DN
Soru Sahibi
6 Ekim 2015 19:47

Postprandial hiperglisemi

POSTPRANDİAL HİPERGLİSEMİNİN KARACİĞER YA DA DOKULAR TARAFINDAN ALGILANMASINI SAĞLAYAN MEKANİZMA NEDİR?

0
2 cevap
000 görüntülenme
Cevaplar (2)

Yemek sonrasi kan glukozunun artmasini sormussunuz. Sormak istediginiz postprandial hipoglisemi değildir umarim. Sorunuza gelecek olursak yemek sonrasi kan glukozunun artmasi normal bir durum. Kan glukozu artarsa insulin sekresyonu artar. Bu durumda insulin kas ve karaciger gibi dokularda glukozun yakalanmasini kolaylastirarak kan glukozunu sabit bir seviyede tutulmasini saglar.

8 Ekim 2015 22:50
DN
Soru Sahibi

Anladığım kadarıyla bu algılama mekanizmasını pankreas yapıyor. Peki bu glikoz karaciğer ve kas dokuya eşit miktarda mı iletiliyor yoksa farklı miktarlarda mı?Farklı miktarlarda iletiliyorsa bunu sağlayan faktör veya mekanizma nedir?Teşekkürler:)

11 Ekim 2015 15:56

merhaba bu konu gerçekten buraya yazılamayacak kadar çok karışık. öncelikle insülinden önce öğrenmen gereken çok şey var. hücrede glikoz nasıl kullanılır, glikoz yağa ve aminoasitlere nasıl dönüştürülür gibi. daha sonra insülinin etkisini ve insülin karşıtı mekanizmaları (adrenalin, büyüme hormonu, glukagon, kortizol gibi) ve GİP (gastrik inhibitör polipeptid) gibi mide-borsak sisteminden salgılanan hormonları. en sonunda bu mekanizmanın beyin tarafından nasıl düzenlendiği gibi. bu soruların cevabını wikipedia'da bulabilirsin. saygılar.

15 Ekim 2015 12:08
Uzm. Dr. Onur Elmas
Uzm. Dr. Onur Elmas Fizyoloji

Yazar toplam 4 soru cevapladı.

Doktorun Cevapladığı Diğer Sorular
Fizik tedavi Uzm. Dr. Onur Elmas
Final sorusu Uzm. Dr. Onur Elmas
Postprandial hiperglisemi Uzm. Dr. Onur Elmas
Ari sokmasi Uzm. Dr. Onur Elmas
Fizyoloji İle İlgili Diğer Uzmanlar
Fzt. Ahmet Aksan
Fzt. Ahmet Aksan Fizyoloji
Fzt. Okan Günay
Fzt. Okan Günay Fizyoloji
Mustafa Eraslan
Mustafa Eraslan Fizyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube