Hafta hafta gebelik; 23.hafta

Hafta hafta gebelik; 23.hafta

Hamileliğiniz: 23. hafta

Bebeğiniz nasıl gelişiyor:

Bu haftabebeğinizin boyu 27 santimetre ve ağırlığı yaklaşık 500-550 gram olduğu için hareketlerini her zamankinden net hissedebilir ve giysilerinizin altından kıpırdadığını görebilirsiniz. Akciğerindeki kan damarları nefes alıp vermeye hazırlık için büyümekte ve bebeğinizin giderek keskinleşen kulaklarının seçtiği sesler kendisini dış dünyaya hazırlamaktadır. Köpek havlaması ya da elektrikli süpürgenin uğultusu gibi aşina olduğu gürültüleri rahim dışında duyduğunda muhtemelen ürkmeyecektir

Sizin hayatınız nasıl değişiyor:       

Bacak ve ayaklarda şişlik ( ödem):

Önümüzdeki haftalarda ve aylarda, özellikle gün sonunda ve yaz sıcağında ayak bileklerinin ve ayaklarınızın biraz şişmeye başladığını fark edebilirsiniz. Bacaklarınızdaki kan dolaşımının  yavaşlaması ve artan kan miktarınız nedeniyle toplardamarlarınızın bu kanı kalbinize geri göndermekte zorlanması, bir miktar su tutmaya sebep olabilen hormonal değişikliklerle bir araya gelince -ödem   olarak da bilinen şişmeye neden olabilir. Bebeğiniz doğduktan sonra vücudunuz ekstra sıvıyı  doğumdan hemen birkaç gün sonra sık sık idrara çıkma ve  terleme yoluyla atacaktır.  Bu arada, solunuza yatın ya da mümkünse ayaklarınızı kaldırın, otururken bacaklarınızı uzatın ve uzun süre boyunca bir yerde oturmaktan – ya da ayakta durmaktan – kaçının. Ayrıca, kan dolaşımını arttırmak için düzenli olarak egzersiz yapın, spor çorabı  ve sıkmayan, rahat ayakkabılar giyin. Bol bol su içmeniz gerekir çünkü susuz kalmamak aslında vücudunuzun sıvıyı tutmasını önler.

 Hamilelik sırasında bacaklarınızda ve ayaklarınızda belli bir miktar ödem olması normaldir ama aşırı şişkinlik , preeklampsi adı verilen ciddi bir durumun belirtisi olabilir. Ayaklarınızda veya ayak bileklerinizde ciddi ya da ani şişmeler, ellerinizde hafif şişmelerden fazlası, yüzünüzde şişkinlik veya gözlerinizin çevresinde şişlik varsa mutlaka  doktorunuzu arayın.

Bebeğinizin kordon kanını bankaya vermeli misiniz?

Kordon kanı bankacılığı, bebeğinizin doğumdan sonra göbek kordonunda ve plasentasında kalan kanın gelecekte tıbbi kullanımlar için alındığı, dondurulduğu ve saklandığı bir prosedürdür. Kordon kanı önemlidir  çünkü kan ve bağışıklık sisteminin yapıtaşları olan kök hücrelerden çok zengindir.  Kök hücreleri içeren kordon kanı, lösemi ve orak hücreli anemi gibi bazı hastalıkları tedavi etmek için kullanılabilir. Bebeğinizin kordon kanını bankaya vermenin aileniz için doğru olup olmadığına sadece siz karar verebilirsiniz. Göz önüne alınması gereken faktörler:

Kordon kanı araştırmaları, umut vaat eden ön sonuçları sergilemektedir.

Tüm dünyada çalışmalar devam ederken, birçok araştırmacı, gelecekten umutludur. Örneğin, kordon kanı araştırmacıları, bir gün bazı yetişkin kanser hastalarının doğumda saklanan kordon kanı kök hücrelerinden faydalanabileceklerine inanırlar. Genetik tabanlı olmayan kanserleri tedavi etmek için kök hücrelerinin kullanılabileceğine dair umutlar vardır.

Kısa süre önce hayvanlar üzerinde yapılan deneyler ışığında, birçok araştırmacı, kordon kanının eninde sonunda diyabet, omurilik yaralanmaları, kalp yetmezliği, felç ve ciddi nörolojik rahatsızlıkların tedavisinde kullanılabileceğine de inanır.

Bununla beraber, uzmanların çoğu, aileleri bu çalışmalara (özellikle hayvanlar üzerinde yapılanları) ihtiyatla yaklaşmaları yönünde uyarır çünkü eğer bir gün olursa, bu tedavilerin insanlar için kullanılıp kullanılamayacağını tahmin etmek zordur. Konuyu şöyle özetlemek mümkündür: “Göbek kordon kanı kök hücrelerinin organ nakli tedavilerinde kullanılması heyecan verici bir şekilde umut vaat eder fakat tıp bilimini bu alanı hala büyük oranda araştırılma aşamasındadır.”

Pahalıdır.

Özel kordon kanı bankaları, genellikle yaklaşık 2000-3000 Lira düzeyinde kayıt ve alma ücreti artı yaklaşık 100-200 Lira düzeyinde yıllık saklama ücreti talep eder.

Bebeğinizin kendi kordon kanıyla tedavi edilememesi ihtimali.

Bebeğinizin genetik bazlı bir hastalığı varsa ya da böyle bir hastalık gelişirse  ve kordon kanı, o hastalık için genetik talimatlar içeriyorsa, bu uygun bir tedavi değildir. Bankaya koyulan kordon kanlarının çoğu, halihazırda kardeşleri tedavi etmek için kullanılmaktadır. 

Kordon kanı bankası sisteminde size uyan bir kök hücre bulma şansınız, kendi ailenizinkine göre muhtemelen daha yüksektir.

İki kardeş arasında tam bir doku uyumu şansı yaklaşık yüzde 25’tir. Öte yandan, ülkedeki kamu bankalarında eşleşen bir kordon kanı bulma şansının yüzde 75 olduğunu söylenmektedir.

Doktorlar, bebeğin kordon kanını bankaya koymayı tüm dünyaya tavsiye etmek için hazır değil.

Amerika Pediatri Akademisi ve bazı uzmanlar, genel halk için özel kordon kanı bankacılığı hakkında çekinceleri olduğunu söylemektedir çünkü bir ailenin o kana ihtiyaç duyma ihtimali çok zayıftır ve ayrıca  kamuya ait bir kordon kanı bağış sistemini desteklerler. Bununla beraber, kordon kanı nakliyle tedavi olabilecek bir tıbbi durumdan muzdarip olduğu teşhis edilen yakın bir aile üyesi varsa, kordon kanı bankacılığı teşvik edilmektedir.

Daha fazla bilgi için:

Bebeğinizin kordon kanını bankaya koymaya karar verirseniz, doktorunuzla konuşun ve kordon kanı bankacılık seçeneklerini araştırmaya  başlayın.

Diş etlerim neden kanıyor ve hassas?

Hamilelik sırasında, yüksek progesteron seviyeleri, diş etlerinizin  bakterilere daha fazla reaksiyon göstermesine neden olabilir. Ayrıca, ağzınızdakiler dahil olmak üzere, dokularınızın tümüne daha fazla kan akışı gerçekleşir. Bu değişiklikler, hassas ve kanayan diş etlerine neden olabilir. Rutin diş fırçalamasının aksatılmaması, ayrıca dişetlerinin çok yumuşak kıllı ayrı bir fırçayla fırçalanması ve tuzlu su gargaraları diş ipi kullanımı işe yarayabilir  çünkü diş hijyeninin zayıf olmasıyla erken doğum arasında bağlantı kurulmuştur. Bunun nedeniyle ilgili somut veriler olmamasına rağmen, bir teoriye göre ciddi diş eti iltihabı ya da apseli dişlerin yol açtığı bakteriler kan dolaşımına ve daha sonra plasenta veya amniyotik sıvıya girerek iltihaplanmaya ve prematüre doğuma yol açan bir dizi olaya neden olabilir. Bu nedenle hamilelik, diş hekimine gitmek ve rutin bir temizlik yaptırmak için mükemmel bir zamandır.

 

 

 

 

 

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Deniz Gökalp

Op. Dr. Deniz GÖKALP KAYA, 8 Ağustos 1976 tarihinde İstanbul 'da doğmuştur. 1994 yılında İzmir Fen Lisesi'nden mezun olmuştur. Ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2000 yılında tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. 2004 yılında ise Ankara Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Hastanesi'nde ihtisasını tamamlayarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 2005 yılında Acıbadem Kadıköy Hastanesi Jinekoloji Ünitesi ve Tüp Bebek Merkezi'nde tam zamanlı olarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı unvanıyla görev yapmaya başlamıştır. 2006 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından verilen "Tüp Bebek ve Üremeye Yardımcı Teknikler" eğitimini tamamlamış ve sertifika sahibi olmuştur. Acıbadem Hastanesi Tüp Bebek Merkezi'nin 2007 yılında bir eğitim merkezi olduktan sonra kursiyer hekimlerin eğitiminde görev almıştır. ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Gebelikte 23 hafta
Op. Dr. Deniz Gökalp
Op. Dr. Deniz Gökalp
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube