Burnumda et ve kemik eğriliği var. ameliyat olmalı mıyım?

Burnumda et ve kemik eğriliği var. ameliyat olmalı mıyım?

Burunu ikiye ayıran kıkırdak ve kemikten oluşan duvara septum adı verilir. Septum burunda herhangi bir tarafa doğru eğiklik yaparsa bu duruma septum deviyasyonu denir. Eğrilen duvar neticesinde burunda tek taraflı tıkanıklık gelişebilir. Bununla birlikte burnumuzun her iki tarafında olan ve gelen havayı nemlendiren ısıtan ve temizleyen burun eti denilen yapılar bulunmaktadır. Kemik-kıkırdak eğriliği ile beraber burun eti büyümesi de burun tıkanıklığı yapabilir.

Toplumda bir çok kişide kemik-kıkırdak eğriliği veya burun eti büyümesi mevcuttur ancak herkeste şikayet yapmayabilir. Muayene sırasında çok ileri dercede eğriliği ya da burun eti büyümesi olan hastalar burunla ilgili hiçbir şikayetinin olmadığını ifade edebilirler. Bunun tam tersi çok hafif eğriliği olan hastalarda burun tıkanıklığı ileri derecede şikayet yaratabilir.

Burun ameliyatı için en önemli kriter hastada şikayet yaratmasıdır. Yani kişide burun tıkanıklığı, gece ağzı açık uyuma, horlama, uykuda nefes durması, gün içerisinde burun tıkanıklığı nedeniyle fiziksel aktivitelerde yorulma, yorgun uyanma gibi şikayetler varsa yapılmalıdır. Hastada burun şikayeti yoksa sırf burun kemiği eğri ya da burun eti büyük diye ameliyat yapılmamalıdır.

Boğaz ağrısı, kulak tıkanıklığı ya da herhangi farklı bir şikayetle kulak burun boğaz doktoruna gittiğinizde eğer doktorunuz size “burnunuzda kemik eğriliği var, hemen acil ameliyat olmanız lazım” ya da “şimdi sizde şikayet yapmayabilir ilerde kalp akciğer hastası olursunuz” gibi söylemlerde bulunuyorsa lütfen itibar etmeyiniz. Bu tip etik dışı uygulamalarla maalesef bir çok insan gereksiz yere ameliyat edilmektedir. Özetle burun şikayetiniz yoksa bu ameliyatlar size herhangi bir fayda sağlamayacaktır.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Serdar Baylançiçek

Doç. Dr. Serdar Baylançiçek, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından, 2001 yılında başladığı İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ni başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları üzerinde tamamlayarak KBB Uzmanı unvanını almıştır. 

Mesleki çalışmalarına Altunizade Acıbadem Hastanesi'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Burun eti ameliyatı
Doç. Dr. Serdar Baylançiçek
Doç. Dr. Serdar Baylançiçek
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube