Ozonla bel fıtığı tedavisi

Ozonla bel fıtığı tedavisi

İnternette bel fıtığını yüzlerce tedavisinin reklamı yapılmakta herkesin kafası karışmaktadır. Bir kere çoğu alternatif tedavilerin ciddi bir karşılığının olmadığı artık yaşanarak öğrenilmiş bir bilgidir.  Peki hastalar niçin bu tedavilere ilgi göstermektedir? Normalde tıbbi olarak bel fıtıklarının ancak %1 i ameliyatlıktır. Bir zamanlar bu rakam ülkemizde %40 lara varmaktaydı. Bu gereksiz bir çok ameliyatın yapıldığı anlamına gelmektedir. Diğer yandan ameliyat olan çoğu hastaların operasyondan ciddi yarar görmediği gibi nüks fıtıkların oluştuğu da bilinen gerçekler arasındadır. Bu yaşanmışlıklar insanları ameliyatsız tedavi seçeneklerine yönelmektedir.

Bel fıtğınının ne olduğunu özellikle yaşayan herkes bilmektedir. Mekanizma olarak; omurların arasındaki disk denilen yastıkçığın bombeleşmesi, baloncuk vererek sinirlere baskı yapması hadisesidir. Genellikle tek sinir sıkştıran bu durumda hangi sinir sıkışıyor ise o sinirin gittiği belden ayak parmaklarına kadar olan bölgelerde sıkıntıların hissedilmesine neden olmaktadır. En sık diz altında ayak bileği çevresinde ağrı olarak karşımıza çıkmaktadır bu etkiler. Bel fıtığında etkiler 2 türlü oluşmaktadır 1- fıtığın sinire direk baskısı 2- fıtık olan diskten çıkan, salgılanan bazı maddelerin sinirlerde alerjik bir reaksiyona benzer şişme ve enflamasyon yapmasıdır. Yani kimyasal bir irritasyon oluşturmasıdır. Tedavi bu iki mekanizmayı düzetmeyi amaçlar: yani mekanik basıyı ortadan kaldırmak  ve kimyasal irritasyona engel olmak.

Genelde fıtık denmesine rağmen bel fıtıklarındaki MR görüntülerine göre 4 farklı fıtık türü vardır. En hafifi başlangış durumundaki bulging denilen fıtıklar, en şiddetlisi extrüde denilen patlamış fıtıklardır.

Bel fıtığı belirtileri:

Bel fıtığı genellikle tek bacağa vuran şiddetli, dayanılmaz ağrılarla kendini belli eder. Ağrı ile birlikte yanmalar, uyuşmalar, karıncalanmalar ve iğnelenme şeklinde his kusurları ile birlikte olabilir. Çok ilerlemiş fıtıklarda: kuvvet kayıpları, topuk yada parmaklar üzerinde yürüyememe, bacakta incelme, büyük yada küçük abdestini tutamama gibi istenmeyen ve ameliyat gerektiren durumlar ortaya çıkabilmektedir.

Bel Fıtığı nasıl anlaşılır?

Şikayetleriniz, doktorun muayenesi ve MR çekilmesi ile bel fıtığının tanısı kolayca anlaşılıp konulabilir. Önemli olan tedavinin nasıl olacağıdır. Kanlı mı kansız mı, neşterli mi neştersiz mi tedavi olunacağına karar vermek önemlidir.

Her bel fıtığı ameliyatlık mıdır ?

Bir kere gerçekçi olmak gerekir felç olursun, hemen acilen ameliyat olman gerekir gibi abartılı önerilere pek kulak asmamanız gerekir. Yukarıda bahsettik bel fıtıklarının %1 i ameliyatlık.

Yanlış bir anlayışı da düzeltmemiz gerekiyor. Her bel ağrısı bel fıtığı değildir. Diğer yandan her bel fıtığı da ameliyatlık değildir.

Bel fıtığına ameliyat teklifi ancak ilerleyen kuvvet kaybı, refleks kaybı büyük yada küçük abdestini tutamama gibi belirtiler varsa geçerlidir. AĞRI AMELİYAT NEDENİ DEĞİLDİR. AĞRI İÇİN AMELİYAT OLUNMAZ.

Bu makale 22 Kasım 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Nurettin Lüleci

Prof. Dr. Nurettin LÜLECİ, İzmit'te doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarula tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı olmuştur. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Algoloji Bilim Dalı'nda Ağrı Bilimi (Algoloji) eğitimini, İtalya'da nükleoplasti eğitimini tamamlamış ve Amerikan Clarus Medikal tarafından sertifikalandırılmıştır.  1999 yılında Doçent olmuş olan Prof. Dr. Nurettin LÜLECİ, Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı'nı kurmuş, Profesör Doktor olarak Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı ve Algoloji Bilim Dalı Başkanlığı görevinde bulunmuştur. 2011 yılında Sağl ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
facebook
Etiketler
Bel ağrısı tedavisi
Prof. Dr. Nurettin Lüleci
Prof. Dr. Nurettin Lüleci
İstanbul - Anestezi ve Reanimasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube