Ağır okul çantasının omurgaya etkisi nedir? omurga eğriliği yapar mı?

Ağır okul çantasının omurgaya etkisi nedir? omurga eğriliği yapar mı?

Okul çantalarının içerisindeki ağırlık kalıcı rahatsızlıkları , sırt bel ağrısı, omurga disk hastalığı ve eğriliği ortaya çıkarabilir.

Çocuklar gelişmekte olan bireylerdir. O yüzden okul döneminde taşıdıkları çantaların ağırlıkları önemlidir. İleride kalıcı sırt ağrıları veya eğriliklere yok açmamak için okul çantalarının ağırlığı çocuğun ağırlığının %10’unu geçmemesi gerekir. Ortalama ilkokuldaki bir çocuğun çantası 3-4 kg aşmamalıdır.

Bununla birlikte çantalarını tek omuz üzerine almak yerine her iki omuz üzerinde taşımalarında fayda vardır. Çünkü tek taraflı taşımada yük dengesiz biçimde dağılacağı için omurgaya binen yükler de dengesiz olacaktır.

Aynı zamanda sırt çantalarını ve karın bölgesinin vücuda bağlanması da yükün dengesini sağlayacağından omurga için kolaylık sağlamaktadır. Çanta geniş, yumuşak çift askılı ve sırt kısmı desteklenmiş olmalıdırlar.

Çantanın kendiside hafif olmalıdır.

Çanta vücuda yakın olarak taşınmalı sırt ile temas eden bölgesi vücudu rahatsız etmemelidir. Sırt tarafı iyi pedlenmelidir.

Bununla birlikte çanta sırttan ve omuz üzerinden uygun biçimde oturmalı gövdeden aşağıya inmemelidir. Askıları bele 5 cm üzerinde tutacak şekilde ayarlanmalıdır.

Uzun süre askıları gevşek olan çanta taşıma sonuçta ağırlık merkezi arkaya kayar ve bel kaslarını yorar. Bunun sonucunda ileriki dönemde bel rahatsızlıklarına yol açabilir. Hızlı büyüme dönemlerinde tek taraflı veya tek omuzda çantanın taşınması sonucunda omurgada eğrilikler meydana gelebilir. Çantanın içerisine konan eşyalardan ağır olanları vücuda yakın ve sağa sola eşit dengede yerleştirilmelidir.

Bel, sırt ağrısı yakınması olan çocukları mutlaka dinlemek gerekir. Çünkü okul döneminde tek taraflı ve ağır yük taşıyan bireyler omurga hastalıklarına davetiye çıkartmaktadırlar. Ağır okul çantasının sebep olduğu rahatsızlıklar boyun ve sırt kaslarında ağrılı kas spazmları, baş ağrıları yapabilir. Bununla birlikte omurga eklemi ve bağ dokuları, kıkırdaklar, diskler yanlış, dengesiz ve aşırı yüke maruz kalabilir. Bu dokular kan dolaşımı açısından zayıf olduğu için dokunun kendisini yenileme yeteneği düşüktür. O yüzden bu dokulardan kalıcı aşınma, yıpranma ve kıkırdak aşınmalarına yol açabilir.

Okul taramalarında yaklaşık olarak skolyoz yani sırtta eğrilik olma olasılığı %0,3 ile %15 arasındadır. Bu sırtında eğrilik olan çocukların ağır yüke maruz kalması sırttaki eğriliğini daha da arttıracaktır ve kalıcı rahatsızlıklara yol açabilecektir.  Bunlardan hepsinden önemlisi okul yönetimi, öğretmen ile konuşulmalı bu kadar ağırlık gerekli olup olmadığını konuşmak gerekir. 

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Engin Kesgin

Etiketler
Okul başlıyor
Op. Dr. Engin Kesgin
Op. Dr. Engin Kesgin
Antalya - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube