Koltukaltı aşırı terlemesinde lazer tedavisi

Koltukaltı aşırı terlemesinde lazer tedavisi

                Terleme vücudumuzun ısı dengesi için  önemli bir fonksiyondur. Duygusal ve fiziki aktiviteler sonucu ısınan bedenimizin ısı dengesini korumak ve devam ettirmek için terleriz. Ter bezlerimiz bedenimizin her yerinde mevcut olsa da en fazla el, ayak ve koltukaltı bölgemizden terleriz. Bu doğal fonksiyon bazı bireylerde aşırı formda izlenir.  

                  Aşırı koltukaltı terlemesi, kişinin sağlığını fazlaca etkilemese de, sosyal olarak kişiyi derinden etkilemektedir. Bu kişilerde koltukaltında deri değişiklikleri, kızarıklıklar, mikrobiyal enfeksiyonlar, kötü koku, devamlı ıslaklık hissi ve  kıyafetlerde ter izleri kaçınılmaz olarak izlenmektedir.  Gerek hijyenik gerekse de görüntüsel olarak hoş olmayan bu durum kişileri ciddi sıkıntıya sokmaktadır.

                   Aşırı koltukaltı terlemesi tedavisinde topikal ter önleyiciler, iyontoferez, ve ter bezi fonksiyonlarını azaltan bazı ilaçlar kullanılmaktadır; ancak, aşırı terlemede sınırlı fayda sağlayabilmektedirler. İlaçların ise belirgin yan etkileri mevcuttur.

                  Bu hasta grubuna uyguladığımız güncel tedavi seçenekleri arasında botilinum toksin uygulamaları ve lazer lipoliz uygulamaları yer almaktadır.   Botolinum toksin, bilinen adı ile Botox,  aşırı terleme izlenen alanlara, deri altına uygulanarak ter bezlerinin fonksiyonları engellenir. Bu uygulamanın avatajı kolay uygulanabilmesidir. Dezavantajı ise etkisinin 4-6 ay sürebilmesidir.

                  Lazer uygulamasında ise, lazer lipoliz yönteminde kullanılan ekipman ile aşırı terleme izlenen bölgelere cilt altından lazer enerjisi uygulanarak ter bezlerinin tahrip edilmesi sağlanır. İşlem ameliyathane şartlarında lokal anestezi ile başarı ile uygulanmaktadır. Ameliyathane şartları gerektirmesi bu tekniğin dezavantajı gibi gözükse de, hastanın işlem sırasında ağrı duymaması ve işlem sonrası hızla günlük hayatına dönebilmesi avantajlarıdır. Bu tekniğin en büyük avantajı ise, lazer enerjisi ile ter bezlerinin tahrip edilmesinin hastaya kalıcı bir etki sağlamasıdır.

Bu makale 11 Nisan 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Teoman Eskitaşcıoğlu

Prof. Dr. Teoman Eskitaşçıoğlu, 1972 yılında Van'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1989 yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1995 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 1996 - 2002 yılları arasında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı olmuştur. Mezuniyetinin ardından Aynı yıl Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Öğretim Görevlisi olarak çalışmalarına devam etmiştir. 2003 yılında EÜTF Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalında Öğretim Görevlisi olarak çalışmaya başlamış, 2005 yılında Öğretim Üyesi (Yard. Doç. Dr.) kadrosuna atanmış 2010 yılından itibaren de yine aynı kurumda Doç.Dr. kadrosu ile Öğretim Üyeliğine devam etmekte olan Prof. Dr. Teoman Eskitaşçıoğlu, me ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Lazer lipoliz
Prof. Dr. Teoman Eskitaşcıoğlu
Prof. Dr. Teoman Eskitaşcıoğlu
Kayseri - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube