Aft olusumu nedenlerı ve tedavılerı

Aft olusumu nedenlerı ve tedavılerı

Aft,ağız içinde genellikle yanak ve dudak mukozasında, dil üzerinde, yumuşak damakta, farekste, dişeti üzerinde görülen oldukça ağrılı ve ülserleşmiş yaralardır.Solgun sarı-kırmızı hale ile çevrilidir.Toplumun%20 si az veye çok oranda aft sorunu ile karşılaşmıştır.Aynı anda birkaç bölgede birden görülebilir ve bayanlarda görülme sıklığı erkeklerden fazladır.

Aftın oluş nedeni tam olarak belirlenmemiş olmasına rağmen aftın oluşumunu hızlandırıcı  ve durumunu kötüleştirici faktörler tespit edilebilmiştir.Bu faktörleri şöyle sıralayalım:

1-STRES:aft oluşmasında en önemli faktör strestir.Bayanlarda adet öncesi dönemde aft oluşumu hızlanabilir.

2-YİYECEKLER:Tuzlu ve baharatlı yiyecekler, cips, sirke, turşu gibi ağız mukozasını tahriş edebilen yiyecekler aft oluşumunu hızalandırabilir.

3-TRAVMA:Yanak , dil ve dudak ısırma gibi kötü alışkanlıklar, sert diş fırçalamak, iyi adapte olmayan protezler gibi faktörler aft oluşumuna zemin hazırlar.

4-DİŞ MACUNU;Diş macunlarının temizleme özelliğini arttırmak için içine katılan köpük yapıcı bazı maddeler mukoza hücrelerinin yıkımını arttırarak tahrişe yol açabilir.

5-SİSTEMİK HASTALIKLAR:Behçet hastalığı adı verilen bir hastalıktaağız içinde tekrarlayan aftlarla karşılaşmak mümkündür.

6-DİĞER NEDENLER; B12 ve demir eksikliği, sigara içmek, tütün çiğnemek gibi nedenlerle de aft için zemin hazırlanmış olabilir.

Aftlar herhangi bir tedavi uygulanmasa da 7-10 gün içinde kendiliğinde iyileşen yaralardır.Ancak bu süreci daha rahat ve hızlı atlatmak için yapılması gerekenler vardır.Onları da şu şekilde sıralayabilirim:

-sıcak, asidik ve tahriş edici gıda tüketiminden kaçınmalıyız.

-oksijenli su ve pamukla aft bölgesini temizleyebiliriz.

-su ile karbonatı karıştırıp ince bir tabaka halinde aft üzerine sürebiliriz.

-yarım bardak suya yarım kaşık tuz karıştırarak yaptığımız tuzlu su ile günde 3 kez gargara yapabiliriz.

-yemek öncesi anestezik kremler kullanarak aft bölgesinin duyarlılığını azaltabiliriz.

-antiseptik ağız garagaralarını kullanabiliriz...Sağlıkla kalın..

                                                                                    

Bu makale 8 Haziran 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Reyhan Akman

Dt. Reyhan Akman,1974 Batman'da doğdum. 5 yaşından sonra Adana' ya yerleştim. ilk-orta-lise eğitimimi Adana'da yaptım. Ege Üniversitesi Diş Fakültesinden 1998 yılında mezun oldum. Mezun olduktan sonra Adana'da muayenehane açarak mesleğime adım attım. 20 yıl muayenehane ortamında çalıştıktan sonra tecrübelerimi aktarmak için 2018 yılında Akman Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğini hayata geçirdim. şuan sabit 2 Hekim ile Polikliniğimizde çalışmalarımıza devam etmekteyiz. 

Hobi çalışmaları: 

2017 yılında (Işıklar Yağarken) adlı bir şiir kitabı ve aynı yıl Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu fuayesinde (Yaşayan Kumlar) adlı fotoğraf sergisi açmıştır.

Adana'nın Sesi Musiki Derneği koro üyesidir.

Ebru-quling-ahşap boyama-seramik çalışmaları bulunmaktadır.

Etiketler
agiz ici yaralari ve aftlar
Dt. Reyhan Akman
Dt. Reyhan Akman
Adana - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube