Hafta hafta gebelik: 14.hafta ( ikinci üç aylık döneme hoşgeldiniz!)

Hafta hafta gebelik: 14.hafta ( ikinci üç aylık döneme hoşgeldiniz!)

Bebeğiniz nasıl gelişiyor:

Bebeğiniz artık yan gözle bakabilir, kaşlarını çatabilir, suratını buruşturabilir, çişini yapabilir. Beyin dürtüleri sayesinde, minik yüz hatları bir ifadeden diğerine geçerken, yüz kasları antrenman yapmaktadır. Böbrekleri idrar üretmektedir ve bu idrar, çevresindeki amniyotik sıvı çevresinde boşaltılır; bu süreç, doğuma kadar devam eder.  Kafadan popoya 8,5-9 cm boyunda,  ve 42 gram ağırlığındadır. Vücudu,  kafasından daha hızlı gelişmektedir. Bu haftanın sonuna kadar, kolları, vücudunun geri kalanıyla orantılı bir boya gelecektir. (Bacakları da biraz uzamıştır.) Vücudunun tamamında lanugo adı verilen ultra ince, tüy gibi bir saç tabakası gelişmeye başlar. Bebeğiniz, bu hafta safra üretmeye , dalağı kırmızı kan hücreleri üretimine yardımcı olmaya başlar.  Bu minik yumrukları ve tekmeleri henüz hissedemezsiniz fakat küçük boksörünüzün elleri ve ayakları (şu anda yaklaşık 1,27 cm uzunluğundadır) daha esnek ve aktiftir. Hazırlıklı olun! Eğer bebeğinizin cinsiyetini öğenmek istiyorsanız bu hafta itibariyle doktorunuz büyük ihtimalle bunu görebilecek ve size söyeyebilecektir.

Sizin hayatınız nasıl değişiyor:

İkinci üç aylık döneme hoş geldiniz! Enerjiniz geri gelmek üzeredir, memelerinizdeki hassasiyet azalmış olabilir ve mide bulantınız şimdiye kadar tamamen geçmiş olabilir. Böyle değilse, bekleyin – kısa sürede bu süreci geride bırakma ihtimaliniz yüksektir (fakat şanssız azınlık bundan sonraki aylarda hala mide bulantısı çekebilir).

Rahminizin  üst kısmının seviyesi kasık kemiklerinizin biraz üzerindedir ve bu nedenle artık  karnınız dışa doğru doğru çıkmaya başlar. Belli olmaya başlaması size ve etrafınızdakilere eğlenceli gelebilir. Plan yapmak, hayal kurmak ve bu inanılmaz zamanın tadını çıkarmak için zaman ayırın. Ara sıra endişelenmeniz normaldir, fakat kendinize ve bebeğinize iyi bakmaya odaklanın .

İlk üç aylık döneme göre neden çok daha iyi hissediyorum?

Muhtemelen  hCG adı verilen hamileliğe bağlı, mide bulantısında rol oynadığına inanılan hormonun  artış oranı  onuncu haftadan sonra gitgide azalmaya başladığı için. Bulantıdaki azalmayla  fark edilir şekilde daha iyi hissetmeye başlarsınız. Ayrıca, hamileliğin ilk birkaç ayında, diğer hormon seviyeleri de fırlar . Şimdi hamileliğin ikinci üç aylık döneminde olmanız ve vücudunuzun yeni kimyasına uyum sağlamakta olması sebebiyle, hamileliğin  bu " balayı evresi" nin tadını çıkarın..

Bu Haftanın Faaliyet önerisi:

Doğum öncesi egzersiz dersi bulun.  Henüz fırsat bulamadıysanız düzenli olarak egzersiz yapmaya başlamanın zamanı gelmiştir. Bir derse katılmak, derse bağlı kalma yönünde motive olmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca, kadınların çoğu, doğum öncesi egzersiz derslerinin bağ kurmak ve diğer hamile kadınlardan destek almak için mükemmel bir yol olduğunu düşünür.

Hamilelikte endişeyi ve kaygıyı nasıl azaltabilirsiniz:

Kendinizi sevdiğiniz bir faaliyete kaptırın. Harika bir kitap okuyun, örgü örün, yemek pişirin veya size zevk veren ve rahatlamanıza yardımcı olan herhangi bir faaliyetle ilgilenin. Destek bulmaya çalışın. Eşinizle ya da arkadaşlarınızla konuşun.  Uzun yürüyüşler yapmak çok iyi gelir ve doğum öncesi yogası özellikle rahatlatıcıdır. Doğum öncesi masajı yaptırarak kendinizi şımartın ya da eşinizden sizi ovmasını isteyin. Sizin için ve bebeğiniz için iyi bir şey yapması yönünde harika bir fırsat yaratmış olursunuz. Stresin ilişkilerinizi, işinizi ve uyuma kabiliyetinizi etkilediğini hissediyorsanız, kendinize (ve bebeğinize) bir iyilik yapın ve sağlık uzmanınızla konuşun.

 Hamilelik ve cinsellik

Birçok kadın, gebeliği sırasında , doğum yapacağı günlere kadar istediği sıklıkta cinsel ilişkiye girmeye güvenle devam edebilir. Bununla beraber, hamileliğiniz sırasında ya da bir kısmında cinsel ilişkiden tamamen kaçınmak  zorunda kalabileceğiniz durumlar vardır. Doktorunuz, bu süreç boyunca cinsel perhiz yapmanızı gerektirecek bir durumunuz olup olmadığını  size bildirmelidir. Bazı çiftler, hamilelik yorgunluğu ve mide bulantısı dinmeye başladığı zaman hamilelikte cinsel ilişkinin  her zamankinden daha iyi olduğunu düşünür. Gebeliğe bağlı cinsel organlara artmış kan akışı, kadınlarda daha  yoğun haz duymayı sağlayabilir.  Hormonal değişiklikler de artan vajinal kayganlığa katkıda bulunabilir.  Öte yandan, bazı çiftler, cinsel iştahlarının azaldığını ya da cinsel ilişkiye giremeyecek kadar gergin olduklarını düşünür.

Eşinize ve size cinsel ilişkiye girme izni verildiyse ama endişeleriniz bitmediyse, aşağıdaki gerçekleri göz önünde bulundurun.

Cinsel ilişki ve orgazm, gelişmekte olan bebeğinize karşı risk oluşturmaz.

Amniyotik kese ve rahminizin güçlü kasları, bebeği korur.

Rahim ağzında ( serviks) sızdırmazlık sağlayan kalın mukus tıkacı, enfeksiyona karşı koruma sağlar.

Eşiniz ikna olmadıysa, emin olması için doktorunuza doğum öncesi ziyaretlerinizden birinde size katılmasını sağlayın.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Deniz Gökalp

Op. Dr. Deniz GÖKALP KAYA, 8 Ağustos 1976 tarihinde İstanbul 'da doğmuştur. 1994 yılında İzmir Fen Lisesi'nden mezun olmuştur. Ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2000 yılında tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. 2004 yılında ise Ankara Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Hastanesi'nde ihtisasını tamamlayarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 2005 yılında Acıbadem Kadıköy Hastanesi Jinekoloji Ünitesi ve Tüp Bebek Merkezi'nde tam zamanlı olarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı unvanıyla görev yapmaya başlamıştır. 2006 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından verilen "Tüp Bebek ve Üremeye Yardımcı Teknikler" eğitimini tamamlamış ve sertifika sahibi olmuştur. Acıbadem Hastanesi Tüp Bebek Merkezi'nin 2007 yılında bir eğitim merkezi olduktan sonra kursiyer hekimlerin eğitiminde görev almıştır. ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
İkinci üç aylık döneme hoşgeldiniz
Op. Dr. Deniz Gökalp
Op. Dr. Deniz Gökalp
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube