Parasomniler: uyurgezerlik, kabuslar ve diş gıcırdatma

Parasomniler: uyurgezerlik, kabuslar ve diş gıcırdatma

Parasomnia:
Parasomnia, özgül uyku dönemleriyle eş zamanlı ve uyku-uyanıklık geçişleriyle ilişkili olarak ortaya çıkan davranışsal ve fizyolojik alanlardaki bozuklukları içerir. Bu bozukluklar santral sinir sistemi aktivasyonu, iskelet kaslarına aktarılmasıyla hareket sistemi ya da bilişsel süreçleri etkinleşmesiyle ortaya çıkar.

Genelde çocukluk çağında görülmesi, erişkinlik döneminde azalması, bu bozuklukların santral sinir sisteminin gelişimi ile ilişkili olabileceği düşünülmektedir.

Bu hastalık grubu

1.     Konfüzyonel uyanmalar:
Uyku sarhoşluğu olarak tanımlanır. Beş yaşından küçük, uykunun ilk üçte birinde uykudan zor uyandırılan ve yüzü koyun yatan çocuklarda daha sık görülür. Yaş ilerledikçe azalır. Parasomniaların en hafif formudur.

2.     Uyurgezerlik: Uykunun ilk üçte birinde görüleren uykunun devamı sırasında yataktan kalkma ve gezinme, ani hareketlerde bulunma ile karakterize bir tablodur. Bu dönemde hastanın uyandırılması güçtür. Ve bu döneme ait unutkanlık vardır. 5 yaş civarında başlar 12 yaşında en yüksek görülme sıklığına ulaşır. 15 yaşından sonra çoğunlukla ortadan kalkmaktadır.

3.     Uyku Terörü: Uykunun ilk saatlerinde derin uykuda ortaya çıkan, çığlık atama ve ağlamanın eşlik ettiği yoğun korku ile beraber davranışsal değişiklikler ile karakterize bir bozukluktur.4-12 yaşlarında başlar ve ergenlikte genellikle kaybolur.

4.     Kabus Bozukluğu: Genellikle uykunun ikinci yarısında bir dış uyaran olmaksızın uyanmaya yol açan korkutucu rüyalar ile karakterize bir bozukluktur. Her yaşta görülmesine karşın genellikle   3-5 yaşlarında görülür ve ergenlikle beraber azalır.

5.     REM uykusu davranış bozukluğu: Genellikle orta yaş ve yaşlı erkeklerde gecenin son 1/3’lük kısmında görülür.Yaralanma veya suç sayılan motor aktivitelerin oluşması ile karakterize bir bozukluktur.

6.     Bruksizm: Uyku sırasında çene kaslarının kasılmasına  bağlı olarak dişlerin birbirine geçmesi ve sürtünmesi ile karakterize tekrarlayıcı bir hareket bozukluğudur.
 

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Nesrin Dilbaz

Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, 1958 yılında doğmuştur. 1984 yılında Anadolu Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirerek Tıp Doktoru unvanı almıştır. Erişkin Psikiyatri doktorasını 1991 yılında Asistan Dr. olarak tamamlamıştır. 1991-2004 yılları arasında Ankara Numune Hastanesi'nde sırasıyla Psikiyatri Uzmanı, Doçent, 2. Psikiyatri Klinik Şefi ve son olarak AMATEM Direktörlüğü görevlerinde yer aldı. Bilimsel ve Mesleki Kuruluşlara Üyelikler  - Türk Psikologlar Derneği - EMDR Derneği 11.  Ödüller  - Türk Psikologlar Derneği Soma Maden Faciası Gönüllü Hizmet Belgesi, - Türk Psikologlar Derneği Van Depremi Gönüllü Hizmet Belgesi, - 5. Psikoloji Lisans Üstü Öğrenci Kongresi Poster Bildiri Birinciliği, 2012 yılından itibaren NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Bağımlılık Merkezi'ni yönetmektedir. ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Diş gıcırdatma
Prof. Dr. Nesrin Dilbaz
Prof. Dr. Nesrin Dilbaz
Ankara - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube