Ağrı tedavileri

Ağrı tedavileri

Algoloji uzmanları vücutta geçmeyen kronik ağrıları radyofrekans, enjeksiyon ve lazer gibi teknikler kullanarak tedavi ediyor. Algoloji, ağrı bilimi anlamına gelmektedir. Bu bilim dalında ihtisas yapanlara Algoloji (ağrı) uzmanı denilmektedir. Ülkemizde Algoloji yan dal ihtisası yapmak için fizik tedavi nöroloji veya anestezi uzmanı olma zorunluluğu vardır. Bu üç ihtisas dalında uzman olanlar devletin açmış bulunduğu sınava girerler, kazandıkları takdirde yaklaşık 3 yıl uzmanlık eğitimi alırlar. Buradan anlaşılacağı gibi algoloji uzmanlığı bir üst ihtisas dalıdır. Ağrı, akut ve kronik olarak ikiye ayrılmaktadır. Ağrı uzmanları genellikle kronik (geçmeyen) ağrıların tedavisi ile ilgilenirler.

HASTANIN PSİKOLOJİSİ DE BOZULUR

Kronik Ağrı: Herhangi bir neden ile insan vücudunda ortaya çıkan, konservatif yani ilaç ve fizik tedavi gibi yöntemlerin uygulanmasına rağmen geçmeyen ağrı anlamına gelmektedir. Genellikle bir ağrı 3 aydan fazla sürüyorsa artık kronik ağrı kapsamında değerlendirilmektedir. Kronik ağrı sadece ağrı ile kendini göstermez hastanın psikolojisini de bozarak günlük yaşam kalitesini düşürür ve aile fertlerini de rahatsız eden bir konuma dönüşür.

UYKU DÜZENİ BOZULABİLİR

Ağrılarının ne yapılırsa yapılsın geçmeyeceğini düşünen hasta demoralize olur, uyku düzeni bozulur, sürekli yakınmaları olur. Bu süreçler devam ederse beyinde bir ağrı hafızası oluşur ve tedavisi güç durumlar ortaya çıkabilir. Kronik ağrının tedavisi için her zaman üzerinden üç ay geçmesi beklenmemelidir. Kronikleşme ihtimali olan her ağrı başından itibaren ağrı uzmanlarınca değerlendirilip tedavi edilmelidir.

Yaşam Kalitesini Bozan Durumlar

Kronik ağrıya neden olan ve tedavi ettiğimiz ağrı ile kendini belli eden yaşam kalitemizi bozan rahatsızlıklardan belli başlıcaları şunlardır; Migren ve diğer baş ağrıları, kireçlenmelere (Artrozlar) bağlı ağrılar (omuz, kalça, boyun, diz, bel de), kemik erimesine bağlı ağrılar, kanser ağrıları, felçlere bağlı ağrılar, zona, Fıtık ameliyatı olmalarına rağmen geçmeyen ağrılar, Bel –Boyun fıtıkları, Diskojenik ağrılar, Bel-boyun ağrıları, diz ağrıları, sinir ağrıları, omurilik kanalının daralmasına bağlı ağrılar, adale kökenli ağrılar, damarsal-dolaşım bozukluğuna bağlı ağrılar, nöropatik ağrılar, şeker hastalığına bağlı Polinöropatiler.

Kullanılan Teknikler

- Ağrı uzmanları geleneksel ve tamamlayıcı tıp bağlamında ağrı tedavisi ile ilgili tüm yöntemleri kullanmakla beraber modern ağrı tedavisinde kullanılan bir çok yöntemi de uygulamaktadırlar.

- Sinir blokları, ağrı sinirini tahrip edici yöntemler, lazer tedavileri, radyofrekans tedavileri, enjeksiyon tedavileri, vücuda takılan sinir sitimülatörleri, ağrı pili ve ağrı kateterleri takılması gibi yöntemler ağrı uzmanlarınca rutin olarak uygulanmaktadır.

Bu makale 9 Ağustos 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Nurettin Lüleci

Prof. Dr. Nurettin LÜLECİ, İzmit'te doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarula tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı olmuştur. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Algoloji Bilim Dalı'nda Ağrı Bilimi (Algoloji) eğitimini, İtalya'da nükleoplasti eğitimini tamamlamış ve Amerikan Clarus Medikal tarafından sertifikalandırılmıştır.  1999 yılında Doçent olmuş olan Prof. Dr. Nurettin LÜLECİ, Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı'nı kurmuş, Profesör Doktor olarak Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı ve Algoloji Bilim Dalı Başkanlığı görevinde bulunmuştur. 2011 yılında Sağl ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
facebook
Etiketler
Uyku düzeni
Prof. Dr. Nurettin Lüleci
Prof. Dr. Nurettin Lüleci
İstanbul - Anestezi ve Reanimasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube