Prostatit

Prostatit

Son epidemiyolojik çalışmalar ortaya koymuştur ki, sıklık, prevalans ve doktora müracaat etme bakımlarından prostatitler de artık bir prostat kanseri ya da benign hiperplazisi kadar önem taşımaktadır.Türkiyede gerçek insidans tam olarak bilinmemektedir. Gerçektende erkek sağlığının bir major problemi halindedir. Rastlanılma sılığı %5 ile %8 arasında değişmektedir. Bunlarında %40'nı yeni hastalar oluşturmaktadır. Diğer yandan, henüz kayıtlara prostatit tanısı geçmemiş ama prostatit semptomları olan önemli bir kısım erkeğin de bulunduğu tahmin edilmektedir.
 
Prostat iltihabının (prostatit) nedenleri nelerdir?

       Akut ve kronik bakteriel prostatit, prostat bezine enfekte idrarın prostat kanalları boyunca taşınması ile oluşur. Bakteriel prostatit bulaşıcı değildir ve cinsel yolla geçen bir hastalık olarak düşünülmemelidir.

       Bazı tıbbi müdahaleler, özellikle de idrar kateteri takma işlemi bakteriel prostatit riskini artırır.
       Kronik bakteri kaynaklı olmayan prostatitlerde de prostat bezinde benzer iltihabi durumlar oluşur Fakat buradaki nedenler sıklıkla tipik idrar yolu enfeksiyonlarında görülen etkenlerden farklıdır. Buna yol açan organizmalar sıklıkla klamidya ve mycoplazma denilen organizmalardır. Bunların bazıları cinsel ilişkiyle geçebilir.

2. Prostatitin neden olduğu yakınmalar nelerdir?

       Ani gelişen bakteri kaynaklı prostatititde, şikayetler ani ve şiddetli başlar.Ateş,titreme,idrarda şiddetli yanma ve mesaneyi ( İdrar kesesi ) boşaltmada yetersizlik sık görülen problemlerdir.

       Kronik bakteri kaynaklı prostatititde şikayetler benzer ancak daha az şiddetlidir. Bu şikayetler idrarda yanma, sık idrara çıkma,testislerde, perinede(makat bölgesinde), sırtta ağrılar ve ağrılı ejakulasyondur.( İdrar ve sperm atılımı )

       Kronik bakteri dışı kaynaklı prostatitte sık ve ağrılı idrar yapma,ağrılı ejakulasyon ve perine-mesane-testis ve peniste ağrı-rahatsızlık olur.
       Prostatodynia şikayetleri zorlu ve ağrılı ejakulasyon,zorlu ve ağrılı idrar yapma,perinede ağrıdır.Bu şikayetler kronik nonbakteriel prostatit şikayetlerinden ayrılamaz.
      
       3. Prostatit bir hastayı nasıl etkileyecektir?

       Prostatit hem hasta hem de doktor için zor bir durumdur. Hastanın yaşam kalitesini ciddi olarak etkiler.Prostatitin doğru tanısı zordur ve hastalık kür olmayabilir.Bununla birlikte prostatit tedavi edilebilir bir hastalık olup uygun tedavi ile önemli yakınmalar büyük oranda düzelir.
      
       4. Prostatitle ilgili önemli noktalar nelerdir?

       Doğru tanı tedavi için ana faktördür.
       Prostatit herzaman kür olmayabilir ancak kontrol altında tutulabilir.
       Şikayetler geçse bile tedavi izlenmelidir.
       Prostatitli hastalar gelişen prostat kanseri için daha yüksek bir risk içermezler.
       Normal cinsel aktivitenin kesilmesine gerek yoktur.(akut safha hariç)
       Prostatitli kişi normal hayatını sürdürebilir.
      
       5. Prostatit nasıl tedavi edilir?

       Akut bakteri kaynaklı prostatititte hasta antibiyotik almaya ihtiyaç gösterecektir.Bu süre minimum 14 gündür.Bazen hastaneye yatırılarak damar yolundan tedavi alması gerekebilir.Bazen de zorlu idrar yapanlarda sonda takmak gerekebilir.

       Kronik bakteri kaynaklı prostatititte antibiyotik tedavisi daha uzun tutulur. Genellikle 4-6 hafta.bu tedavi ile hastaların % 60’ında başarı sağlanır.Bazı durumlarda şikayetler tekrarlar ve antibiyotik tedavisine yeniden başlamak gerekebilir.Bu tedaviye cevap vermeyen hastalarda uzun dönem antibiyotik tedavisi gerekebilir.Bazı nadir durumlarda ameliyat da önerilebilir.

       Eğer kronik bakteri dışı kaynaklı prostatit tanısı konulmuşsa antibiyotik tedavisi gerekmeyebilir. Bu hastalarda diğer ilaçlar ön plana çıkar.Bunlar; alfa blokerler,anti-inflamatuar ilaçlar,bitki ekstreleri ve nadiren prostat masajıdır.

       Prostadynianın tedavisi ise zordur. Çünkü bu hastalığın anlaşılması zordur. Kas gevşeticiler, alfa blokerler, antienflamatuarlar ve biofeedback teknikleri kullanılabilir.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Basri Çakıroğlu

Doç. Dr. Basri ÇAKIROĞLU, 1969 yılında Samsun’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimin ardından 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1994 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 2002 yılında Üroloji Uzmanı olmuştur.

Samsun Ayvacık Sağlık Ocağı, Samsun Çarşamba Sağlık Ocağı, Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Giresun Şebinkarahisar Devlet Hastanesi’nde görev yapmış olan Doç. Dr. Basri ÇAKIROĞLU, mesleki çalışmalarına Hisar Intercontinental Hospital'da devam etmektedir. Ayrıca kendisiiyi derecede İngilizce bilmekte olup birçok mesleki derneğe üyedir.

Etiketler
Bakteri
Doç. Dr. Basri Çakıroğlu
Doç. Dr. Basri Çakıroğlu
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube