Metabolic balance nedir? metabolic balance programı

Metabolic balance nedir? metabolic balance programı

Metabolic Balance; insan vücudunda dengeyi sağlayan, bir “kişiye özel’’ metabolizma programıdır.

Sağlıklı beslenme kurallarını öğretip hayata geçirilmesini sağlayan bir sistemdir.

Metabolizmayı düzenleyen gıdalar kan değerleri ve kişisel verilere göre belirlenir. Bu belirleme sırasında gıdaların kalorilerinden çok, glisemik yükleri ve kişinin metabolizma özellikleri dikkate alınır. Hazırlanan beslenme programı, gıda seçimi ve çeşitli gıda gruplarının kombinasyonu ve tüketim şekliyle yakından ilgilidir.

Bir insanın günlük enerjisinin yüzde 40-45’i karbonhidratlardan, yüzde 30-35’i yağlardan, yüzde 20-30’u proteinlerden sağlanacak şekilde düzenlenmiştir. Metabolic Balance sisteminde her öğünde protein, karbonhidrat, yağ ve lifli gıdalar günlük ihtiyaca göre listede yer alır.

Metabolic Balance; tatsız tuzsuz, yağsız, light veya iştah kesici yapay yiyeceklerle mideyi doldurup zayıflatan, sürdürülmesi zor bir beslenme programı değil; ideal ölçülerde, vücudun ihtiyacı olan gıdaların en doğal halleriyle, en lezzetli şekilde hazırlanıp tüketilmesini sağlayan ve ömür boyu zevkle sürdürülebilir bir sağlıklı beslenme biçimidir.

Metabolic Balance Programı

Obeziteyle mücadele etmek için, insanın özüne dönmesi, kendi metabolizmasına uygun tarzda beslenmesi gerekiyor. Bu yüzden, metabolizmanın ideal şekilde çalışmasını amaçlayan bir metabolizma programı olan “metabolic balance” adı son yıllarda çok sık telaffuz edilmeye başlandı. Almanya'da Dr. Wolf FUNFACK tarafından bulunan ve geliştirilen bu program yaklaşık 30 ülkede, 4 yıla yakın bir süredir de ülkemizde yaygın olarak uygulanıyor.

Kişinin güncel laboratuar tahlilleri, (varsa) sağlık sorunları kayda alınarak, bu çerçevede tamamen kişiye özel bir beslenme programı hazırlanıyor. metabolic balance, sadece kilo kaybetmek için değil, kilo almak ya da metabolizmayı dengelemek için de uygulanabiliyor. Bu sayede kişinin, vücudunun ihtiyaç duyduğu tüm sağlıklı besinleri tüketmesi sağlanıyor ve kilosu hızlı biçimde kontrol altına alınıyor.

Ülkemizde sadece metabolic balance eğitimi alan tıp doktorları tarafından uygulanabilen bu programı dört aşamadan oluşuyor. Hazırlık dönemi olan birinci aşama iki gün sürüyor. İkinci aşama sıkı dönem olarak tanımlanıyor ve en az 14 gün sürüyor. Bu aşamada kişi sadece kendi metabolizmasına uygun olan yiyecekleri yiyebiliyor. Rahat dönem olan üçüncü aşamada, beslenme programına ek yiyecekler ilave ediliyor. Dördüncü aşama ise, hayat boyu sürecek olan koruma dönemi. Kontrollü olmak koşuluyla sağlıklı olan her besinin yenebildiği ama beslenmenin temel kurallarına uyduğumuz bir dönem bu. Açıkçası neyi, nasıl yememiz gerektiğini biliyorsak, sağlıklı besleniyoruz demektir ve fazla kilolar bize yaklaşamaz!

Bildiğimiz gibi, vücudumuzun dengesi hormonlar tarafından sağlanır. Bu hormonlar vücut tarafından üretilebiliyorsa sorun yok. Ama kilo sorunu olanlarda hormonal üretim yeterli seviyede olmuyor. Sağlıklı bir şekilde kilo vermenin ve metabolik sendrom olarak adlandırılan hipertansiyon, kan yağlarındaki artış, tip 2 diyabet gibi hastalıklardan korunmanın yolu, vücudumuzun hormon dengesinin sağlanmasından geçiyor. metabolic balance, bu hormon dengesini, özellikle de vücudun insülin seviyesini normalleştirmeyi hedefleyen bir sistem.

Bu dengenin sağlanması için, asla taviz vermememiz gereken “8 Ana Kural”ımız var. Dengeli bir metabolizmaya kavuşmak için bu kurallara uymak ve bunları beslenmemizin temel kuralları olarak görmek şart.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Salih Eken

Dr. Salih EKEN, 10 Mayıs 1957 tarihinde Denizli - Babadağ’da doğmuştur. Lise öğrenimini Denizli Lisesi’nde bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1980 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Mezuniyetini takiben 4 yıl Bayrampaşa ve Gedikpaşa Dispanserleri’nde askerlik vazifesini yerine getirmiş, SSK Dışkapı Çocuk Hastanesi’nde ise tabiplik görevinde bulunmuştur. 1984-2012 yılları arasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kurum tabibi olarak görev yapmış olan Dr. Salih EKEN, 8 ay süreyle Tübitak’ta araştırmacı olarak akupunktur ve laser terapisi ile ilgili çalışmalar yapmıştır. 1986-2000 yılları arasında ise İşyeri hekimliği yapmış olan Dr. Salih EKEN, bu görevlerinin yanı sıra Metabolic Balance Tıp Enstitüsü'nde Uluslararası Klinik Araştırma Grubu Üyeliği yapmış, Do ...

Dr. Salih Eken
Dr. Salih Eken
Ankara - Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp
Facebook Twitter Instagram Youtube