Vajinismus türleri

Vajinismus türleri

Vajinismus türleri (değişik çeşitleri, tipleri) nelerdir?
Vajinismus değişik şekillerde karşımıza çıkabilen bir cinsel sorundur.

- Primer Vajinismus (Birincil vajinismus)
Bir kez bile olsun cinsel ilişkinin gerçekleşememesi durumudur. Bu durum vajinismus hastalarının çoğunda görülmektedir. Yani vajinismus hastalarının çoğu hiç ilişkiye girememiş olup halen "bakire" dirler.

- Sekonder Vajinismus (İkincil vajinismus)
Önceden sağlıklı şekilde ilişki mümkün iken yaşanmış bir cinsel veya genital travma sonrası (olaylı bir doğum, düşük, kürtaj, kaba bir şekilde yapılan bir jinekolojik muayene, taciz veya tecavüze maruz kalma gibi) gelişen vajinismus durumudur.
 
- Aparoni
Bir takım engellerden dolayı bireyin cinsel ilişkiye girememesidir. Vajinismus da bir tür aparonidır.

- Disparoni (Ağrılı penetrasyon, disparonia)

Cinsel ilişki sırasında "ağrı hissetmek" dir.  Bazen sekonder vaginismusun altında yatan neden de disparonia olabilmektedir.  Ancak eğer ağrılı cinsel ilişkiniz varsa her zaman neden vajinismus olmayabilir. Kesin ayırıcı tanı için deneyimli bir jinekolog tarafından ayrıntılı bir jinekolojik muayene yapılması şarttır.

Disparoni tecrübeli merkezlerde doğru teşhis sonrasında % 100 tedavi edilebilen bir cinsel problemdir. Genellikle neden psikolojik olmaktan öte jinekolojik bir hastalığa bağlıdır.

- Vulvar Vestibulitis Sendrom (VVS, Vulvar Vestibulitis)

Kızlık zarının alt kısmında aşırı derece duyarlılık, hassasiyet oluşu sonucunda vajinismus, disparoni ve anorgazmi (orgazm olamama) gibi şikayetlerin ortaya çıkması ile ilgili bir sendromdur.

Hastanın kendi ifadesine göre cinsel ilişkinin son derece ağrılı oluşu veya hiç olmaması sonrasında şüphelenilerek yapılan bir jinekolojik muayene ile vajina girişindeki kızarık ve ödemli bölgenin gözlenmesi sonrasında o bölgenin pamuk uçlu bir çubukla dokunulmasıyla ağrıya oldukça duyarlı oluşu sonucunda Vulvar Vestibulit Sendromun (VVS) kesin teşhis edilebilmektedir. 

Vulvar vestibulitis’in tam olarak neden kaynaklandığı henüz bilinmemektedir. Tedavide ise basit bir cerrahi operasyon ile bu bölgenin çıkarılması  sorunu tamamen ortadan kaldırabilir (parsiyel himektomi ameliyatı).  Genelde lokal veya bazen de genel anestezi eşliğinde yapılan bu operasyonlar 10-15 dakikalık bir sürede problemin çözülmesinde etkinlik sağlamaktadır.





 

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Süleyman Eserdağ

. Kozmetik Jinekolog . Avrupa Board Sertifikalı Cinsel Terapist Fellow (FECSM) . Uluslararası Genital Estetik Cerrahi ve Seksoloji Derneği’nin (ISAGSS) Kurucusu ve Başkanı . Kadın Genital Estetik ve Fonksiyonel Cerrahisi Kitabının Yazarı 1992 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra, Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlığını aldı. 2014 yılında, Avrupa Cinsel Tıp Derneği (ESSM) ve Avrupa Seksoloji Federasyonu (EFS) tarafından düzenlenen 'board' sınavını geçerek 'Fellow Cinsel Terapist’ (FECSM) unvanına sahip ülkemizin ilk jinekologlardan oldu. 2015 yılında ülkemizde vajinismus konusunda bir ilk olan HERA- Vajinismus Tedavi, Eğitim ve Araştırma Derneği'ni kurdu. Genital bölge estetik operasyonları üzerine önemli otörlerden eğitimler aldı. A ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
facebook
youtube
Etiketler
Vajinismus türleri
Doç. Dr. Süleyman Eserdağ
Doç. Dr. Süleyman Eserdağ
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube