Hafta hafta gebelik; 15.hafta

Hafta hafta gebelik; 15.hafta

Hamileliğiniz: 15. hafta

Bebeğiniz nasıl gelişiyor:

Büyümekte olan bebeğiniz şu anda kafadan popoya yaklaşık 10 cm uzunluğundadır ve  ağırlığı neredeyse 70 gramdır (yaklaşık bir elma büyüklüğünde). Amniyotik sıvıyı burnuyla ve akciğerlerindeki primitif hava keselerinin gelişmeye başlamasına yardımcı olan üst solunum yollarıyla hareket ettirmekle meşguldür. Bacakları, şimdi kollarından daha uzundur ve eklemlerinin tümünü, kol ve bacaklarını hareket ettirebilir. Gözleri hala sımsıkı kapalı olmasına rağmen, ışığı sezebilir. Örneğin, karnınıza ışık tutarsanız, bu ışıktan kaçabilir.  Bebeğiniz şu anda herhangi bir şeyin tadını pek alamaz, fakat tat alma cisimcikleri oluşmaktadır. Son olarak, bu hafta ultrason yaptırırsanız, bebeğinizin erkek mi yoksa kız mı olacağını büyük ihtimalle öğrenebilirsiniz!Yine de sır olarak kalmaya devam ederse endişelenmeyin. Bebeğinizin cinsiyetini tam olarak öğrenmek, resmin netliğine ve bebeğinizin pozisyonuna bağlıdır. Eğer inatçı bir şekilde kıvrılmış ya da cinsiyetini gizler gibi içine kapanmış ise öğrenmek birkaç hafta daha alacaktır.

Sizin hayatınız nasıl değişiyor:

Şu ana kadar muhtemelen yaklaşık 2 ile 4  kilo aldınız (biraz daha az ya da fazla olabilir ) ve hamileliğin havasına girdiniz. Bu haftadan itibaren  gebeliğin hormonal değişikliklerin burun iç zarına  doğru artan kan akışının artmasına bağlı burun tıkanıklığı yaşayabilirsiniz. Bu durum o kadar yaygındır ki adı bile vardır: “hamile riniti.” Bazı hamile kadınlar, artan kan hacmi ve burundaki kan damarı genleşmesi sebebiyle burun kanamasından da muzdarip olabilir.

 Amniosentez yaptıracaklar için , işlem muhtemelen bu hafta ile 20. hafta arası bir zamanda yapılacaktır. Bu test, başlıca Down Sendromu olmak üzere yüzlerce genetik ve kromozomsal bozukluğu belirleyebilir. Sonuçları beklerken çok fazla kaygılanırsanız, amniyosentez yaptıran birçok kadının bebekleri hakkında iyi haberler aldıklarını  ve  endişelendikten sonra çok rahatladıklarını bilmek yardımcı olabilir.

Bugünlerde eşiniz ve siz bebek sağlığıyla ilgili endişeler geliştirmeye başlayabilirsiniz.  Aslında  çiftlerin çoğu, gebelik seyrinde bebeklerinin sağlığından ve önlerindeki günleri nasıl geçirecekleriyle ilgili olarak endişe duymaktadır. Fakat ilk üç aylık dönemdeki fiziksel rahatsızlıkların azalması ve enerjinin yükselmesi sebebiyle, birçok kadın için bu harika bir üç aylık dönemdir.

Bebeğinizin hareketlerini hissetmek:

Bebeğin kımıldamaları ve tekmeleri hissetmek, hamileliğin en inanılmaz deneyimlerindendir. Ne kadar daha beklemek zorunda olduğunuzu  aşağıdaki bölümde bulabilirsiniz.

Bebeğimin hareket ettiğini ilk kez ne zaman hissedeceğim?

 Hareket etmeye 7. ya da 8. haftada başlamıştır ve ultrason yaptırdıysanız akrobatik hareketlerine tanıklık etmiş olabilirsiniz ama bebeğin hareket ettiğini  muhtemelen 16. ve 22. hafta arasında bir zamanda hissedebilirsiniz. Çok tecrübeli anneler – “hızlanma” olarak da bilinen – güçlükle algılanabilen ilk tekmeleri ve dürtmeleri ilk kez anne olanlardan daha erken fark etme eğilimindedir. (Önceden hamilelik yaşamış bir kadın, bebeğinin hareketlerini gaz gibi diğer karın guruldamalarından  kolay bir şekilde ayırabilir.) Daha zayıf yapıda  kadınlar, hareketleri daha erken hissedebilir.

İlk hareketleri nasıl olacak?

Kadınlar, bu hissi patlayan mısıra, kendi çevresinde yüzen akvaryum balığına, kanat çırpan kelebeklere benzediğini söyler. Karnınızdaki ilk narin hareketleri muhtemelen gaza ya da açlık kramplarına bağlayacaksınız ama bunları daha düzenli bir şekilde hissetmeye başladıkça, farkı fark edeceksiniz. Bu erken hareketleri sessizce otururken ya da uzanırken hissetme olasılığınız daha yüksektir.

Bebeğimin hareketlerinden ne zaman endişelenmeliyim?

 Bebeğiniz çoktan hareket etmeye başlamış olmasına rağmen, ani hareketlerinin ve dürtmelerinin çoğu, henüz hissetmenize yetecek kadar güçlü değildir. İkinci üç aylık dönemin ileri safhalarında, tekmeleri güçlenecek ve bunları daha düzenli bir şekilde hissetmeye başlayacaksınız. O zaman bunlara dikkat edin ve bebeğinizin hareketinde azalma olduğunu fark ederseniz sağlık uzmanınıza derhal bildirin. Daha az hareket, bir soruna işaret edebilir ve bebeğinizin durumunu kontrol etmek için doktorunuzun ultrasonla değerlendirme yapması gerekebilir.  Üçüncü üç aylık döneme ulaştığınızda, bazı sağlık uzmanları, bebeğinizin tekmelerini saymak için her gün zaman ayırmanızı tavsiye edecektir.

Bu Haftanın Faaliyet önerisi :

Bebeğinizle konuşun. Bağlanma sürecini başlatmanın müthiş bir yoludur. Gerçek bir konuşma yapmak size garip geliyorsa, faaliyetlerinizi anlatın; kitap, dergi veya gazete okuyun; veya çocuğunuzla ilgili gizli dileklerinizi paylaşın. Bebeğiniz doğduktan sonraki dönem için harika bir uygulamadır. Bebeklerle konuşmak, dil becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmanın en iyi yollarından biridir.

 

 

 

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Deniz Gökalp

Op. Dr. Deniz GÖKALP KAYA, 8 Ağustos 1976 tarihinde İstanbul 'da doğmuştur. 1994 yılında İzmir Fen Lisesi'nden mezun olmuştur. Ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2000 yılında tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. 2004 yılında ise Ankara Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Hastanesi'nde ihtisasını tamamlayarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 2005 yılında Acıbadem Kadıköy Hastanesi Jinekoloji Ünitesi ve Tüp Bebek Merkezi'nde tam zamanlı olarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı unvanıyla görev yapmaya başlamıştır. 2006 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından verilen "Tüp Bebek ve Üremeye Yardımcı Teknikler" eğitimini tamamlamış ve sertifika sahibi olmuştur. Acıbadem Hastanesi Tüp Bebek Merkezi'nin 2007 yılında bir eğitim merkezi olduktan sonra kursiyer hekimlerin eğitiminde görev almıştır. ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Op. Dr. Deniz Gökalp
Op. Dr. Deniz Gökalp
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube