DY
Soru Sahibi
8 Eylül 2021 16:13

Ankilozan spondilit

Hocam merhabalar, 30 yaşında bayanım, bir doğum yaptım. Bir senedir her sabah bel tutukluğu ile uyanıyorum, ortalama olarak 20 dakika yada yarım saat sonra geçiyor. Uzun süre sert zeminde oturunca kalkarken kuyruk sokumu denen yer acıyor. Fizik tedavi doktoruna gittim, romatolojiye yönlendirdi. Hocam sakroiliak emar raporu aynen şu şekilde: 'Her iki sakroiliak eklemde iliak ve sakral yüzlerde fokal subkortikal skleroz bulguları izlenmiştir. Eklem sinovyumunda kontrastlanma artışı izlenmemiştir. Görünüm bilateral kronik sakroileit tutulumu ile uyumlu olabilir. Bilateral sakroiliak eklemi oluşturan kemik yapılar normaldir. Eklem yüzeyleri düzgün olup, eklem mesafeleri normal olarak değerlendirilmiştir. Periartriküler enflamasyon saptanmamıştır. Eklem içinde effüzyon saptanmamıştır. Patolojik sinyal intensitesi saptanmamıştır. Görüntü alanına giren diğer kemik yapılar, pelvik yumuşak dokular normal olarak değerlendirilmiştir.' Bu durumda ankilozan spondilit açısından düşünceniz nedir? Crp 17, sedimantasyon 36, hla b27 negatif. Emarda ödem, enflamasyon, daralma olmasada ankilozan spondilit teşhisi konulabilir mi? Bu arada fiziki muayenede tüm hareketleri yapıyorum acı duymadan.

0
2 cevap
000 görüntülenme
Cevaplar (2)
Doç. Dr. Metin Işık
Doç. Dr. Metin Işık
Romatoloji , Dahiliye - İç Hastalıkları

bu tipik ankilozan spondilit durumu. emziriyorsanız brufen 2x400 emzirmiyorsanız endol 2x1 başlayın. mide koruyucu alın hastalık zaten doğum sonrası ortaya çıkmayı sever. ısınınca tüm ağrılar yok olur ve dinlenince eklem ve kemik omurga ağrısı başlar

14 Eylül 2021 19:26
DY
Soru Sahibi

Cevabınız için teşekkür ederim hocam emarda ödem yada iltihap görünmüyor, bu durumda yinede ankilozan spondilit teşhisi konulabilir mi? Emzirmiyorum ancak gittiğim romatoloji doktoru brufen 600 mg verdi, onu kullanıyorum. Daha önce de iki farklı nsai kullandım ancak crp seviyem düşmedi. Birde emarda iltihap görünmüyor ancak crp seviyem yüksek, bu durmda crp yüksekliği başka bir nedenden kaynaklanıyor olabilir mi?

15 Eylül 2021 11:25
Doç. Dr. Metin Işık
Doç. Dr. Metin Işık
Romatoloji , Dahiliye - İç Hastalıkları

mr herzaman ödemi yakalayamaz brufen emzirenler için iyi bir seçenek

17 Eylül 2021 21:08
Doç. Dr. Metin Işık
Doç. Dr. Metin Işık Romatoloji , Dahiliye - İç Hastalıkları

Yazar toplam 89 soru cevapladı.

Doktorun Cevapladığı Diğer Sorular
P-anca pozitif Doç. Dr. Metin Işık
Ele gelen tolak Doç. Dr. Metin Işık
Romotolojik testleri negatif Doç. Dr. Metin Işık
Fmf hastalıği Doç. Dr. Metin Işık
Fmf hastalığı Doç. Dr. Metin Işık
Romatoloji İle İlgili Diğer Uzmanlar
Facebook Twitter Instagram Youtube