Hayat boyunca ağzımızda en fazla kalan dişler 6 nolu dişlerdir.Dolayısıyla daha çok bakma ihtiyaç duyarlar.Bu dişler 6 yaşında sürerler. Bu yaştaki bir çocuğun ,diş bakımını yapması zordur. Ebeveynler çocuklarına bu konuda yardımcı ve örnek olmak durumundadırlar.
6 yaş dişleri 5 numaralı süt dişlerinin hemen arkasında yer alırlar.görünüm olarak süt 5 nolu dişe benzeseler de daha büyüktürler.Bunlar süt dişleri ile karıştırılmamalıdırlar.nasıl olsa yerine daimi diş gelecek diye boşvermek yetişkinlerin yaptığı en büyük hatalardan biridir. Düzenli olarak kontrol edilmelidirler. gerekirse diş doktoru tarafından fissür sealant uygulanarak fissurleri koruma altına alınmalıdır.Bu dişleri korumak öncelikle anne ve babaların görevidir.
Bu dişleri karıştırmamak için yetişkinlerin dikkat edebileceği bir kaç ayrıntı vardır.
1-6 no lu diş 6 yaşında sürer ve ağızda yerini alır.
2-5 no lu dişin hemen arkasında bulunur.
3-Dişlerin numaralanması ortadan itibaren arkaya doğru yapılır.süt dişleri buna göre 5 numaraya kadar vardır. sonraki diş daimi diştir.bu da 6 yaş dişidir.
4-6 yaş dişleri süt dişlerine oranla büyüktür. yetişkin dişlerine benzerler.
5-renkleri süt dişlerinin şeffalığına göre daha opaktır
6-fissürleri(olukları) daha belirgindir.
6 no lu dişin sürmesinden sonra çocuk 11 yaşına gelene kadar yeni bir azı dişi çıkmaz .dolayısıyla çiğneme işlevini çoğunlukla bu dişle yapar.Bu dişlerin çürümesi demek çocuğunuzun yiyecekleri öğütmeden yutması midesinin daha fazla çalışması demektir.Bu da mide asidinin fazla olmasına sebep olur. çocuğunuzun sağlığı bu yüzden bozulabilir.
çocuklar elbetteki şeker severler çikolatada. onlara yedikleri bu gıdaları çiğnemeden çok ağızda dolandırarak ve emerek (lolipop gibi) yemelerini öğretirseniz zarar daha az oranda olacaktır.üstelik bir de yedikten sonra doğru fırçalamayı laışkanlık haline getirirse 6 nolu dişlerin sağlığından endişelenmezsiniz. sağlıklı gülüşler dilerim.