Vajinismus için risk grubundaki kişiler

Vajinismus için risk grubundaki kişiler

VAJİNİSMUS RİSK GRUBU
Bazı kişiler vajinismus problemi açısından risk grubu içinde yer almaktadır. Vajinismus açısından riskli gruptaki kişiler:

Vajinismusta kişilik yapısı önemlidir... 

Özellikle çocuksu, aileye bağımlı ve ruhsal organizasyonunu sağlıklı bir biçimde tamamlamamış kadınlar risk grubunu oluşturmaktadır. Bu gruptan da özellikle yüksek sosyo-ekonomik ve kültürel düzeye sahip kişilerde vajinismus sorununun ortaya çıkma olasılığı da artmaktadır. (Örneğin; Ankara Hera Klinik’te tedavi gören vajinismus hastalarımızın yaklaşık % 85'i en az lise veya üniversite mezunudur.)

Hera Vajinismus Klinik'te yaptığımız bilimsel çalışmalarımıza göre kırsal kesimde vajinismus sorunu genelde bilgi eksiklikleri sonucunda görülmekte ve uygulanan bilişsel- davranışsal terapilerle sorun %100 çözüme ulaşabilmektedir. 

Vajinismus için risk grubundaki kişiler arasında aşağıdaki gruplar sayılabilmektedir. 


- İyi kız olma sendromu


Ebeveynleri tarafından cinsel bilgiden tamamen yoksun bırakılan, hatta cinselliğin aile tarafından kötülendiği, kızlık zarının ise korunması gereken çok önemli bir bölge olduğu gibi mesajlar verilerek yetiştirilen genç kızların ilerleyen yaşamlarında vajinusmus, cinsel isteksizlik, cinsel soğukluk, cinsel tiksinti ve orgazm olamama (anorgazmi) problemleri ortaya çıkmaktadır.  Türk toplumunda oldukça yaygın olan, bu şekilde çevreleri ve aileleri tarafından yetiştirilen kızlarda gelişen bu probleme "iyi kız olma sendromu" denmektedir.

- Aile yapısı


Aile yapıları baskın ve disiplinli baba, pasif anne modeline sahip çocuklar da ileride vajinismus açısından risk altındadırlar.


- Hamile kalma korkuları

Töresel veya dini yönden eğitimli kişilerde veya bekar olmasına rağmen erkek arkadaşı nişanlısı ile birlikte cinsel ilişkiyi deneme aşamasında olan bayanlar gebe kalma ve sonrasında kürtaj olma korkularından dolayı vajinismus problemi ile karşı karşıya kalabilirler.

- Töresel ve dini baskılar

Cinsel bakışın son derece katı ve kurallara bağlı olan geleneksel çevrelerde, özellikle çocukluğunda katı dini eğitim alanlarda ileride vajinismus problemi riski bulunmaktadır. Yaptığımız araştırmalara göre Hera Kadın Sağlığı Merkezi’ne şehir dışından hastaların başvurdukları illerin başında ilk sırada Konya gelmektedir.

- Cinsel Mitler (Yalan ve Yanlışlar)

Çocukluk çağından kalma korkuları yaşayan bireylerde bu rahatsızlığın oluşması kolaylaşmaktadır.  Korkular, en çok kadının simgesel olarak zihninde aşırı büyüttüğü bir penis yüzünden çok acı çekme, parçalanma, ölme korkularıdır. Biz bu tür yanlış veveya abartılı inanış ve hurafelere "cinsel mit" adı vermekteyiz. Kişilerin bilinç altına yazılan bu tür yanlış ve abartılı düşünceler ileriki dönemlerde vajinismus için adeta bir zemin hazırlamaktadır.

Halk arasındaki en sık olarak konuşulan cinsel mitler (hurafeler)

-  Kendi vajinasının normalden dar olduğu düşüncesi:
- "Benim vajinam çok küçük (veya çok dar) bu yüzden ilişkiye giremiyorum" veya "Bu penis çok büyük buraya nasıl girecek?" diye kavramlar  yoktur,  çünkü vajina oldukça esnek bir yapıdır ve doğumda bir çocuğun 10 cm'lik başını çıkaracak kadar genişleyebilir.

Vajinismus kadınlarının hiç bir yapısal anormallikleri olmamasına karşın böyle düşünmeleri de doğaldır. Vaginismusun ortaya çıkışı genel olarak genital organların anatomik yapısıyla ilişkisizdir.   

- "İlk gece çok ağrılı ve kanamalıdır"  düşüncesi:

İlk gecede kişi kendini son derece rahat bıraktığı zaman kanama hiç olmayabilir veya çok az miktarda olabilir. Yine, ağrı da yok denecek kadar azdır veya hiç olmayabilir. Ama kendini sıkankasan kişilerde penisin içeriye girmesi sırasında yırtılmalara bağlı olarak ağrı ve kanamaların normalden daha fazla olması doğaldır.


- "İlk gecede kızlık zarının patladığı veya yırıtldığı" düşünceleri:
Kızlık zarı patlayan, çatlayan, kırılan bir yapı değildir. Vajinal girişe 2 cm uzaklıkta yaklaşık olarak 2 mm kalınlığında son derece ince bir zardır. İlk ilişki ile birlikte hafif bir şekilde esnemeyle birkaç mm’lik yırtılma sonrasında bazen birkaç damla kan gelir, çoğu zaman ise hiçbir şekilde kanamaz.

- Penis Captivus (kilitlenme) olayı:
İlginç olan cinsel mitlerden birisi de “penis captivus” olayıdır. Yani cinsel ilişki sırasında içeriye giren penisin, vajinadaki kasların kasılması sonucunda kilitlenerek dışarıya çıkamaması olayı.


Bu durum ağız birliği etmişçesine sanki vajinismus hastalarımızın yarısı tarafından ifade edilen cinsel bir korkudur ve en büyük hurafelerden birisidir. Çünkü insanlarda oluşması mümkün olmayan bu durum hayvanlarda (özellikle köpeklerde) son derece normal (fizyolojik) bir durumdur.

Cinsel kilitlenme veya cinsel ilişkide penisin vajina içinde kilitlenmesi tamamen asılsız bir şehir efanesidir.

 

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Süleyman Eserdağ

. Kozmetik Jinekolog . Avrupa Board Sertifikalı Cinsel Terapist Fellow (FECSM) . Uluslararası Genital Estetik Cerrahi ve Seksoloji Derneği’nin (ISAGSS) Kurucusu ve Başkanı . Kadın Genital Estetik ve Fonksiyonel Cerrahisi Kitabının Yazarı 1992 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra, Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlığını aldı. 2014 yılında, Avrupa Cinsel Tıp Derneği (ESSM) ve Avrupa Seksoloji Federasyonu (EFS) tarafından düzenlenen 'board' sınavını geçerek 'Fellow Cinsel Terapist’ (FECSM) unvanına sahip ülkemizin ilk jinekologlardan oldu. 2015 yılında ülkemizde vajinismus konusunda bir ilk olan HERA- Vajinismus Tedavi, Eğitim ve Araştırma Derneği'ni kurdu. Genital bölge estetik operasyonları üzerine önemli otörlerden eğitimler aldı. A ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
facebook
youtube
Etiketler
Vajinismus için risk grubundaki kişiler
Doç. Dr. Süleyman Eserdağ
Doç. Dr. Süleyman Eserdağ
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube