Kadınlar en çok hangi estetik operasyonu yaptırıyor?

Kadınlar en çok hangi estetik operasyonu yaptırıyor?

Kişiler arasında, kilo alıp verme nedeniyle ortaya çıkan deformiteler, travmaya bağlı nedenler ve görsel istekler nedeniyle estetik operasyonlara ihtiyaç kaçınılmaz hale geliyor. Kadınlarda doğum sonrasında gelişen karın bölgesi deformiteleri de kadınları estetik cerrahlara yönlendiriyor. Mevsimsel olarak estetik amelyatlarında, bahar ve yaz aylarında artış gözlenirken, bu ameliyatlar yılın her zamanında da yapılabilmektedir. Gerek kadınlar gerekse de erkekler arasnda baş boyun bölgesindeki estetik işlemler ilk sıralarda yer almaktadır. İlk sırada  burun estetik ameliyatları yer alırken, bunu  göz kapağı ve kulak estetiği amelyatları takip etmektedir. Bu ameliyatlatr ayrı ayrı yapılabilineceği  gibi  kombine şeklinde de gerçekleştirilebilmektedir.

Estetik ameliyatlar her bölgeye uygulanabiliyor

Estetik ameliyatlar en fazla baş boyun bölgesinde uygulansa da, tüm anatomik bölgelerin estetik girişimleri başarıyla yapılmaktadır. Kadınlar ise yüz bölgesinde en sık burun estetiği operasyonu yaptırmak için estetik cerrahlara başvurmaktadır. İkinci sırada ise göz kapağı ve kulak estetiği ameliyatları tercih edilmektedir. Özellikle dolgu, botoks ve iplik uygulamalarının yanı sıra lazer, radyofrekans gibi yüz gençleştirmede kullanılan teknolojilerin gelişimi ile yüz germe gibi daha büyük ameliyatlar günümüzde bir miktar azalma eğilimine girmiştir.

Meme büyütme ve dikleştirme çok sık yapılıyor

Gövdede meme küçültme, dikleştirme ve büyütme ameliyatları, karın germe ve liposuction işlemlerini ise kadınlar çok sık yaptırmaktadır. Genital estetik ameliyatlar da günümüzde kadınlar tarafından istenen işlemler arasına girmiştir. Bu kapsamda genital bölgede beyazlatma işlemleri, sıkılaştırma, iç dudak küçültme ve dış dudak büyütme işlemleri sıkça yapılmaktadır.

Estetik ameliyatlar kombine olarak yapılabiliyor

Genellikle birden fazla sorunu olan ve zamanı kısıtlı olan hastalar, tek seans cerrahi ile bu sorunlarından kurtulmak istemektedir.  Bu ameliyatlar ayrı ayrı yapılabileceği gibi kombine olarak da yapılabilmektedir. Meme büyütme ile karın germe, karın germe ile liposuction, burun ameliyatı ile yağ enjeksiyonu, yine burun ameliyatı ile kulak estetiği operasyonları kombine olarak gerçekleştirilmektedir. Anestezi süresi uzadıkça ameliyata bağlı risklerin artabileceği unutulmamalıdır. Hastanın genel sağlık durumu iyi ve ek hastalığı yok ise kombine yapılan operasyonlar rahatlıkla uygulanabilmektedir. Ancak 4 saati geçecek işlemlerin kombine yapılmaması gerekmektedir. 

Bahar ve yaz aylarında estetik ameliyatlar artıyor

Mevsimsel olarak bahar ve yaz aylarında estetik ameliyatlarda artış gözlenmektedir. Aslında bu ameliyatlar için mevsimsel bir zamanlama yoktur. Ancak operasyon sonrası koruyucu korselerin giyildiği meme ameliyatları, karın germe ve liposuction gibi işlemlerin kışın yapılmasının yazın yapılmasına göre, daha konforlu olacağı söylenebilir. Mevsimsel olarak sadece yüz gençleştirme için yapılan soyma işlemlerinin (fraksiyonel lazer, kimyasal peeling, dermabrazyon gibi) kış aylarında yapılması, yenilenen derinin güneşten daha rahat korunabilmesi açısından gereklidir.

18 yaşın altındakilere ebeveyn izni gerekiyor

İstekleri makul ve mantıklı olan, 18 yaşından büyük herkese estetik cerrahi uygulanabilmektedir. Hastanın genel sağlık durumu izin verdiği sürece üst yaş sınırı konulmamaktadır.  18 yaşından küçük ve ameliyatın yapılması gereken hasta grubunda ise ebeveynlerin izni alınarak operasyonlar yapılabilmektedir. Mesela 18 yaş altı virjinal meme hipertrofileri için yapılacak ameliyat ebeveyn izni alındıktan sonra gerçekleştirilir. Hastanın yaşı küçük olmasına rağmen memeler çok büyük olduğundan, okul hayatında ciddi bir utanma duygusu, fizik hareketlerde kısıtlama, ciddi vücut deformitesi ve omuz-sırt ağrısı ortaya çıkmaktadır. Bu hastalarda ameliyat konusunda yaş sınırı belirlemek doğru olmayacaktır.

Bu makale 17 Nisan 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Teoman Eskitaşcıoğlu

Prof. Dr. Teoman Eskitaşçıoğlu, 1972 yılında Van'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1989 yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1995 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 1996 - 2002 yılları arasında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı olmuştur. Mezuniyetinin ardından Aynı yıl Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Öğretim Görevlisi olarak çalışmalarına devam etmiştir. 2003 yılında EÜTF Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalında Öğretim Görevlisi olarak çalışmaya başlamış, 2005 yılında Öğretim Üyesi (Yard. Doç. Dr.) kadrosuna atanmış 2010 yılından itibaren de yine aynı kurumda Doç.Dr. kadrosu ile Öğretim Üyeliğine devam etmekte olan Prof. Dr. Teoman Eskitaşçıoğlu, me ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Estetik
Prof. Dr. Teoman Eskitaşcıoğlu
Prof. Dr. Teoman Eskitaşcıoğlu
Kayseri - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube