Kulağımız neden ağrır?

Kulağımız neden ağrır?

Kulak ağrısı özellikle çocuk yaş grubunda sık karşılaşılan bir şikayettir. Kış aylarında en sık kulak ağrısı sebebi orta kulak enfeksiyonları iken yaz aylarında en sık neden dış kulak yolu enfeksiyonlarıdır

Yaz aylarında görülen dış kulak yolu enfeksiyonlarının en önemli nedeni havuz ya da deniz suyunun kulağa kaçmasıdır. 

Kulak ağrısı her zaman kulak kaynaklı bir problem nedeniyle olmaz. Diş ve çene problemleri de sıklıkla yansıyan kulak ağrısı yapamaktadır. 

Kulak ağrısı olduğunda en kısa sürede kulak burun boğaz doktoruna gidilmeli, geç kalındığında enfeksiyonun ilerleyip komplikasyonlara yol açması mümkündür. 

İçinde bulunduğumuz yaz aylarında enfeksiyon gelişimini önlemek için kulakların kuru tutulması gerekmektedir. Kulak çubukları ile kulak karıştırmak, dış kulak yolunda travmalara yol açıp bu alanlardan enfeksiyon gelişmesiine daha kolay neden olur. 

KULAK AĞRISININ NEDENLERİ:

Orta kulak enfeksiyonu

Orta kulak enfeksiyonları kulak zarının arkasında bulunan orta kulak boşluğunun enfeksiyonu olup kış aylarında daha çok görülmektedir. Sıklıkla öncesinde bir üst solunum yolu enfeksiyonu, burun tıkanıklığı ve burun akıntısı vardır. Kulak ağrısının yanında ateş, halsizlik ve işitme azlığı eşlik eder. Tedavide antibiyotikler kullanılmaktadır. 

Dış kulak enfeksiyonu 

Yaz aylarında sıklıkla görülen dış kulak yolu enfeksiyonlarının en önemli belirtisi şiddetli kulak ağrısıdır. Bu ağrı kulak kepçesini hareket ettirmekle çok belirgin olmakta ve geceleri artmaktadır. Yaz aylarında havuza ve denize girme sonucu dış kulak yolu nemli kalır. Nem ve sıcağın birarada olması buna sebep olan bakteriler için çok uygun bir ortamdır. Enfeksiyon ilerledikçe dış kulak yolunda şişme kulağın tıkanması ve kulak akıntısı gelişmektedir.Bu durumda tedavi süresi uzamaktadır. Ateş, orta kuılak enfeksiyonlarında görülürken bu enfeksiyonda görülmez. Bu sebeple kulak ağrısı olduğunda en kısa sürede doktora başvurmak gerekir. Tedavide antibiyotiklei kulak damlaları kullanılmaktadır. Enfeksiyonun ilerlediği durumlarda ek tedavilere ve girişimlere ihtiyaç duyulur. 

Kulak salgısının birikmesi

Halk arasında kulak kiri de denen bu kahverengi salgı aslında dış kulak yolunun ürettiği doğal bir salgıdır. İçerdiği asit ve antiseptik maddeler ile kulağımızı enfeksiyonlardan korur. Bu salgı salgılandıktan sonra yavaş yavaş dışarı kendiliğinden atılmaktadır. Ancak bu atılma mekanizmasında oluşacak bozulmalarda bu salgı içeride birikerek tıkaçlar oluşturur. Kuruyup sertleştiğinde de kulak tıkanıklığı yanında ağrı da yapabilmektedir.  Bu mekanizmanın bozulmasının en büyük nedenlerinden bir de pamuklu çubukların kullanılmasıdır. 

Travmatik durumlar 

Kulak kepçesinin delici ve kesici yaralanmaları ile kulak kepçesinin sıcak ve soğuk ndeniyle travmaları da kulak ağrısı yapmaktadır. Dış kulak yolunun sık temizliği dış kulak yolunda travmalar yapar ve bu alanlarda  ağrı yanında kolay enfeksiyon gelişimi görülmektedir. 

Barotravma (Basınç travması)

Uçak yolculuğu veya dalış sırasında oluşan basınç değişikliği kulak zarının gerilmesine ve ağrıya yol açar. Özellikle çocuk yaş grubunda ve üst solunum yolu olup burun tıkanıklığı olan kişilerde sık görülen bir durumdur. Ana neden kulak zarı arkasında bulunan hava dolu boşluğun basıncın ayarlayan ve diğer ucu burunun arkasına açılan östaki tüpünün tıkanmasıdır. Basınç travmsının şiddetli olduğu durumlarda bazen orta kulak boşluğunda kanama ve sıvı birikimi olabilmektedir. Özellikle uçak yolculuğunda bu tür bir problemle karşılaşmamak için hastayken uçmamak, uçuş öncesi burun açıcı spreyleri kullanmak, uçuş sırasında sakız çiğnemek, yutkunmak veya yudum yudum su içmek gibi hareketeleri yapmak önemlidir. 

Çene veya dişlerde gelişen problemler

Çene ekleminde, çene kaslarında ve dişlerde oluşan problemler de yansıyan kulak ağrısı yapar. Çene hareketleriyle artan bu ağrılarda ağrıyan tarafa sıcak uygulamak kulak ağrısını rahatlatmaktadır. Zaman zaman boğaz enfeksiyonları da yansıyan kulak ağrıları yapabilmektedir. Çok nadir olmakla birlikte gırtlakta veya boğazda yerleşen kötü huylu tümörlerde de yansıyan kulak ağrısı görülebilir. Bu sebeple nedeni ne olursa olsun kulak ağrısı olduğunda en kısa sürede hekime başvurmak gerekir. 

Bu makale 4 Eylül 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Serdar Baylançiçek

Doç. Dr. Serdar Baylançiçek, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından, 2001 yılında başladığı İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ni başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları üzerinde tamamlayarak KBB Uzmanı unvanını almıştır. 

Mesleki çalışmalarına Altunizade Acıbadem Hastanesi'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Orta kulak
Doç. Dr. Serdar Baylançiçek
Doç. Dr. Serdar Baylançiçek
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube