Varikosel !.

Varikosel !.

Testisi (yumurtalık) drene eden toplardamarların (venlerin) genişlemesi ve cilt altında ele gelecek şekilde büyümesine varikosel denir. Her ne kadar erkeklerin %15 ile 25’inde görülse de infertil (kısırlık) erkeklerin %40’ında bulunmaktadır. Sekonder infertilite denilen yani sonradan ortaya çıkan kısırlık durumunda ise, erkeklerin yüzde 80'inde varikosel görülür. Bu hastalar, ilk çocuklarının ardından ikinci bir çocuk sahibi olamazlar  Hastaların çoğunda asemptomatik(belirti) olsa da bir kısmında fiziksel aktivitelerde ya da uzun süre ayakta kalmaya bağlı olarak ağrı şikayeti ile doktora başvurmaktadırlar. Ağrı daha çok günün ilerleyen saatlerinde meydana gelmektedir ve sabah uyandığında genellikle ağrının geçtiğini belirtmektedirler.

Tanı için sıcak bir odada dikkatli bir fizik muayene ile ayakta iken yapılmalıdır. Varikosel damarların genişliğine göre derecelendirilir.

Grade 1 varikosel: torbada gözle görülmez ancak hasta ıkındırılarak(valsalva) yapılan muayenede ele gelen damar ile tanı konur.

Grade 2 varikosel: Gözle torbada şiş damarlar görülür ve valsalva ile daha belirgin hale geldi tespit edilebilr.

Grade 3 varikosel: gözle çok belirgin bir şekilde rahatlıkla görülebilen bir durumdur.

Varikosel daha çok sol tarafta görülür, bunun sebebi aynı taraf venlerinin anatomik yapısından kaynaklanmaktadır.Sol taraf venlerinin böbrek venine drene olmasından dolayı solda daha sık karşılaşılmaktadır,ama sağda da varikosel görülebilir.

Varikoselde temel olarak genişleyen damarlardan dolayı testiste kan dolaşımının bozulması ve ısı artışının olmasından kaynaklanır.Varikoselde, testisin kanını kalbe geri götüren damarlarının genişlemesi sonucu, kirli kan yumurtalıkların etrafında göllenir. Erkeğin torbalarındaki ısı vücudun ısısından 2-3 derece daha düşüktür. Yumurtalıklar etrafında kan göllenmesi sonucu artan ısı, sperm üretimini olumsuz etkileyerek üreme fonksiyonunu bozabilir. Sperm üretiminin belli bir seviyede duraklamasına veya sperm hareketliliğinin ve yapısının bozulmasına yol açabilir. Sonuçta erkektekısırlık oluşur. Her ne kadar olay sol tarafta olsa dahi kan akışındaki bu artışın karşı taraf testisi de etkilediği gösterilmiştir.Ayrıca kan akışının artışına bağlı olarak toksik maddelerin birikimi söz konusudur, bu durum sperm yapımını olumsuz etkilemektedir.

Tanı:

Varikosel tanısı hem ayakta ve hem de yatar pozisyonda elle yapılan muayene ile konur. Ancak hastanın aşırı kilolu olması,torba derisinin kalın olması ve muayanede şüphede kalınması durumunda renkli ultrason yapılarak teşhis doğrulanabilir.

Tedavi:

Bir çok varikoselli  hastada kısrılık ve testis hacminde azalma ve ağrı olmadığında cerrahi düzeltme gerekmez.Semen parametrelerinde bozulma olan hastalarda ve klinik varikoselli hastalarda cerrahi düzeltme yapılmalıdır.

Varikosel ağrı nedeni de olabilir. Ağrının geçeceği garanti edilemezse de mikrocerrahi yöntem ve ağrıya yönelik operasyon tekniklerinin uygulanması ile bir çok vakada ağrı ortadan kalkmaktadır.

Subklinik varikosellerin onarımının infertiliteye bir katkısı olmadığından onarım cerrahi müdahale yapılmamalıdır.

Komplikasyonları:

Varikoselektomi sonrası en sık görülen komplikasyon hidroseldir.Testiküler arter yaralanması diğer en önemli komplikasyonudur.Kanama ve yara yeri enfeksiyon diğer önemli komplikasyonlarıdır. 

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Basri Çakıroğlu

Doç. Dr. Basri ÇAKIROĞLU, 1969 yılında Samsun’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimin ardından 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1994 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 2002 yılında Üroloji Uzmanı olmuştur.

Samsun Ayvacık Sağlık Ocağı, Samsun Çarşamba Sağlık Ocağı, Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Giresun Şebinkarahisar Devlet Hastanesi’nde görev yapmış olan Doç. Dr. Basri ÇAKIROĞLU, mesleki çalışmalarına Hisar Intercontinental Hospital'da devam etmektedir. Ayrıca kendisiiyi derecede İngilizce bilmekte olup birçok mesleki derneğe üyedir.

Etiketler
Yumurtalık
Doç. Dr. Basri Çakıroğlu
Doç. Dr. Basri Çakıroğlu
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube