmış olup tıpta bulduğu geniş kullanım alanlarından sonra 1994 yılından itibaren diş hekimliğinde de bir çok dalda verimli olarak kullanılmaya başlanmıştır. Diş hekimliğinde ilk olarak yumuşak doku cerrahisinde kullanımı yaygınlaşsa da avantajlarının üstünlüğü ortaya çıktıkça son yıllarda sert doku kullanım alanları da gelişmiştir. Laser genel olarak bilinenin aksine X ışınlarının sebep olduğu radyasyondan tamamen farklı bir ışık enerjisidir. Doğru teşhis ve uygun parametreler ile kullanıldığında bu yoğunlaştırılarak odaklanmış ışık enerjisi zararsız bir şekilde istenilen etkiyi oluşturur.
Diş hekimliğinde laser uygulamaları çoğunlukla  geleneksel tedavi yöntemlerini destekleyici olarak kullanılır.
Diş eti tedavilerinde klasik tedaviyi destekleyici ve iyileşme sürecini oldukça hızlandıran pozitif etkiler sağlamaktadır.

Değişik konularda üstünlüğü gerçekten tartışılamayan, hatta bazı alanlarda da alternatifsiz olan bu sistem geleneksel tedavi yöntemlerinin yanı sıra destekleyici tedavi olarak, bazı vakalarda ise bu tedavilerin yerine kullanılmaktadır. Diş hekimliğinde geleneksel tedavilerin yanı sıra, implantların ve enfekte dokuların iyileşmesinin uyarılmasında, aft tedavisinde, diş beyazlatmada ve diş hassasiyetlerinin giderilmesinde diğer yöntemlerden daha etkili ve kesin sonuçlar verebilen bir yöntem olarak görülmektedir. Lazer kullanılan tedavi yöntemlerinin en önemli avantajı; hastanın konforunun yüksek olması, lokal anestezi ihtiyacının minimum olması, cihazın sessiz çalışması ve iyileşme sürecini kısaltıp, ağrı, şişlik gibi komplikasyonları en aza indirgemesidir.

Özellikle diş eti estetiğinde uygulama ve sonuçları çarpıcıdır:
1- Diş etlerinde pigment artmasına bağlı olarak oluşan renklenmeler, klasik yöntemlerle bisturi ile alınarak temizlenirken, lazer uygulamaları ile giderilen dişeti renklenmeleri hastanın konforlu bir şekilde normal hayatına devam etmesine olanak tanır. Bu renklenme çoğunlukla genetik olsa da bazen sigara kullanımı da sebep olmaktadır.
2-Diş eti iltihapları.diş eti çekilmeleri gibi hastalıkların tedavisinde de yaygın olarak kullanılmaktadır.
 3-Diş beyazlatmada klinikte uygulanan methodla son derece etkili sonuçlar elde edilmektedir.
4-Lazer ile yapılan cerrahi uygulamalarda, işlem esnasında neredeyse hiç kanama olmamaktadır. Her cerrahi uygulama sonrasında ortaya çıkabilecek komplikasyon, şişme ve rahatsızlık olasılıkları azalmakta ve daha hızlı bir iyileşme görülmektedir.

Lazer nedir? Nasıl çalışır?
Lazer kelimesi, "Işığın Uyarılarak Güçlendirilmesi" olarak açıklanabilir. Lazer cihazı temel olarak bir ışık güçlendiricisidir. Lazer cihazı tarafından oluşturulan ışık dalgaları, elektromanyetik enerjinin bir formudur. Diş lazerleri, atomize su spreylerinin, lazer enerjisi ile birleşmesi sonucunda elde edilen hidrokinetik enerji prensibi ile çalışır.
 

Lazer diş hekimliğinde nerelerde uygulanır?
Yeni diş lazerleri ile, hem yumuşak doku (damak) hem de sert doku(diş minesi) işlemleri rahatlıkla yapılabilmektedir.
Bu uygulamalardan bazıları:
• Diş çürüklerinin temizlenmesi, diş dolguları
• Kanal tedavileri
• Çene kemiğinde ve dişetinde her çeşit cerrahi işlemler, dişetinin şekillendirilmesi
• Hassas dişlerin hassasiyetinin giderilmesi
• Diş beyazlatma
• Koyu renkli dişetlerinin renginin açılması
• Ağız yaraları, aftların tedavileri
 

Lazer uygulamalarının avantajları:
• Yeni nesil diş lazeri ile dişe ve diğer dokulara temas etmeden çalışmak mümkündür. Bu sayede ısı, titreşim ve sürtünmeye bağlı ağrı oluşmayacağı için dişi uyuşturmaya gerek kalmayabilmektedir. Bu nedenle diş hekimi korkusu olan her yaş grubu hasta için tercih edilebilir.
• Lazer kullanılan bölgede %100 dezenfeksiyon ve sterilizasyon sağlanmaktadır.
• Gücü ayarlanabilen lazer ışınının çürük dokuyu seçici davranması az madde kaybıyla tedavinin tamamlanmasını sağlar. (Dişten sadece çürük bölgeyi kaldırır.)
• Lazer ile yapılan cerrahi uygulamalarda, işlem esnasında neredeyse hiç kanama olmamaktadır. Her cerrahi uygulama sonrasında ortaya çıkabilecek komplikasyon, şişme ve rahatsızlık olasılıkları azalmakta ve daha hızlı bir iyileşme sağlanmaktadır.
• Lazerli "diş beyazlatma" işlemlerinde çok kısa sürede daha iyi sonuç almak mümkündür.
• Diş etlerinde genetik olarak aşırı derecede mor renklenme (hiperpigmentasyon)bulunan hastalarda 3 veya 4 seansta lazer ile soyma (peeling) yapılarak bu sorun ortadan kaldırılabilmektedir.
• Lazer uygulamaları ile, halk arasında lazerli dolgu diye bilinen ve bir ışık kaynağı ile sertleştirilen kompozit dolgu uygulamaları birbiriyle karıştırılmamalıdır.


 

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Sibel Öznur  Örsal

Dr. Dt. Sibel Öznur ÖRSAL, 1966 yılında doğmuştur. Lise eğitimini Ankara Atatürk Lisesi'nde bitirdikten sonra Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde lisans eğitimine başlamıştır. 1990 yılında üniversiteden mezun olmuş ve Diş Hekimi unvanı almıştır. Hemen ardından Hacettepe Üniversitesi Periodontoloji Anabilim Dalı'nda Araştırma Görevlisi olarak girmiş ve 1995 yılında Periodontoloji Uzmanı olmuştur. Dr. Dt. Sibel Öznur ÖRSAL'ın eğitimine devam ederken ve eğitimi sonrasında pek çok bilimsel çalışması olmuştur. 12 yıl boyunca Dentamed Diş Tedavi Polikliniği'nde görev yapmasının ardından 2007 yılı itibariyle Nişantaşı Doktorlar Merkezi'ndeki özel muayenehanesinde çalışmalarını sürdürmektedir. Yerli ve yabancı kongrelerde katılımcı ve konuşmacı bulunan Dr. Dt. Sibel Öznur ÖRSAL, Türk Periodontoloji Derneği ve IAP üyesidir. Mu ...

Etiketler
Dişlerde lazer uygulamalarının avantajları
Dr. Dt. Sibel Öznur  Örsal
Dr. Dt. Sibel Öznur Örsal
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube