KE
Soru Sahibi
16 Ağustos 2021 00:25

Eklem agrilari, kemik iligi odemi ve lupus suphesi

Merhaba. Ben mart ayinda ayagimi kirdim ve sonrasinda uzun sure yuruyemedim. Sonrasinda iyilestigim donemde cok fazla yurudugum icin ve ciddi ayak tabani ve basış problemlerim oldugu icin ayagimin altinda tendinit ve odem olustu. Bunlarla birlikte sonradan olusan, eklemlerimdeki gezici agrilar ve bacaklarimda olusan kemik iligi odemi sebebiyle doktorum hematolojik degerlendirme istedi. Kan tahlili sonucunda ANA testi degerlerim su sekilde cikti: ANA pozitif 2 titre(1:320), anti ds dna negatif (referans araligi: <99.99, degerim 20.82 RU/ml), anti sm/rnp negatif, anti ribozomal p protein negatif, nukleosom/PM-Scl/CENP B/ PCNA/AMA-M2 negatif, anti ssa ve anti ro-52 negatif, anti ssb ve anti jo-1 negatif, anti scl70 negatif, dfs70 pozitif(3+), CRP <*** *** **, CCP 0.78 (referans araligi 0-5), romatoid faktor <3.5 (referans araligi 0-15), anti histon antikor pozitif(1+) ve WBC 3.65 (referans: *** *** **). ANA patern1 granuler, patern 2 dfs benzeri granuler. Ferritinim dusuk ve alt sinirda ve kalsiyum degerim tam ust sinirda. Bunlar disinda kan degerlerimde belirgin bir problem yok gibi gorunuyor. Ben ANA testim pozitif ciktigi icin ve eklem agrilarim oldugu icin Lupus’tan suphelendim ve cok ama cok endiselendim. Acaba boyle bir ihtimal var mi? Ayrica anti histon antikorum pozitif cikmis ve bu sanirim ilaca bagli lupus suphesi olusturuyormus. Ben 2 yildir duzenli olarak alerjik astimim icin Symbicort turbuhaler kullaniyorum. Ayrica ayaklarimdaki agrilar icin 20 gundur Nimes ve Dolgit isimli kremleri kullandim, Brufen isimli ilaci ictim. Kulak cinlamasi problemim icin de birkaç ay once bir ayligina Betaserc kullanmistim. Bunlara ek olarak son bir yildir cok stresli bir dönemden geciyorum. Acaba bu ilaclar ve stresim ANA pozitifligine sebep olmus olabilir mi? Lupus’tan suphelenmeli miyim? Doktordan randevu alamadigim icin cok endiselendim acaba yardimci olabilir misiniz? Simdiden cok tesekkur ederim.

0
2 cevap
000 görüntülenme
Cevaplar (2)
Doç. Dr. Metin Işık
Doç. Dr. Metin Işık
Romatoloji , Dahiliye - İç Hastalıkları

lupus değilsin dfs pozitifliği sağlıklı bireylerde olur. kullandığın ilaçlar lupus yapmaz. tahliller gereksiz yapılıp kafanız karıştırılmı. 1- d vitamini btırın 2- sabah bel ağrısı ve tutukluğu oluyor mu dikkat edin

16 Ağustos 2021 21:26
KE
Soru Sahibi

Cevabiniz icin cok tesekkur ederim. Bel agrim cok sık olmuyor tutukluk su ana kadar hic yasamadim. Sadece gezici kemik ve eklem agrilarim var. Peki hocam anti histon proteini neden pozitif cikmistir onun icin endiselenmeli miyim? Bir de kalsiyum icin ust referans degeri 10.4 ve benim degerim 10.76. Acaba bu bir problem olusturur mu?

17 Ağustos 2021 00:04
Doç. Dr. Metin Işık
Doç. Dr. Metin Işık
Romatoloji , Dahiliye - İç Hastalıkları

anti histon 3+ olursa anlam taşır. sizinki anlamlı değil. kalsiyum albümini yüksek olanlarda yüksek gözükür. hiç endişe etmeyin.

17 Ağustos 2021 07:41
Doç. Dr. Metin Işık
Doç. Dr. Metin Işık Romatoloji , Dahiliye - İç Hastalıkları

Yazar toplam 89 soru cevapladı.

Doktorun Cevapladığı Diğer Sorular
P-anca pozitif Doç. Dr. Metin Işık
Ele gelen tolak Doç. Dr. Metin Işık
Romotolojik testleri negatif Doç. Dr. Metin Işık
Fmf hastalıği Doç. Dr. Metin Işık
Fmf hastalığı Doç. Dr. Metin Işık
Romatoloji İle İlgili Diğer Uzmanlar
Facebook Twitter Instagram Youtube