Erkeklerde genital bölge temizliği

Erkeklerde genital bölge temizliği

Genital bölgede bulunan bezler yoğun bir biçimde salgı üretir. Bu salgılar erkeklerde özellikle penis ve çevresinde nemlenmeye neden olur. Nemlenmeyle birlikte bakteriler çok çabuk üreyerek birtakım hastalıklara ve enfeksiyonlara neden olabilir. Bu yüzden erkeklerde genital hijyen çok önemlidir. Genital bölgenin temizliği için bazı noktalara dikkat etmek gerekir.

Genital hijyene özen gösterilmediği takdirde burada bulunan ter bezi, yağ bezi ve kıl gibi yapılar birtakım hastalıklara yol açabilir. Bu hastalıklar bazen ciddi olabilir ve karşı tarafa bulaşabilir. Virüs, mantar, bakteri ve parazit gibi enfeksiyonların yanı sıra genital bölgenin kapalı ve ıslak olması tahrişle birlikte egzama gibi alerjik hastalıklarla karşı karşıya bırakabilir. Bu yüzden genital hijyen iyi ve doğru yapılmalıdır.

Genital Hijyen Sağlanmazsa Hangi Hastalıklar Görülebilir?

Genital siğil (Kondilom): Virüslerin oluşturduğu hastalıklar arasında en sık görüleni genital siğillerdir. Genital siğil (ya da diğer adıyla kondilom) hem tekrarlayıcı özelliktedir hem de karşı tarafa bulaşabilir. Sonucu kansere kadar gidebilir.

Genital Uçuk (Genital Herpes): Tekrarlayıcı özellikte olan genital herpes hayat konforunu ciddi anlamda düşürür.

Bel soğukluğu: Cinsel ilişkiyle bağdaştırılan bel soğukluğu genital bölgenin hijyen koşullarının iyi olmamasına bağlı olarak da ortaya çıkar.

Kasık mantarı: Kasık mantarları genital bölgenin kapalı ve ıslak olması sonucunda ortaya çıkabilir. İnatçıdır, tekrarlayıcıdır, bulaşıcıdır… Sentetik iç çamaşırları da kasık mantarına neden olabilir.

Kasık biti: Genital hijyensizliğe bağlı olarak kasık bölgesinde parazitler üreyebilir. Bu parazitler kaşıntıya neden olarak tahrişe, iltihaba, ağrıya da kapı açabilir. 

Genital Bölge Temizliği Nasıl Yapılır?

Öncelikle bu bölgenin pH yapısı bilinmeli ve buna göre hijyen malzemeleri kullanılmalıdır.

Temizlik yaparken cinsel bölge tahriş edilmemelidir.

Temizlik önden arkaya doğru yapılmalıdır.

Kesinlikle nemli bırakılmamalı, gerekirse fön aletiyle kurulanmalıdır.

Tuvalet temizliğine özen gösterilmelidir.

Özellikle iç çamaşırları pamuklu olmalıdır. Sentetik ürünler zaten çok hassas olan cinsel bölgenize zarar verebilir.

Başkalarının temizlik materyalleri ve çamaşırları kullanılmamalıdır.

Yoğun kimyasal ürünler kullanılmamalıdır.

Kıl temizliği için ise çok uzatmadan kesmek önemlidir.

Cinsel organdaki kılları keserken iyi bir jilet kullanılmalı, tahrişin önüne geçilmelidir.

Eğer bölge hassassa jilet yerine bitkisel kıl dökücüler kullanılabilir.

Bu makale 15 Eylül 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Burçin Tunç

Op. Dr. Burçin TUNÇ, 8 Nisan 1976 yılında İstanbul'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1994 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde (ingilizce) bölümünde başladığı tıp eğitimini 2000 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, aynı üniversitede yapmış ve 2005 yılında Üroloji Uzmanı olmuştur.

2005 - 2006 Yılları arasında Şırnak Asker Hastanesi'nde, 2007 - 2010 yılları arasında Özel İstanbul Şehir Hastanesi'nde, 2010 - 2016 yılları arasında Ethica İncirli Hastanesi'nde, görev almış olan Op. Dr. Burçin TUNÇ, mesleki çalışmalarına 2016 yılı itibarıyla Surp Pirgiç Ermeni Hastanesi'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
facebook
instagram
Etiketler
Genital hijyen
Op. Dr. Burçin Tunç
Op. Dr. Burçin Tunç
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube