Çiftler arası çatışmalar

Çiftler arası çatışmalar

Bireylerin karşılıklı olarak birbirlerinin ihtiyaçlarına müdahale etme durumu ya da, değerleri ve anlayışları uyuşmadığında kişilerin aralarında ortaya çıkan uyuşmazlık, kavgalar ve çatışmalardır diyebiliriz.

Çatışma, ilişkideki gerçek durumun ortaya çıkma anıdır. O anda genellikle ilişkinin gerçekliği sınanabilir, çiftlerin aralarındaki ilişki güçlenir yada zayıflama görülür. Bu durumda kırgınlıklar, gizlenilen düşmanlık duyguları, gizli kalan psikolojik yaralarda ortaya çıkabilir. Çatışma durumları ya kişileri birbirine yaklaştırır ya da dahada uzaklaşmalarına neden olabilir.

Psikososyal yönden çatışma durumlarına bakarsak: Çiftlerin birbirlerinin farklılıklarını kabullenmeme durumları Çiftlerin aralarındaki iletişim yetersizliğine bağlı olarak ortaya çıkan bağzı sorunların çözüme ulaştırılmamış olması, çiftlerin aralarındaki rol çatışmaları. Ailede kimin ne yapacağı
konusundaki anlaşamama durumları Kadınların eşlerinin kendilerine insan olarak yeterli değeri vermediklerinden yakınma durumları

Huzursuz çiftlerin huzurlu olanlara göre olumlu davranışları daha az gösterdikleri Olumsuz davranışları daha çok dile getirdikleri Olumsuz davranışlar durumunda daha çabuk tepki verdikleri Birbirlerinin görüşlerine katılmadıkları belirlenmiştir.

Evlilikte saldırganlık gösteren eşler in duygu ve düşüncelerini ifade etmede, hemde olumlu ve olumsuz duyguları paylaşmakta yetersizdirler. Bu bireyler verdikleri mesajların farkında olmamaktadırlar. Yine bu kişiler olumlu yada olumsuz mesajların eşleri tarafından anlaşılmadığını, ona verilen mesajın anlaşılmadığında ona karşı daha olumsuzluk göstermektedirler. Evlilikte iletişim önemli rol oluşturmaktadır. Eşlerin sıklıkla ortaya koyduğu sorun iletişim sorunlarıdır. Eşlerin birbirleri arasındaki iletişim becerileri evlilikte memnuniyeti belirleyen en büyük unsurdur.

Çatışma yaşayan çiftlerin çatışma yaşamayanlara göre olumlu tutum ve davranışları daha az gösterdikleri, olumsuzlukları daha fazla ifade ettikleri, olumsuzluklara karşı daha duyarlı oldukları, birbirlerinin görüşlerine saygı göstermediği ve sürekli eleştiri halinde olduğu görülür.

Çatışma yaşayan çiftlerde İletişim yetersizlik gösterir. Aralarında verilen mesajlar dağınıklık arz eder ve buna bağlı olarak yanlış anlamalar ortaya çıkabilir. Sözlü mesajlarla beden dilide farklılık gösterir. Normalde iletişime başlarken seçilecek kelime ve sözcükler onları kullanmada kişinin sergilediği beceri, konuşurken kullanılan jest ve mimikler kurulacak sağlıklı iletişimde önem arzeder. Mutlu ve huzurlu çiftlerde ise: uzlaşmacı, birlerini olumlu etkileme, hayatlarını kolaylaştırıcı, destekleyici, sosyal olarakta taktir etmede de daha olumluluk arzederler. Çiftlerin aralarında iletişimin yetersizlik oluşturması istismar ve şiddetin görülmessinide ortaya çıkarır. Evlilik ilişkilerinde sözel istismarın daha yoğun olduğu görülür. Sözel istismar;
eşlerden birinin karşısındakini sürekli suçlayıcı tutum takınması, tehtitkar olması, utandırıcı davranmasıdır. Sözel istismara kalan eş ise utanır, kendini yetersiz ve değersiz görür, umutsuzluğa kapılarak depresyonada girebilir. Oysa Sağlıklı iletişim çiftlerin aralarındaki çatışmaları yumuşatıp, ilişkinin sağlıklı devamını sağlayabilir.

Bu makale 29 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Asım Eren

Uzm. Psk. Asım EREN, 1970 yılında İzmit'te doğmuştur. Lise öğrenimini Ankara Atatürk Lisesi'nde bitirdikten sonra Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümünde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Psikolog unvanı almıştır. Yüksek Lisansını ise İstanbul Maltepe Üniversitesi'nde yapmıştır.

13 yıl boyunca Saraybahçe Belediyesi Kreş Müdürlüğünde Psikolog olarak hizmet vermiş olan Uzm. Psk. Asım EREN, mesleki çalışmalarına şu anda Sonumut Psikolojik Hizmetler Merkezi'nde devam etmektedir. Ayrıca kendisi Lisans ve Yüksek Lisans eğitiminin yanı sıra Yeditepe Üniversitesi'nde Hipnoz eğitimi de almış ve Hipnoterapist unvanına sahip olmuştur.

Etiketler
Çift terapisi
Uzm. Kl. Psk. Asım Eren
Uzm. Kl. Psk. Asım Eren
Kocaeli - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube