Sağlık durumu elverişli olan herkes estetik yaptırabilir

Sağlık durumu elverişli olan herkes estetik yaptırabilir

Sağlık durumu elverişli olan herkes estetik yaptırabilir:

Geçmişte estetik ameliyat denilince akla yalnızca kadınlara özel uygulamalar geliyordu. Oysa erkekler de kadınlar kadar bu tür operasyonlara ilgi duyuyor ve yaptırıyor.

Bazen görsel istekler, bazen travmaya bağlı mecburiyetler, bazen de ameliyat, doğum ve kilo alıp verme sonrası ortaya çıkan deformiteler kişiyi estetik operasyonlara yönlendiriyor. İstekleri makul ve mantıklı olan, 18 yaşından büyük herkes estetik cerrahiye aday olabiliyor. Hastanın genel sağlık durumu izin verdiği sürece üst yaş sınırı da bulunmuyor. Sadece kadınlara özel uygulamalar olduğu düşünülse de günümüzde erkeklerin de estetiğe sıcak baktığı biliniyor. Ama yine de aradaki farkın kadınları tahtından edecek kadar fazla olmadığını söylemek gerekiyor.

Memorial Kayseri Hastanesi Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Bölümü’nden Prof. Dr. Teoman Eskitaşçıoğlu, kadınlarda en sık baş-boyun bölgesine yapılan estetik cerrahilere rastlandığını ancak tüm anatomik bölgelere yapılabildiğini belirtiyor: “Yüz bölgesinde en sık burun estetiği yapılıyor. Bunu göz kapağı ve kulak estetiği ameliyatları izliyor. Dolgu ve iplik uygulamalarının yanı sıra lazer, radyofrekans gibi yüz gençleştirmede kullanılan teknolojilerin gelişmesinin ise yüz germe gibi daha büyük ameliyatlara olan ilgiyi bir miktar azalttığı biliniyor.”

Genital estetik ilgi görüyor

Ameliyatın uygulandığı bölge gövdeye indiğinde ise en sık meme küçültme, dikleştirme, büyütme ameliyatları ile karın germe ve liposuction işlemleri yapılıyor. Genital estetik ameliyatlarına olan ilginin de son dönemde arttığını belirten Prof. Dr. Eskitaşçıoğlu, “Bu kapsamda genital bölgede beyazlatma, sıkılaştırma, iç dudak küçültme ve dış dudak büyütme işlemlerine sık rastlanıyor” diyor.

Kol ve bacaklarda ise kol, uyluk germe ile liposuction ve parantez bacak düzeltme işlemleri talep görüyor.

Kombine ameliyatlarda iyileşme süresi uzuyor

Birden fazla sorunu olan ve zamanı kısıtlı hastalar, tek seansta uygulanan cerrahiyle bunların giderilmesini isteyebiliyor. Bu gibi durumlarda kombine ameliyatlar yapılabildiğini belirten Prof. Dr. Eskitaşçıoğlu, şu bilgileri veriyor: “Tek seferde gerçekleştirilen estetik operasyonlar arasında meme büyütme ile karın germekarın germe ile liposuctionburun ameliyatı ile yağ enjeksiyonu ya da kulak estetiği yer alıyor. Ancak anestezi süresi uzadıkça ameliyata bağlı risklerin artabileceğinin unutulmaması gerekiyor. Hastanın genel sağlık durumu iyi ve ek hastalığı yoksa kombine yapılan operasyonlar rahatlıkla uygulanabilirken, dört saati geçecek işlemlerin bir arada yapılmaması önem taşıyor.”

Estetik operasyon geçirmek isteyen kişiler hem daha genç ve güzel görünmek, hem de sosyal ve iş hayatlarından fazla uzaklaşmak istemiyor. Ancak her cerrahi işlemin ardından belirli bir süre iş kaybının ortaya çıkması kaçınılmaz oluyor. Prof. Dr. Eskitaşçıoğlu, iyileşme sürelerinin burun ameliyatlarında 12-15, göz kapağı ameliyatlarında 5-7, kulak ile meme ameliyatlarında 7-10, karın, yüz, kol ve uyluk germe gibi ameliyatlarda ise 15-20 gün sürdüğünü belirterek, kombine operasyonlarda bu sürenin biraz daha uzayabildiğine dikkat çekiyor.

Öncelik göz estetiğinde

Kendini daha iyi hissetmek isteyen ve dilediği görünüme kavuşmak için estetik operasyonlara başvuran erkeklerin sayısı hızla artıyor. Biçimli bir burun, kırışıksız bir yüz, yağsız ve kaslı bir vücut yapısı… Ama erkekler tüm bunların doğal görünümü bozmadan yapılmasını istiyor.

Erkeklerin şikayet ettiği problemlerin başında yorgun ve yaşlı yüz görünümünün geldiğini belirten Memorial Kayseri Hastanesi Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Bölümü’nden Prof. Dr. Teoman Eskitaşçıoğlu, göz çevresine yapılan estetik müdahalelerle daha dinç ve genç bir görünüm sağlandığını söylüyor: “Üst göz kapaklarına lokal anesteziyle yaklaşık 20 dakikalık işlemle daha estetik bir görünüm sağlanabiliyor. Sonrasında bölgede ödemi kontrol etmek amacıyla soğuk uygulaması yapılması gerekiyor. Ancak bunlara rağmen göz çevresinde çok az şişlik ve morluk oluşabiliyor. Bu durum üçüncü günden itibaren giderek azalmaya başlıyor.”

Rinoplasti ağrısız bir ameliyattır

Rinoplasti yani burun ameliyatı talebinde bulunan erkekler yalnızca görünümle ilgili kaygılardan ötürü bu operasyonlara yönelmiyor. Birçok kişi nefes alamama ve horlama gibi problemlerine de çözüm arıyor. Erkeklerde yapılacak bu ameliyatın deneyim gerektirdiğini belirten Prof. Dr. Teoman Eskitaşçıoğlu, “Hastalar tamamen doğal bir burna sahip olmak istiyor. Genellikle bir saatte tamamlanan bu operasyonların ardından çok fazla ağrı yaşanmıyor. Sabah yapılan ameliyatlarda akşam, öğleden sonrakilerde de ertesi gün taburcu olan hastaların şişlikleri ve morlukları üçüncü günden itibaren hızla düzelmeye başlıyor. Ameliyattan sonraki birinci ve üçüncü hafta ve iki, altı ve 12. aylarda kontrol muayeneleriyle iyileşme süreci izleniyor” diyor.

Erkeklerdeki Meme büyümesine liposuction’lı çözüm

Erkeklerde görülen meme büyümesi de estetik kaygılar nedeniyle sıklıkla ameliyata yönlendiren sebepler arasında yer alıyor. Bu sorunun tedavisinde liposuction uygulanabiliyor. Meme bezlerinin fazla olduğu nadir durumlarda ise meme dokusunun çıkarılması gerekebiliyor. Genel anestezi altında yapılan meme operasyonunun ardından bir gece hastanede kalan hasta, ertesi gün taburcu olabiliyor.

Karın bölgesi şekillendirilebiliyor

Son dönemde düzgün karın kasları erkekler arasında çok popüler. Karın bölgesini şekillendirmek için yapılan liposuction operasyonlarına olan yoğun ilginin altında da bu talep yatıyor. Problemli bölgeden yağ alma işleminin ardından bir gece hastanede kalan hastalar ertesi gün taburcu olabiliyor. Dokudaki şişliklerin geçmesi ve vücudun formunu almasının birkaç hafta sürdüğünü belirten Prof. Dr. Teoman Eskitaşçıoğlu, bu dönemin diyet ve egzersizle değerlendirilmesi halinde elde edilen sonucun daha başarılı olacağına dikkat çekiyor: “Kişinin deri elastikiyetine bağlı olarak işlemden sonra LPG, ultrasound ve el masajı gibi uygulamalardan da yararlanılabiliyor. Karın germe operasyonlarıyla ise gevşemiş karın kaslarının tekrar eski gerginliğini kazanması sağlanarak, kusursuz bir vücut görünümü elde ediliyor.”

Erkekler de dolgu yaptırıyor

Yüz kırışıklıkları ve akne izleri, kadınlarda olduğu kadar erkekler için de estetik kaygı oluşturuyor. Bu amaçla; alın, göz, dudak çevresi ve nazolabial bölgeye dolgu uygulanabiliyor. Ancak erkek cildinin daha kalın olması nedeniyle dolgu maddesinin biraz daha fazla kullanılması başarılı sonuç elde etmede önem taşıyor. Prof. Dr. Teoman Eskitaşçıoğlu, sosyal hayatı olumsuz etkileyen koltuk altı, el ve ayak terlemesinin de dolgu tedavisiyle giderilebildiğini söylüyor: “Öte yandan dolgu ile eş zamanlı yapılmaması kaydıyla, yüz gençleştirme ve saç güçlenmesi için mezoterapi de uygulanabiliyor".

Bu makale 11 Ekim 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Teoman Eskitaşcıoğlu

Prof. Dr. Teoman Eskitaşçıoğlu, 1972 yılında Van'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1989 yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1995 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 1996 - 2002 yılları arasında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı olmuştur. Mezuniyetinin ardından Aynı yıl Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Öğretim Görevlisi olarak çalışmalarına devam etmiştir. 2003 yılında EÜTF Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalında Öğretim Görevlisi olarak çalışmaya başlamış, 2005 yılında Öğretim Üyesi (Yard. Doç. Dr.) kadrosuna atanmış 2010 yılından itibaren de yine aynı kurumda Doç.Dr. kadrosu ile Öğretim Üyeliğine devam etmekte olan Prof. Dr. Teoman Eskitaşçıoğlu, me ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Estetik
Prof. Dr. Teoman Eskitaşcıoğlu
Prof. Dr. Teoman Eskitaşcıoğlu
Kayseri - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube