Kalsiyum düşüklüğü – hipokalsemi;

Kalsiyum düşüklüğü – hipokalsemi;

Kalsiyum, kalbin çalışmasında iskelet ve bağırsak kaslarının kasılması için kanın pıhtılaşmasından sinir sistemine kadar sinir iletimindeki mediatör rolüne kadar hücre çoğalmasından kemiklerin metabolizmasına kadar hücrelerin hormon salgılanmasına kadar pek çok enzimin ve reaksiyonun gerçekleşmesi için kalsiyum gereklidir. Kalsiyum düşünce zaten hastalar ciddi kramp ve ritim bozukluklarıyla karşımıza gelir. Ciddi kas ve kemik ağrıları vardır, uzun süre kalsiyum düşük hastalarda hatta bunlar depresiftir, kötü rüya görme, ağız çevresinde uyuşma, karıncalanma, stopor dediğimiz uyku haliyle de karşımıza genel durumu kötü halde de gelebilirler.

Kalsiyum düşüklüğü önemli de kalsiyum yüksekliği de bizim için daha önemli bir parametredir. Kalsiyumu yüksek hastalar bazen hiç şikayet olmadan rastlantısal olarak tespit edilirler. Bazılarında iştahsızlık, aşırı susuzluk hissi, çok su içme isteği, kemik ağrıları, böbrek taşları, çarpıntı, ritim bozuklukları, kas güçsüzlüğü, bilinç bulanıklığı, kas ve eklem ağrıları, kabızlık, uyku hali, kas seğirmeleri, depresif mizaç, depresyon, halsizlik, baş ağrısı, yorgunluk hissiyle karşımıza gelebilirler. Kalsiyum yükseklikleri ne yazık ki genelde altta önemli hastalıklara delalet eder.

Kanser, tümör, tüberküloz, böbrek yetmezliği, meme, akciğerin ve böbreklerin bazen iyi huylu çoğu zaman kötü huylu tümörlerine delalet edebilir. Onun için kalsiyum yüksekliği olan hastayı ciddi olarak altta acaba kötü bir hastalık var mı diye araştırmamız gerekmektedir.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Cüneyt Hayretdağ

Uzm. Dr. Cüneyt Hayretdağ, 1973 yılında İzmir'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1996 yılında başarıyla tamamlayarak 1996 yılında Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Bozyaka İzmir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlayarak Dahiliye - İç Hastalıkları Uzmanı olmuştur.  3 Yıl Tire Ssk Hastanesi daha sonra İzmir Eğitim Hastanesi Acil Servis Sorumlusu ve ihtisasını aldığı serviste Uzman Hekim ve Yoğun Bakım sorumlusu olarak hasta kabulü yapan Uzm. Dr. Cüneyt Hayretdağ, Bir çok asistan doktor eğitimine katkısı olmuş sonrasında yaklaşık 5 yıl çeşitli özel hastanelerde Kurucu, Başhekim ve Uzman Doktor unvanları ile görev yapmış, Urla Devlet Hastanesi'nde 5, Özel Medifema Hastanesi'nde 2 yıl görev yapmıştır. Uzm. Dr. Cüneyt Hayretdağ, mesleki çalışmaları ...

Etiketler
Kalsiyum
Uzm. Dr. Cüneyt Hayretdağ
Uzm. Dr. Cüneyt Hayretdağ
İzmir - Dahiliye - İç Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube