Yeni doğanların beyin ve omurilik anomalileri

Yeni doğanların beyin ve omurilik anomalileri

Yeni doğanlarda bebeklerde çok nadiren doğumsal beyin ve omurilik sinirleri ve omurgada anormal hastalıklar ile dünyaya gelirler. Günümüzün  modern tıbbın ileri teknolijilerinden ultrasonagrafi  sayesinde bebekler anne karnında iken bu nadir beyin ve omurilik anomalilerinin teşhisi konulmaktadır. Anne ve babalar bu hastalıklar hakkında daha doğum olmadan bilgilendirilmektedir.

Beyin anomalileri; Hidrosefali ( beyinde  aşırı su toplanması): Hidrosefali, beyin omurilik sıvısının miktar ve basıncının artışı ile oluşan bir hastalık olduğunu belirten Dr. Akdemir,  '' Yeni doğan ve bebeklik döneminde başlıca, başın büyümesi, huzursuzluk, kusma ve gözlerin hareketlerinde kısıtlılık ile kendini gösteren  yeni doğan hastalıklarınını başında gelir  Beyin kanamaları, yeni doğanların bazı pıhtılaşma faktörleri eksikliğine bağlı  beyin kanamaları, hamilelikte merkezi sinir sistemi enfeksiyonları, beyin tümörlerine genetik geçişli bazı hastalıklar, doğum esnasında tarvmatik nedenlerle karşımıza çıkmaktadır.Hidrosefali teşhisinde öncelikle bebeğin muayenesinde huzursuzluk, kusma, baş büyümesi, göz  kaymaları ve ön bıngıldakta basınç artması önceliklidir. '' diye ifade etti.

Diğer beyin anomalileri Kafatası , burun ve göz anomalileri ( kraniosnestoz)

 Bebek doğduğu zaman kafatası birbiriyle bağlantılı birçok küçük kemiklerden oluşur ki bu bağlantı yerleri hamilelik dönmeminde erken kapanmasına kraniosnoztoz adı verilmektedir.  En belirgin olan dört kafa kemiğin birleştiği anterior fontanel (bıngıldak)  adı verilen kısım bebeğin büyümesine izin veren  ve genellikle oratalama 12 ayda kapanan bölgedir. Bu bıngıldak bölgesinin veya kafa  kemikleri eklem yerlerininin  erken kapanması sonrası bebekler kafa tası ve gözlerde şekil bozuklu ile doğarlar.Bu kemiklerin erken kapanmasının nedenleri; bazı durumlarda  genetik geçişli olup diğer nedenleri; yakın akraba evlliği, annenin hamilelikte kullandığı ilaçlar, kan uyuşmazlıkları, radyasyon  bilinen nedenler arasındadır.

Omurga ve omurilik anomalileri ( meningosel, meningomiyolosel);Omurganın hamileliğin oluşumu esnasında 3-4 haftasında omurgaların kemik yapının kapanmaması veya açık kalması sonrası içerisinde beyin omurilik suyu bulunduran bir kese (meningosel) veya bu kesenin içerisinde  birden fazla omurilik sinirlerinin bulunduğu (meningomiyolosel) kesenin belden dışarı çıkmasıdır. Bu anomaliler hamileliğin erken döneminde oluşmaktadır. 1000 canlı doğumdan 0.5-3 bebekte görülmektedir. Nedeni tam bilinmemekle birlikte; genetik faktörler, hamilelikte bilmeden veya daha önceden raporlu olarak kullandığı ilaçlarla bağlı, bazı vitamin elemanları ( folik asit) eksikliği  ve diğer bilinmeyen nedenlere bağlı görülmektedir.

Yeni doğan bebeklerde bir diğer doğumsal anomaliler,; Omurilik doğuştan ayrık olmasıdır ' Bu nadir bir anomali olup kız çocuklarında  daha sık görülmektedir.  En sık sırtta ve bel  bölgelerinde görülür. İki tipi vardır. Birinci tipinde arada  bir fibroz zarla ayrılar iki omurilik bulunmaktadır. İkinci tipinde ise ayrık omurilik hastalığı bu tipinde ise omurilik normalden farklı olarak  arada bir kemik ve zarlar ile bölünmüştür. Bu tip ayrık omurilik hastalığın yanında ; omurilik  yağ bezleri (lipom), omurga eyrilikleri (skolyoz) ,omuriliğin fazla sarkması ( gergin omurilik sendromu), omurilik kistleri, beyincik sarkması ile birlikte görülür, Bu anomali hastalar da ciltte anormal aşırı kıllanma, cilt altı yağ bezleri, dermal sinüs gibi  bulguları görülür. Bu hastalarda  ayaklarda ve parmaklarda deformiteler ve omurga eyrilikleri sıklıkla görülür. Bel ağrıları erişkinlerde daha sık görülürken, çocuklarda daha seyrek görülür. Nörolojik şikayetleri daha çok adelosan çağında ortaya çıkar buda daha çok omuriliğin gerilmesine bağlı görülmektedir.

Bu makale 7 Temmuz 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Hidayet Akdemir

Prof. Dr. Hidayet AKDEMİR, 2 Mart 1954 tarihinde doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini 1972 yılında Nevşehir Lisesi'nde bitirmiştir. 1973 yılında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1979 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1983- 1988 yılları arasında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirürji Anabilim Dalı'nda yaparak Nöroşirürji uzmanı olmuştur. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirürji Anabilim Dalı'nda 1998 -1990 yılları arasında Öğretim Üyesi olarak, 1990-1995 yılları arasında Yardımcı Doçent olarak, 1995 yılında Doçent olarak, 1997 yılında ise Profesör olarak görev yapan Dr. AKDEMİR, aynı kurumda 1997-2005 yılları arasında Nöroşirürji Anabilim Dalı Başkanı olarak idari görev yapmıştır. 1992 yılında İsviçre Zurih Üniversitesi Nöroşirürji Kliniği'nde Observer olarak çalış ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
omurilik sorunları
Prof. Dr. Hidayet Akdemir
Prof. Dr. Hidayet Akdemir
İstanbul - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube