Hpv aşısı: dörtlü aşıyı mı yaptırmalısınız? yoksa dokuzlu aşıyı mı beklemelisiniz?

Hpv aşısı: dörtlü aşıyı mı yaptırmalısınız? yoksa dokuzlu aşıyı mı beklemelisiniz?

HPV aşılarından dörtlü (kuadrivalan) olanı HPV 6,11, 16 ve 18'e karşı koruyucudur. Dokuzlu (nanovalan) aşı ise bu tiplere ek olarak 31, 33, 45, 52 ve 58 tiplerine karşı da koruma sağlıyor. Serviks (rahim ağzı) kanserlerinin %70'inin HPV 16 ve 18 nedeniyle meydana geldiğini dikkate alacak olursak, HPV ile karşılaşmayan kadınlara bu aşının uygulanması ile serviks kanserinde ciddi bir azalma (%70) beklemek mümkündür. Dokuzlu aşı, ek olarak 5 tipe karşı daha koruma sağladığından, riski %80 kadar azaltması beklenmektedir.

Dörtlü aşı 2006 yılında piyasaya çıktı. Sonraki yıllarda milyonlarca doz uygulandı ve hem etkin hem de güvenli olduğu gösterildi. Dokuzlu HPV aşısı da benzer şekilde güvenli ve etkindir. Sadece lokal aşı yeri reaksiyonları dokuzlu aşıda hafifçe daha yüksek olarak bildirilmiştir. Bu yazının yazıldığı tarih itibariyle (Şubat 2020) dokuzlu HPV aşısı Türkiye'de piyasada bulunmamaktadır.

Hastalarımız sıklıkla bize dörtlü aşıyı mı olmalı, yoksa dokuzlu aşının piyasaya girmesini mi beklemeli diye sormaktadır. HPV aşısı ne kadar erken yapılırsa, önleyici etkisi o kadar fazla olacaktır. Maalesef dokuzlu aşının ülkemizde ne zaman satışa sunulacağı net olmadığından, erişkin hastalarımıza dörtlü aşıyı olmalarını tavsiye ediyorum. 11-12 yaşındaki küçük çocuklarda aşının piyasaya girmesi bir süre daha beklenebilir.

Konuyla ilgili veya başka konulardaki sorularınız için bize ulaşabilirsiniz.

Sevgilerimle,

Bu makale 20 Nisan 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Eralp Başer

Prof. Dr. Eralp BAŞER, Gazi Anadolu Lisesi'nden mezun olduktan sonra, Ankara Üniversitesi Tıp Fakultesi'nde tıp eğitimine başlamıştır. 2004 yılında eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yapmış ve 2009 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 2014 yılında ise Doçent ünvanı almıştır. Uzmanlık eğitimi sonrasında, 2009-2010 yılları arası Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 2011-2014 yılları arası Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 2015-2016 yılları arası T.C. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev yapmış olan Prof. Dr. Eralp BAŞER, mesleki çalışmalarına kendi özel muaynanesinde devam etmektedir. Avrupa Jinekolojik Onkoloji D ...

Prof. Dr. Eralp Başer
Prof. Dr. Eralp Başer
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube