İçim sıkılıyor, nasıl kurtulabilirim?

İçim sıkılıyor, nasıl kurtulabilirim?

İçim sıkılıyor, nasıl kurtulabilirim?

Bir çoğumuzun zaman zaman yaşadığı normal bir duygu, ısrarlı bir biçimde hayatımızın merkezine oturduğunda, geriliriz, rahat nefes alamayız, korkarız sanki bu durumdan hiç kurtulamayacak hissi yaşarız. “Sanki felaket bir durum olacak ve biz başa çıkamayacağız”. Çevre, insanlar artık önemsizleşir ve biz korkuyla çaresizce bu duygunun bitmesini bekleriz.

Sıkıntının kötü yanı tanımlanamayan, bir korku olmasıdır. Yani tanımlasak gereğini yaparız. Ancak kaynağı belli olmayan duygu bizi çaresiz bırakır.

Sıkıntının kaynağı ve öneriler:

Sıkıntının kaynağını bulduğunuzda sorun zaten yarı yarıya çözülmüş olur. Örneğin sıkıntı hissinin altında tutulan bir öfke ya da hüzün olduğunu farketmek rahatlatıcı olabilir. Ya da sıkıntının kaynağını oluşturan çatışma farkedildiğinde ve çözüme odaklanıldığında bu duygu hemen kaybolabilir. Örneğin hayat sizi çocukluğunuzdan beri taşıdığınız, düşünce, inanç, ya da alışıldık davranışların dışına çıkmaya zorladığında sıkıntı hissedebilirsiniz. Hiç yaşatmadığınız ama sizde varolan kutuplarla (sorumsuzluk, özgürlük, bencillik vs) yüzleştiğinizde nedenini bilmediğiniz bir sıkıntı kaplar içinizi.

Bizim önerimiz Psikoterapi ile farkındalık kazınmanız, yani “sıkıntıyla uğraşma dön hayatınla uğraş” ya da “kendini sıkma daraltma, hayatı genişlet” felsefeleri sıkıntı ile mücadeleyi özetleyebilir. Farkındalık olmadan kullanılan ilaç tedavileri hem çoğunlukla beklenen sonucu vermez, hemde kişisel gelişmeyi ve “hayatta genişlemeyi” erteler. 

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Mehmet Levent Soylu

Uzm. Dr. Mehmet Levent SOYLU, 1965 yılında Adana'da doğmuştur. Liseyi Tarsus Amerikan Lisesi'nde bitirdikten sonra Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp dokotru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine aynı fakültede yapmış ve Psikiyatri Uzmanı olmuştur. 1 yıl boyunca Tavistok'da Cinsel taciz tedavisi ve Londra Psikiyatri Enstitüsü'nde “Evlilik ve Cinsel Terapileri” eğitimi görmüş olan Uzm. Dr. Mehmet Levent SOYLU,  Evlilik ve Cinsel Terapileri hakkında 20’den fazla bilimsel yayın ve makale sahibidir. Ayrıca “Erken Boşalmada Kendi Kendine Tedavi" adlı bir kitabı ve “Kadın Cinsel Sorunları” ile ilgili baskıda olan ikinci bir kitabı bulunmaktadır. 1997 yılında cinsel rollerle ilgili yapmış olduğu bir projesi TÜBİTAK tarafından desteklenmiştir. Uzm. Dr. Mehmet Levent SOYLU, 15 yıldır Cle ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
İçim sıkılıyor ne yapmalıyım
Uzm. Dr. Mehmet Levent Soylu
Uzm. Dr. Mehmet Levent Soylu
Adana - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube