Panik atak ve korona

Panik atak ve korona

Sevgili danışanlarım ve takipçilerim, korona virüs salgını nedeniyle oluşan çaresizlik, yetersizlik, korku, belirsizlik gibi faktörler hemen herkeste yoğun bir anksiyeteye neden olmaktadır. Ancak daha önceden ruhsal ya da fiziksel hastalığı olanlar bu durumdan daha çok etkilenmektedir. Örneğin panik atak hastası olanlar, uyku sorunu yaşayanlar ve astım gibi kronik solunum sorunu yaşayanlar en sık başvuru aldığımız grubu oluşturmaktadır. Korona salgınından daha önce  panik atak tanısı almış olanlar ya da koronadan sonra şimdilerde panik atak olduğunu düşünenler için faydalı olacağını düşündüğüm bir yazıyı paylaşmak istiyorum.

Daha önceki yazılarımı takip edenler panik döngüsünü hatırlayacaktır; panik atağı tetikleyen şey negatif düşünce ve inançlardır. Üzen, geren, suçlu hissettiren ya da çaresizlik yaratan düşünceler geldiğinde insan, farketmeden nefesini tutar ve kaslarını kasar. Farkında olunmayan bu süreç sonucu oksijen karbondiyoksit dengesi bozulur ve kalsiyum düzeyi düşer ve ardından, uyuşmalar, çarpıntı, nefes almada güçlük, yabancılaşma başlar, tüm bu belirtiler de ölüm ya da çıldırma korkusu ve paniğe neden olur. 

Farkedilmeyen Düşünce _ Nefes tutulur, kaslar gerilir _Fiziksel belirtiler  ve korku _ Felaket senaryosu (öleceğim, çıldırıyorum).

Bu döngüyü bir kez idrak ettiğinizde farkındalığınız artacak , nefesinize ve düşüncelerinize önem vermeye başlayacaksınız.

Yukarıdaki döngüden de anlaşılacağı üzere zihni sadeleştirmek, negatif düşünceleri hemen farkedip sürüklenmemek , iyi hissettiren düşünce ve eylemlere odaklanmak panik atak için en iyi koruyucu tedavidir. Zihin ve ürettiği düşünceler için önlem almak  önemlidir ancak abartmamak gerekir. İş, alışveriş zorunlu ise, suçlu hissetmeden ve gerekli önlemleri alarak (maske eldiven gibi) bunları yapın. Tedbirleri abarttıkça gerginleşir ve hatalar yapmaya başlarsınız. Bilgilenmek zihni sakinleştirmenin en etkili yöntemidir. Bu nedenle sürekli negatif yorum ve haberleri dinlemeyin, sosyal medyadan kurumsal bilgiler dışında çaresizlik ve felaket senaryoları üreten kişileri izlemeyin.

Düzenli spor yapmak, meditasyon ve mindfulness düşünceleri durdurma ya da düşünceyle sürüklenmeyi engelleyen en etkili yöntemlerdir. Bu yöntemleri bilmiyorsanız hemen internetten öğrenebilmek için araştırmalara başlayabilirsiniz. Bu sayede bu boş ve sıkıcı günleride atlatmış olursunuz. Hepinize sağlıklı bir “COVİD salgın süreci” diliyorum.

Bu makale 6 Nisan 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Mehmet Levent Soylu

Uzm. Dr. Mehmet Levent SOYLU, 1965 yılında Adana'da doğmuştur. Liseyi Tarsus Amerikan Lisesi'nde bitirdikten sonra Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp dokotru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine aynı fakültede yapmış ve Psikiyatri Uzmanı olmuştur. 1 yıl boyunca Tavistok'da Cinsel taciz tedavisi ve Londra Psikiyatri Enstitüsü'nde “Evlilik ve Cinsel Terapileri” eğitimi görmüş olan Uzm. Dr. Mehmet Levent SOYLU,  Evlilik ve Cinsel Terapileri hakkında 20’den fazla bilimsel yayın ve makale sahibidir. Ayrıca “Erken Boşalmada Kendi Kendine Tedavi" adlı bir kitabı ve “Kadın Cinsel Sorunları” ile ilgili baskıda olan ikinci bir kitabı bulunmaktadır. 1997 yılında cinsel rollerle ilgili yapmış olduğu bir projesi TÜBİTAK tarafından desteklenmiştir. Uzm. Dr. Mehmet Levent SOYLU, 15 yıldır Cle ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Panik atak belirtileri
Uzm. Dr. Mehmet Levent Soylu
Uzm. Dr. Mehmet Levent Soylu
Adana - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube