Haşimato tiroidi!

Haşimato tiroidi!

Çok sık görülen tiroid bezinin hastalıklarından birisidir. Sebebini hala bilemiyoruz. Tiroid bezi vücudun kendi yaptığı bir mekanizmayla, kendisini yabancı hissederek bezin yapısının bozulması, küçülmesiyle seyreden kronik ömür boyu da tedavisini gerektiren bir hastalıktır. Haşimato tiroidinde; tiroid fonksiyon testleri, tiroid USGsi gene önemlidir. Tiroid ultrasonunda bez yapısını kaybetmiştir, yalancı nodüller vardır, küçülmüştür hatta bazılarında tiroid bezi hiç gözükmeyebilir. İlk dönem de tiroid bezi hafif büyüyor olabilir ama bu geçicidir sonra mutlaka uzun dönemde tiroid bezi küçülecektir.

Gene hastalığının ilk döneminde tiroid bezi hormonları fazla salınabilir. Tiroid bezi folüküllerinin parçalanması nedeniyle ama uzun dönemde hastalık önce subklinik düzeyde sonra klinik düzeyde hipodreniyle seyreder. Yani tiroid bezi hormonlarının yetersizliğiyle. Bu hastalarda tanısal testlerimiz vardır esasında anti T, anti M gibi. Tiroid bezi antikorları pozitif çıkar hastaların. Bir daha bunları kontrol etmeye gerek yok. Hastanın ismini koymak için tiroid bezi antikorlarına bakıyoruz. Daha sonra ki takipler T4 ve TSH’ı üç aylık takipleriyle, hastanın tiroid hormon miktarının dozunu ayarlayabiliriz. Tedavi ne yazık ki ömür boyudur. Kontroller de üç ayda birdir.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Cüneyt Hayretdağ

Uzm. Dr. Cüneyt Hayretdağ, 1973 yılında İzmir'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1996 yılında başarıyla tamamlayarak 1996 yılında Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Bozyaka İzmir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlayarak Dahiliye - İç Hastalıkları Uzmanı olmuştur.  3 Yıl Tire Ssk Hastanesi daha sonra İzmir Eğitim Hastanesi Acil Servis Sorumlusu ve ihtisasını aldığı serviste Uzman Hekim ve Yoğun Bakım sorumlusu olarak hasta kabulü yapan Uzm. Dr. Cüneyt Hayretdağ, Bir çok asistan doktor eğitimine katkısı olmuş sonrasında yaklaşık 5 yıl çeşitli özel hastanelerde Kurucu, Başhekim ve Uzman Doktor unvanları ile görev yapmış, Urla Devlet Hastanesi'nde 5, Özel Medifema Hastanesi'nde 2 yıl görev yapmıştır. Uzm. Dr. Cüneyt Hayretdağ, mesleki çalışmaları ...

Etiketler
Tiroid bezi
Uzm. Dr. Cüneyt Hayretdağ
Uzm. Dr. Cüneyt Hayretdağ
İzmir - Dahiliye - İç Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube