Sistit (mesane iltihabı)

Sistit (mesane iltihabı)

Daha sık kadınlarda görülen sistit idrarda yanma, sık idrara çıkma, mesane üstünde ve vajinal bölgede ağrı belirtileriyle gelişen mesanenin iltihaplanması durumudur.

Prostat iltihabı ve idrar yolundaki taş hastalıkları sistite neden olabilirken; enfeksiyona ve radyasyona bağlı olarak da görülebilir.

Kimlerde Görülür

Sistit daha çok kadınlarda görülür. Öyle ki 24 yaşın altındaki her 3 kadından birinde bu sorun görülür. Hayat boyu görülme oranı ise yüzde 50’dir.

Erkeklerde daha az rastlanılan bir hastalıktır.

Çocuklarda nadir görülür.

Yaşlılarda mesane iltihabı sık görülür. En çok görülen tipi bakteriyel sistittir.

Hamilelikte görülen sistit düşüğe dahi neden olabilir. Antibiyotik tedavisi gereklidir. Sistit durumu yoksa dahi önlem alınması önerilir. 

Sistitten Korunmanın Yolları

Hijyene dikkat etmek. Bakterilere temas etmekten kaçınmak (Özellikle tuvalet hijyeni)

Bol su tüketmek ve bol bol idrara çıkmak

Cinsel ilişkiden sonra idrara çıkmak

Vajinal hijyeni sağlamak. Çok fazla sistit olan kişilere vajinal floranın bozulup daha agresif bakterilerin türemesine neden olduğu için vajinal temizlik önerilmez. Ancak buradaki vajinal hijyenden kastımız vajinit gibi enfeksiyonların önüne geçmektir. Bu tarz enfeksiyonal hastalıklar tedavi edilmelidir.

Sistit Belirtileri

İdrarda yanma

Sık idrara çıkma

Ani sıkışma

Mesane üstünde ağrı

Kadınlarda vajinal bölgede ağrı

Sistit Tedavisi

Öncelikle yaşam alışkanlıklarının düzenlenmesiyle bazı önlemler alınabilir. Örneğin bol su içmek ve tuvalet hijyenini sağlamak gibi… Kadınlarda üretraya patojenlerin temas etmesini engellemek için önden arkaya doğru temizleme alışkanlığı önemlidir.

Akut sistitte ilk önce antibiyotik tedavisi uygulanır. Doğru bir kullanımla genellikle hızlı bir iyileşme süreci geçirilir ve 1-2 günde şikayetler geriler. Antibiyotiğin yanı sıra hastanın ağrılarının ve idrardaki yanmasının giderilmesi için ek ilaçlar kullanılabilir.

Bütün bu ilaç kullanımının doktor tavsiyesi ve gözetiminde yapılması gerektiğini bilmemiz gerekir. Kronik sistitte ise daha uzun bir tedavi süreci geçirilir. Çünkü bu tipte tekrar etme veya şikayetlerin geçmemesi durumu söz konusudur. İdrar torbasının içine verilen ya da ağızdan uzun süre kullanılan ilaçlarla tedavi sağlanabildiği gibi buna ek olarak gerekli görülmesi durumunda antibiyotik kullanımı eklenebilir. 

 

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Burçin Tunç

Op. Dr. Burçin TUNÇ, 8 Nisan 1976 yılında İstanbul'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1994 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde (ingilizce) bölümünde başladığı tıp eğitimini 2000 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, aynı üniversitede yapmış ve 2005 yılında Üroloji Uzmanı olmuştur.

2005 - 2006 Yılları arasında Şırnak Asker Hastanesi'nde, 2007 - 2010 yılları arasında Özel İstanbul Şehir Hastanesi'nde, 2010 - 2016 yılları arasında Ethica İncirli Hastanesi'nde, görev almış olan Op. Dr. Burçin TUNÇ, mesleki çalışmalarına 2016 yılı itibarıyla Surp Pirgiç Ermeni Hastanesi'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
facebook
instagram
Etiketler
Mesane iltihabı tedavisi
Op. Dr. Burçin Tunç
Op. Dr. Burçin Tunç
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube