Sigaranın zararları saymakla bitmiyor…

Sigaranın zararları saymakla bitmiyor…

Sigara her yıl dünyada milyonlarca insanın ölümüne neden olmakla kalmamakta, öldürdüğü insanlardan daha fazla insana da sigara kaynaklı hastalıklarla hayatı çekilmez kılmakta. Amerika da var olan Hastalıkları Koruma ve Önleme Merkezi‘nin sigara hakkında paylaştığı istatistiklere bir göz atmak, sigaranın ne kadar tehlikeli olduğunu anlamamızda biraz daha faydalı olacaktır…

Sigaranın neden olduğu zararların istatistiki verileri

16 milyondan fazla Amerikalı sigara içmenin neden olduğu bir hastalık ile yaşıyor.

Sigara nedeniyle ölen her insan için, en az 30 kişi sigara ile ilgili ciddi bir hastalık ile yaşamaktadır.

Sigara içmek, amfizem ve kronik bronşit içeren kanser, kalp hastalığı, felç, akciğer hastalıkları, diyabet ve kronik obstrüktif akciğer hastalığına (KOAH) neden olur.

Sigara içmek ayrıca tüberküloz, bazı göz hastalıkları ve romatoid artrit de dahil olmak üzere bağışıklık sistemi sorunları için riski artırır.

Sigara içmek erkeklerde erektil disfonksiyonun (cinsel işlev bozukluklarının) bilinen bir nedenidir.

Dünya genelinde tütün kullanımı yılda 7 milyondan fazla ölüme neden olmaktadır. 

Sigara içmek Amerika Birleşik Devletleri’nde yılda 480.000’den fazla ölümden sorumludur, buna pasif içicilik yani duman maruziyetinden kaynaklanan 41.000’den fazla ölüm dahildir. Bu, yılda beş ölümden biri ya da her gün 1.300 ölümdür. 

Ortalama olarak, sigara içenler sigara içmeyenlerden 10 yıl önce ölmektedir. 

Sigara içilmesi ABD’li gençler arasında şu andaki hızda devam ederse, 18 yaşından küçük günümüz Amerikalılarının 5.6 milyonunun sigarayla ilgili bir hastalıktan erken ölmesi beklenmektedir. Bu, bugün yaşayan 17 yaş ve altındaki her 13 Amerikalıdan birini temsil ediyor. 

Sigara içmenin toplam ekonomik maliyeti yılda 300 milyar doların üzerindedir.

Yetişkinler için yaklaşık 170 milyar dolar doğrudan tıbbi bakımda 

Erken ölüm ve ikinci el dumana maruz kalma nedeniyle üretkenlik 156 milyar dolardan fazla 

Sigara ve dumansız tütünün reklamı ve tanıtımı için 9,06 milyar dolar harcanmıştır – her gün yaklaşık 25 milyon dolar ve saatte 1 milyon dolardan fazla.

2020 mali yılında, devletler mahkemedeki tütün vergileri ve yerleşim yerlerinden 27,2 milyar dolar toplayacak, ancak aynı yıl sadece 740 milyon dolar harcayacak. Bu sadece% 2,7’sinin gençlerin sigara içmesini önleyebilecek ve mevcut sigara içenlerin sigarayı bırakmasına yardımcı olabilecek programlara harcadığını gösteriyor. 

Yukarıda alıntıladığımız veriler her ne kadar Amerika için olsa da benzer durumlar dünyanın her ülkesi için benzerlik gösterecektir. Yukarıda saydıklarımızı ülkemiz için uyarlamak için gerekirse sadece nüfus oranında azaltmak yeterli olacaktır.

Sigaranın zararları konusunda yine de liste yapmak istersek şu şekilde sıralayabiliriz…

Sigara içenlerde kalp krizi riski 1-4 kat daha fazla olmakta, prostat ve mesane kanseri 2 kat artmakta, kalp hastası olma riski 3 kat artmakta, bronşit riski 10 kat artmakta, rahim ağzı kanseri olma riski 16 kat artmakta, akciğer kanseri olma riski 22 kat artmakta…

Kalp ve damar hastalıkları

Bronşların daralması sonucu akciğer rahatsızlıkları ve KOAH

Damarlarda tıkanma ve buna bağlı felç

Midede gastrit, ülser ve mide kanseri

Ciltte sararma, kırışıklık, cilt kanseri

Ağız kokusu ve dişlerde sararma

Gebelikte sigara içilmesi erken doğuma ve buna bağlı olarak çeşitli gelişim bozukluklarına, doğum sonrası ise sütün kesilmesine yol açar.

Görüldüğü gibi sigaranın verdiği zararların hiçte şakası olmadığı ortada. Bu kadar zararlı bir maddenin bu kadar çok içilmesinin temel nedenleri arasında nikotinin yüksek oranda bağımlılık yapıcı bir madde olmasından kaynaklanmaktadır.

Bütün bunlara ilaveten, sigara içenlerin korona virüsün yarattığı etkilerden en çok zarar gören grubun içinde yer alması da sigaranın zararlarına bir ilave olarak 2020 senesinde eklenmiştir.

Bu kadar zarar verici bir maddeyi yani sigarayı bırakmak istiyor ama bir türlü bırakamıyorsanız, sizlere harika bir haberimiz var…

Bursa’da ki kliniğimizde sigara bırakma tedavisi uygulamamızda biorezonansakupunkturfitoterapi ve aromaterapi‘den yararlanarak %99.99 oranında tek seansta sigara bırakma tedavisi uygulamaktayız.

Uzman Doktor Fulden Küçük tarafından yapılan sigara bırakma tedavisi hakkında seans ücreti, tedavi fiyatları ve aklınıza gelebilecek her soru için 0552 670 00 52 no’lu telefondan ulaşabilirsiniz.

Sigara sizi bırakmadan siz sigarayı bırakın. Sadece küçük bir adım ile sigarayı bırakmanızı sağlıyoruz. Sigara sonrasında oluşabilecek sinirlilik halleriiştah artışı yada kaybıgerginliktat alamama gibi tüm durumlar için en özel çözümlerimiz ile sizi en kolay bir şekilde sigara bırakmanızı sağlıyoruz.

Biorezonans ile sigarayı bırakan hastalarımız arasında sizleri de görmek istiyoruz…

Sağlıkla kalın…

Bu makale 13 Temmuz 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Fulden Küçük

Uzm. Dr. Fulden Küçük, Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Eskişehir Osmangazi  Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı eğitimini başarıyla tamamlayarak 2000 yılında tıp doktoru unvanı almıştır.

Bursa Sağlık Müdürlüğünde Şube Tabibi ve Şube Müdürü olarak görev yapmıştır. 2019 – 2020 yılları arasında Doruk Sağlık Grubunda Medikal Direktör olarak görev alan Dr. Fulden Küçük 2020 yılı itibari ile kendi muayenehanesinde hastalarına hizmet sunmaya başlamıştır.

Etiketler
Sigara bırakma
Uzm. Dr. Fulden Küçük
Uzm. Dr. Fulden Küçük
Bursa - Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp
Facebook Twitter Instagram Youtube