Panik atağın evreleri

Bir panik atak’ı durdurmak için söz konusu panik atak’ın adım adım nasıl geliştiğini bilmek gerekir. Bu aşamalara, çoğu zaman, panik döngüsü adı verilir.

Panik atağın evreleri

Bir panik atak’ı durdurmak için söz konusu panik atak’ın adım adım nasıl geliştiğini bilmek gerekir. Bu aşamalara, çoğu zaman, panik döngüsü adı verilir.

 

Birinci evrede, bilincinde olunsun ya da olunmasın, içsel bir olay yaşanır. Bu olay, hemen her zaman bedensel duyumlarda ortaya çıkan bir değişiklikle ilgilidir. Bu bir kalp çarpıntısı, soluksuz kalma, bir sıcaklık basması duyumu olabileceği gibi çerçevesi belirsiz genel bir rahatsızlık duygusu, tedirgin eden görsel bir imge ya da adlandırılamayan bir kaygı olabilir.

Bu durumu hemen ikinci evre, yıkımsal düşünceler evresi izler. Birden, kişi kendi kendine şöyle düşünmeye başlar:

 

"Ya bir kalp krizi geçiriyorsam!",

"Ya bir panik atağım olursa!",

"Ya kendimden geçer, bayılırsam!",

 

"Ya bana yardım edilmesi gerekirse n' olacak? Burada tek başınayım", 

 

"Ya arabayı bir yere çarparsam!", 

"Ya denetimimi yitirirsem!", 

"Ya çıldırırsam!",

 çok yakında ortaya çıkacakmış gibi gelen bir felaket hakkında uyaran herhangi başka bir düşünce ortaya çıkabilir. Herkes kendisi için en "anlamlı" olanını gündeme getirecektir.

 

Bu evre nasıl sonuçlanır? "Ya ... olursa" düşüncelerinin ışığında kişinin kaygı düzeyi çok artar.

 

Bu düşünceler çok hızlı bir biçimde, kendiliğinden ortaya çıkar ve gelişir; dolayısıyla kişi bunların ayrımında bile olamaz.

 

İkinci evrede ortaya çıkan yıkımsal düşünceler bedensel belirtileri ileri derecede artırır, artmış bedensel belirtiler daha fazla yıkımsal düşüncelerin ortaya çıkmasına neden olur, bu düşünceler belirtileri artırır ve kısır döngü böylece sürer gider.

 

Kişinin kaygısı, oldukça hızlı bir biçimde, büyük bir olasılıkla on dakikadan daha kısa bir süre içinde, öylesine artar ki, bu durum tam bir panik atak’a dönüşebilir. Ya da kişi bu durumdan uzaklaşabilmiş ve duyduğu kaygısı geçici olarak yatışmış olabilir, ancak olabilecekler konusunda büyük bir korku içinde olacağı için kişi artık yeniden o duruma girme konusunda çok daha isteksiz olur.

 

Sizde de panik atak  varsa 2 günlük yoğunlaştırılmış terapimize katılarak hayatınızı yaşanılmaz hale getiren sorununuzla vedalaşabilirsiniz.

Bu makale 26 Nisan 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Asım Eren

Uzm. Psk. Asım EREN, 1970 yılında İzmit'te doğmuştur. Lise öğrenimini Ankara Atatürk Lisesi'nde bitirdikten sonra Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümünde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Psikolog unvanı almıştır. Yüksek Lisansını ise İstanbul Maltepe Üniversitesi'nde yapmıştır.

13 yıl boyunca Saraybahçe Belediyesi Kreş Müdürlüğünde Psikolog olarak hizmet vermiş olan Uzm. Psk. Asım EREN, mesleki çalışmalarına şu anda Sonumut Psikolojik Hizmetler Merkezi'nde devam etmektedir. Ayrıca kendisi Lisans ve Yüksek Lisans eğitiminin yanı sıra Yeditepe Üniversitesi'nde Hipnoz eğitimi de almış ve Hipnoterapist unvanına sahip olmuştur.

Etiketler
Panik atak belirtileri
Uzm. Kl. Psk. Asım Eren
Uzm. Kl. Psk. Asım Eren
Kocaeli - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube