Kist ameliyatı yumurtalıklara zarar verir mi?

Kist ameliyatı yumurtalıklara zarar verir mi?

Kist ameliyatı yumurtalıklara zarar verir mi? Kist alınması sonrası hamile kalmada zorluk yaşanabilir mi? Kist ameliyatı uyguladığımız hastalarımızın önemli bir kısmı üreme çağında, ve bu doğal olarak bu soruları oldukça sık duyuyoruz.

Yumurtalık kisti ameliyatı en sık yaptığımız ameliyatlardan biridir. Genç ve üreme çağındaki kadınlarda oluşan kistlerin önemli bir kısmı "fonksiyonel" olarak tabir ettiğimiz kistlerden. Yani yumurtalığın fonksiyon göstermesi sırasında oluşabilen kistler. Bu kistlere kanama veya yumurtalığın dolaşımını bozma gibi durumlar olmadığı sürece bir müdahalede bulunmuyoruz.

Bir de kendiliğinden kaybolmayan kistler var. Bu tip kistler iyi huylu veya kötü huylu olabiliyor. Zamanla büyüme özelliği gösteren bu kistlerde genellikle ameliyat yapılması gerekiyor. Bunlardan karşımıza en sık çıkanları "teratom" veya "dermoid kist" ler. Bu kistlerin içerisinde saç, kıl, yağ gibi cilt dokusunda bulunan içerikler bulunuyor. Bir de çikolata kistleri yani "endometrioma" kistleri ile sıklıkla karşılaşıyoruz. Bu kistler üreme fonksiyonu üzerine her zaman olumsuz etki etmediklerinden ameliyatsız takip de edilebiliyorlar. Ancak büyüme ve ağrı yapanların alınması gerekiyor.

Yumurtalık ameliyatlarının yumurtalığa bir zararı dokunur mu? Bu konuyla ilgili en çok bilgimiz, çikolata kistleriyle ilgili makalelere dayanıyor. Yapılan çalışmalar, yumurtalıklara bir cerrahi girişim yapıldığında anti-mülleriyen hormon yada AMH olarak kısaltılan yumurtalık rezerv hormonunda düşmeler olabildiğini göstermiş. Kistin normal yumurtalık dokusundan ayrılması sırasında, normal dokunun da az da olsa bir miktar alındığı biliniyor. Özellikle aynı yumurtalığa tekrarlayan kist ameliyatları yapılması ile, o yumurtalığın kapasitesinde azalmalar olabildiği bildirilmiş. Bu nedenle yumurtalık kisti için ameliyat gerektiren hastalarımızda, sağlıklı yumurtalık dokusunu korumak için yoğun çaba ve titizlik gösteriyoruz. İki taraflı kist almak gereken hastalarda bu risk 2 katına çıktığından, daha da dikkatli olmak gerekiyor.

Bir diğer konu da tüplerin yumurtalıklarla olan ilişkisi. Yumurtalık kistlerinin alınması sırasında olabildiğince tüplerin korunması için özen gösterip yumurtalık – tüp ilişkisini korumaya çalışıyoruz. Bu sayede yumurtalıklardan çıkan yumurta hücresi tüplere ulaşıp, burada sperm ile karşılaşabiliyor.

Özetleyecek olursak: Hem yapılan çalışmalardan, hem de kendi hastalarımızdan yola çıkarak biliyoruz ki, kist ameliyatları dikkatle ve titizlikle uygulandığında yumurtalığa önemli bir zarar vermemekte, hastamızın üreme potansiyelini olumsuz etkilememektedir. Tekrar tekrar ameliyatını da mümkün olduğunca engelleyebilmek adına, daha ilk ameliyatta tüm kist dokusu olabildiğince temizlenmelidir.

Merak ettiğiniz konuları bana e-posta adresimizden ulaşarak danışabilirsiniz.

Sevgilerimle.

Bu makale 20 Nisan 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Eralp Başer

Prof. Dr. Eralp BAŞER, Gazi Anadolu Lisesi'nden mezun olduktan sonra, Ankara Üniversitesi Tıp Fakultesi'nde tıp eğitimine başlamıştır. 2004 yılında eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yapmış ve 2009 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 2014 yılında ise Doçent ünvanı almıştır. Uzmanlık eğitimi sonrasında, 2009-2010 yılları arası Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 2011-2014 yılları arası Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 2015-2016 yılları arası T.C. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev yapmış olan Prof. Dr. Eralp BAŞER, mesleki çalışmalarına kendi özel muaynanesinde devam etmektedir. Avrupa Jinekolojik Onkoloji D ...

Prof. Dr. Eralp Başer
Prof. Dr. Eralp Başer
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube