Unguis incarnatus nedir ? batık tırnak

UNGUİS İNCARNATUS NEDİR ? Batık Tırnak

Unguis incarnatus nedir ? batık tırnak

UNGUİS İNCARNATUS NEDİR ?

Unguis incarnatus Türkçe karşılığı ile batık tırnaktır. En sık ayak baş parmak tırnağında olması ile beraber diğer tırnaklarda da oluşabilmektedir. Bu süreç hastayı rahatsız eden sancılı bir süreçtir. Tırnaklar tırnak yatağı ve çevre doku içerisinde büyür ve yabancı cisim etkisi yaratarak granülasyon dokusu ile beraber batık ortaya çıkar.

 

UNGUİS İNCARNATUS NEDEN OLUŞUR ?

Ayakta oluşan batıkların en büyük sebeplerinden bir tanesi ayakları ve tırnakları sıkıştıran yanlış ayakkabı ve çorap kullanımıdır. Bunun yanı sıra -Yanlış tırnak kesimi -Travma -Konjenital ayak ve tırnak deformasyonları -Yanlış yürüme -Onikomikoz -Obezite -Yanlış yapılan manikür ve pedikür uygulaması -Hamilelik ve doğum sonrası süreci gibi birçok sebeplerden batık tırnak durumu ortaya çıkabilir.

 

UNGUİS İNCARNATUS BELİRTİLERİ NELERDİR ?

Parmakta ve tırnak çevresinde hassasiyet

Gözle görünür kızarıklık

Şişme Tırnak çevresinde akıntı ve ısı artışı

Ağrı

 

UNGUİS İNCARNATUS NASIL TEDAVİ EDİLİR ?

Batık tırnak tedavisi mutlaka alanında uzman kişiler ile sürdürülmeli ve steril ekipmanlar ile temiz bir ortamda yapılmalıdır. Bu ortam ve ekipmanlar dışarısında yapılan uygulamalarda enfeksiyon riski artar özellikle periferik arter hastalığına bağlı dolaşım bozuklukluğu olan ve diyabet hastalarında hızlı iyişme gözlemlenemeyen kronik enfeksiyonlar hastanın uzvunu kaybetmesine kadar gidebilir. Batık tırnakta 3 evre vardır bu evreler ve tırnağın anatomik yapısına göre kişilerde tedavinin ve yapılacak olan uygulamaların seyrini değiştirebilir. Batıklarda uygulanan bazı teknikler şöyledir; Tamponlama tekniği Tel Teknikleri Yapıştırma Teknikleri Karma Teknikler (Yapıştırma ve tel kombinasyonu).

 

UNGUİS İNCARNATUS OLUŞUMUNU ENGELLEMEK İÇİN ÖNERİLER.

Batık tırnak durumu ile karşılaşmamak adına herkesin yapabileceği ve rahatlık ile uygulayabileceği yöntemlerde mevcuttur. Tırnakları çok kısa kesmemek ve düz keserek tırnak kenarlarındaki sivri köşeleri iyi törpülemek, ayak anatomisine uygun ayakkabıyı seçebilmek mümkün olduğunca sıkı ve sivri uçlu ayakkabılardan uzak durmak ayakkabı giyildiğinde parmakların rahatça hareket edebildiğinden emin olmak, sıkı olmayan rahat ve pamuklu çoraplar tercih etmek, pedikür yaptırmamak gibi önlemler alarak batık oluşumuna karşı riski minimum seviyeye indirebiliriz.

Bu makale 19 Nisan 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Podolog Deniz Yahcı

Podolog Deniz Yahcı ;2012 Yılı Erzurum Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Lisans Bölümü ve 2014 Yılı Beykent Üniversitesi Sağlık Kurumları İşletmeciliği ve Yönetimi Yüksek Lisans Bölümü mezunudur.Sağlık Bakanlığına bağlı olarak çeşitli devlet hastanelerinde yoğun bakım hemşiresi olarak görev yapmıştır. SERTİFİKALAR/KONGRELER/KURSLAR Yoğun Bakım Sertifikası Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Gn.Md.lüğü 2006 VI.Ulusal Yara Bakım Kongresi Yara Bakım Derneği 2011 VII.Ulusal Yara Bakım Kongresi Yara Bakım ve Doku Onarımı Derneği 2012 V.Geriatri Hemşireliği Kursu Akademik Geriatri Derneği 2012 V.Akademik Geriatri Kongresi Akademik Geriatri Derneği 2012 VIII.Yara Bakım Hemşireliği Kursu Sertifikası Yara Bakımı ve Doku Onarımı Derneği 2012 IX.Yara Bakım Hemşireliği Kursu Sertifikası Yara Bakımı ve Doku Onarımı Derneği 2013 II.Ulusal Çocuk Y ...

Etiketler
batık tırnak
Podolog Deniz Yahcı
Podolog Deniz Yahcı
İstanbul - Podoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube