Hipertansiyon tedavisinde son çare renal denervasyon tedavisi mi?

Dünyanın en zor işlerinden birisi de tansiyonu kontrol etmektir. Tansiyon bu, her şeyden etkilenir. Azıcık sinirlense yükselir, üzülse yükselir, biraz koşup yürümek istense yükselir.... Velhasıl, diyet, spor derken ilaçsız da olmuyor tabii. Yani ilaçları kullanmayayım ama tansiyonum da kontrol altında olsun demek genelde doğru sonuç vermiyor. İlaç tedavisinde de her hastanın durumuna göre güçlü etkili ve yan etkisi en az olan ilaçları kullanmak gerekiyor. Ama bazen ne yapılırsa yapılsın tansiyon düşmez. Başarılı bir Renal Denervasyon Tedavisi Sonrası hastaların tansiyonu büyük ölçüde kontrol altına alınır.

Hipertansiyon tedavisinde son çare renal denervasyon tedavisi mi?

Dünyanın en zor işlerinden birisi de tansiyonu kontrol etmektir. Tansiyon bu, her şeyden etkilenir. Azıcık sinirlense yükselir, üzülse yükselir, biraz koşup yürümek istense yükselir.... 

Velhasıl, diyet, spor derken ilaçsız da olmuyor tabii. Yani ilaçları kullanmayayım ama tansiyonum  da kontrol altında olsun demek genelde doğru sonuç vermiyor.

İlaç tedavisinde de her hastanın durumuna göre güçlü etkili ve yan etkisi en az olan ilaçları kullanmak gerekiyor.

Ama bazen ne yapılırsa yapılsın tansiyon  düşmez. Bir türlü kontrol edilemez. Hastalar başlarlar doktor doktor gezmeye. Sonuçta artık verilecek ilave ilaç da kalmamıştır. Asabi tansiyon vardır. Dirençli tansiyon vardır.

 

İşte bu durumda Renal Denervasyon Tedavisi imdada yetişir. Bu bir tür kapalı ameliyat gibi bir işlemdir. Böbrek ile beyin arasındaki sinirlerin kesilmesi demektir. Yani böbreği sinirlerinden arındırmak demektir. Başarılı bir Renal Denervasyon Tedavisi Sonrası hastaların tansiyonu büyük ölçüde kontrol altına alınır. Kullanılan ilaç sayısı azaltılır.

Peki bu işlemi kimler yapar?

Sertifikası olan Kardiyoloji Uzmanları yapabilir.

Bu makale 12 Ocak 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ramazan Akdemir

1970'de Muğla, Köyceğiz'de doğdu. Ege Üniversitesi, Tıp Fakültesi'nden 1995 yılında mezun oldu ve Tıp Doktoru oldu. 2001 yılında Koşuyolu Kalp-Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Kardiyoloji Uzmanlığını tamamladı. Aynı yıl Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Düzce Tıp Fakültesi, Kardiyoloji Anabilim Dalı'nda Yard. Doç. Dr. kadrosuna atandı. 2005 yılında doçent oldu. 2005-2011 yılları arasında Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Kliniğini kurdu. 2009 yılında Trabzon Ahi Evren Göğüs ve Kalp Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesine kurucu baştabibi olarak, 88. madde ile atandı. Medline, sci, sci-expanded kapsamlı 200 ü geçen sayıda bilimsel makalede ismi ve bu makalelere yapılmış 10.000 in üzerinde atıf bulunmaktadır. 2006 yılında, Ekokardiyografi alanında yayınlanmış en iyi bilimsel araştırmalara veri ...

Etiketler
Hipertansiyon ve böbrek ilişkisi
Prof. Dr. Ramazan Akdemir
Prof. Dr. Ramazan Akdemir
Sakarya - Kardiyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube