Diyabet hastalarında yara iyileşmesi neden geç olur?

Diyabet Hastalarında Yara İyileşmesi Neden Geç Olur?

Diyabet hastalarında yara iyileşmesi neden geç olur?

Yara, kısaca dokunun anatomik ve fonksiyonel bütünlüğünün bozulması olarak tanımlanır. Herhangi bir ekstra sorun eşlik etmeyen yaralarda iyileşme evreleri sırasıyla;

Hemostaz evresi; “ Yara travma alıp damarlarda oluşan deformasyon sonucu ilk devreye giren fizyolojik durumdur. Amaç var olan yaranın kanamasını durdurmaktır. Damarların spazmı, trombosit tıkacı, kan pıhtısı oluşumu süreçlerini kapsar.”

İnflamasyon evresi; ”Alınan travma sonucu bütünlüğü bozulan vücutta parçalanan dokuların, ölü hücrelerin , travma ile birlikte dışarıdan gelen yabancı cisimlerin , mikroorganizmaların temizliği için vücudun aldığı bir savunma sürecidir."

Proliferasyon evresi; “İnflamasyon evresinde temizlenen yara yatağının yeni oluşum sürecini kapsamaktadır. Bu süreçte oluşacak bağ dokunun ana hücresi fibroblast ile birlikte salınan kollojen ve diğer hücreler granulasyon adı veriler dokuyu oluşturur. Bu sürece vücuttan salınan büyüme faktörleri ve stokinler katkı sağlar. Tabi bu dokunun beslenip oksijenlenmesi için anjiogenez denilen damar ağının oluşmasıda bu süreçte yer alır. Oluşan granülasyon dokusunun üzeri fibroblast ve kerotinosit hücreleri ile birlikte epitelizasyon denilen doku ile kaplanarak evre tamamlanır.

Olgunlaşma- Yeniden Yapılanma evresi; Yara epitelizasyon dokusuyla kaplansa bile henüz iyileşmesi tamamlanmış sayılmaz. Elde edilen doku çok hassas kolayca zedelenebilecek dokudur. Granülasyon dokusunun gelişmesi ve epitelizasyon dokusunun kalınlaşıp dokular arası bağın kurulması ile birlikte bu evrede sonlanmış olur.

Diyabette ise;

Bu anlattığımız normal yara iyileşme süreçlerine diyabet hastalığı eklendiği takdirde çoğu zaman inflamasyon evresi ötesine geçmek mümkün olmuyor. Diyabet hastalığı tüm vücut fizyoloji ve anatomisini olumsuz etkileyen bir yapıya sahiptir. Kolestrol ile başlayarak tüm damar yapısını bozar, damar çeperini daraltır yada tam tıkanıklığa sebebiyet vererek yara bölgesine yarayı iyileştirecek metaryalleri ve doku yaşamını, beslenmesini sağlayacak oksijenin iletilmesini engeller. Yeteri kadar oksijen alamayan yara iyileşmenin ötesinde yaranın büyümesi ve doku ölümüne mahkumdur. Bununla birlikte enfeksiyon kontrolü açısından verilecek olan antibakterial ilaçlar da kan akımı olmadığından var olan yaraya ulaşamadığı için etkisinden faydalanmak mümkün olmayacaktır.

Diyabet hastalarında şeker regülasyonu sağlanmadığı taktirde vücuttan yarayı iyileştirmek amaçlı salınan büyüme hormonu salınımı da yapılamayacak ve yara iyileşmesinde gecikmeler yada herhangi bir iyileşme görülemecektir.

Diyabet yaralarında yeteri kadar oksijen desteklenemediği durumda inflamasyon evresi tamamlanamadığı için yaradan temizlenemeyen dokular infeksiyona sebebiyet vericek , inflamasyon süresi uzayacak, profliferasyon evresinde sağlıklı oluşan dokular bu sebeple zarar görücek ve bu kısır döngüde yara kapanmayacaktır. İnflamasyon daha da şiddetlenecek ve yara çevresinde var olan sağlıklı dokularda bu etkiyle zarar görüp yaranın büyüklüğü artacaktır.

 

Bu makale 14 Mart 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Podolog Deniz Yahcı

Podolog Deniz Yahcı ;2012 Yılı Erzurum Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Lisans Bölümü ve 2014 Yılı Beykent Üniversitesi Sağlık Kurumları İşletmeciliği ve Yönetimi Yüksek Lisans Bölümü mezunudur.Sağlık Bakanlığına bağlı olarak çeşitli devlet hastanelerinde yoğun bakım hemşiresi olarak görev yapmıştır. SERTİFİKALAR/KONGRELER/KURSLAR Yoğun Bakım Sertifikası Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Gn.Md.lüğü 2006 VI.Ulusal Yara Bakım Kongresi Yara Bakım Derneği 2011 VII.Ulusal Yara Bakım Kongresi Yara Bakım ve Doku Onarımı Derneği 2012 V.Geriatri Hemşireliği Kursu Akademik Geriatri Derneği 2012 V.Akademik Geriatri Kongresi Akademik Geriatri Derneği 2012 VIII.Yara Bakım Hemşireliği Kursu Sertifikası Yara Bakımı ve Doku Onarımı Derneği 2012 IX.Yara Bakım Hemşireliği Kursu Sertifikası Yara Bakımı ve Doku Onarımı Derneği 2013 II.Ulusal Çocuk Y ...

Etiketler
Diyabet Hastalarında Yara
Podolog Deniz Yahcı
Podolog Deniz Yahcı
İstanbul - Podoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube