Hafta hafta gebelik; 19.hafta

Hafta hafta gebelik; 19.hafta

Hamileliğiniz: 19. hafta

Bebeğiniz nasıl gelişiyor:

Bebeğinizin duyusal gelişimi harika! Beyni koku, tat, işitme, görme ve dokunma yönünde uzmanlaşmış alanları belirlemektedir. Yapılan bazı araştırmalar, şu anda sesinizi duyuyor olabildiğini öne sürdüğü için yüksek sesle kitap okuyun, onunla konuşun veya ona  bir şarkı söyleyin!

Bebeğinizin ağırlığı şu anda yaklaşık 240 gramdır ve kafadan popoya 15 cm boyundadır . Kolları ve bacakları artık birbiriyle ve vücudunun geri kalanıyla doğru orantıdadır. Böbrekleri idrar üretmeye devam etmekte ve kafa derisinde saç çıkmaktadır. Amniyotik sıvı içinde buruşmasını önlemek için cildi üzerinde verniks kazeoza adı verilen koruyucu balmumsu bir kaplama oluşmaktadır.

Sizin hayatınız nasıl değişiyor:

Artık irileştiğinizi mi düşünüyorsunuz? Önümüzdeki haftalarda daha da hızlı bir şekilde irileşmeye başlayacaksınız. Bunun sonucunda, alt karnınızın biraz ağrıdığını veya ara sıra bir ya da her iki tarafta kısa ve bıçak saplanması gibi bir ağrı hissedebilirsiniz – özellikle aktif bir günün sonunda pozisyon değiştirirken. Bu büyük bir ihtimalle yuvarlak bağ (round ligaman ) ağrısıdır. Rahminizi destekleyen bağ dokuları, artan ağırlığı kaldırmak için gerilir. Bunda endişelenecek bir şey yoktur ama ağrının dinlenirken bile devam etmesi ya da şiddetlenmesi halinde sağlık uzmanınızı arayın.

Cilt değişiklikleri ve lekeleri

Cildinizde de bazı değişikliklerin meydana geldiğini fark edebilirsiniz. Avuç içleriniz kızarıyor mu? Endişelenmenize gerek yok, bunun nedeni, fazla östrojendir. Pigmentlerdeki geçici artıştan kaynaklanan bazı koyu cilt lekeleri de oluşabilir. Bu koyu lekeler üst dudağınızda, yanaklarınızda ve alnınızda belirirse, bunlara kloazma ya da "hamilelik maskesi" adı verilir. Meme uçlarınızda, çillerinizde, yara izlerinizde, koltukaltlarınızda, bacaklarınızın iç kısımlarında ve cinsel organınızda da bazı koyuluklar olduğunu fark edebilirsiniz. Göbek deliğinizden kasık kemiğinize giden koyulaşmış çizgiye ise linea nigra ya da “koyu çizgi” adı verilir. Bu koyu noktalar, doğumdan kısa süre sonra muhtemelen solar. Bu arada, kendinizi pigment değişikliklerini yoğunlaştıran güneşten koruyun. Koruyucu giysiler giyin, geniş kenarlı bir şapka takın ve dışarıdayken güneş kremi sürün.

Cilt lekelerinin tonunu açmak

Güneşe maruz kalmak, cildinizdeki bu rahatsız edici pigment değişikliklerini yoğunlaştırabilir. Bu durumla başa çıkmak için:

15 ya da daha yüksek düzeyde SPF içeren  bir güneş kremi kullanın ve tekrar sık sık sürün (UVA ve UVB ışınlarına karşı koruma sağlayan bir formül).

Özellikle gün ortasında olmak üzere (sabah 10 ve öğleden sonra 2 arası) güneş altında geçirdiğiniz zamanı sınırlandırın.

 Dışarıda geniş kenarlı bir şapka takın.

Cildi beyazlatan ürünleri kullanmayın; bunların hamilelik sırasında güvenli olup olmadıkları belli değildir. Bunun yerine bekleyin ve pigmentleşmenin doğumdan sonra kendiliğinden geçip geçmediğini görün.

Ellerim neden acıyor?

Muhtemelen karpal tünel sendromundan  muzdaripsiniz. Hamile kadınlar, bu duruma daha yatkındır çünkü vücutlarındaki fazla sıvı, bileklerinde ve ellerindeki dokuları şişirir ve böylece sinirler sıkışır. Karpal tünel, bilek kemiklerinin üç taraftan oluşturduğu nispeten dar kemikli bir kanaldır . Bu sert yerin arasından geçen siniri çevreleyen kas-kemik bağları şiştiğinde, sinir acır ve sonuçta ağrı ve hissizlik meydana gelir.

Hamilelerin beğenebileceği üç lezzet :

1.Dondurma birçok kalori ve doymuş yağ içerir ama aynı zamanda müthiş bir kalsiyum kaynağıdır. Yarım fincan çikolatalı dondurmada 109 miligram (mg) kalsiyum, yani, tavsiye edilen günlük miktarın yüzde 11’i vardır.                                                                                           

2. Hamburgerde doymamış yağ oranı yüksek olabilir ama aynı zamanda müthiş bir demir kaynağıdır. Evde yapılmış büyük bir burger, yaklaşık 5 mg demir, yani hamilelik sırasında tavsiye edilen günlük miktarın yaklaşık yüzde 16’sını içerir. Yağ alımı sınırınızı aşmamak için yağsız et alın, mayonez ve yanındaki patates kızartmalarını yemeyin.

3.Turşu sodyumla doludur ama C vitamini, demir, magnezyum, potasyum, lif, A vitamini ve K vitamini de içerir. Büyük bir salatalık turşusunda (7-10 cm uzunluğunda) 18 kalori vardır. (Not: Kronik yüksek tansiyonunuz varsa ya da vücudunuz çok fazla su tutuyorsa, turşu kavanozundan uzak durun. Çok fazla sodyum, durumunuzu kötüleştirebilir.)

 

 

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Deniz Gökalp

Op. Dr. Deniz GÖKALP KAYA, 8 Ağustos 1976 tarihinde İstanbul 'da doğmuştur. 1994 yılında İzmir Fen Lisesi'nden mezun olmuştur. Ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2000 yılında tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. 2004 yılında ise Ankara Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Hastanesi'nde ihtisasını tamamlayarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 2005 yılında Acıbadem Kadıköy Hastanesi Jinekoloji Ünitesi ve Tüp Bebek Merkezi'nde tam zamanlı olarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı unvanıyla görev yapmaya başlamıştır. 2006 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından verilen "Tüp Bebek ve Üremeye Yardımcı Teknikler" eğitimini tamamlamış ve sertifika sahibi olmuştur. Acıbadem Hastanesi Tüp Bebek Merkezi'nin 2007 yılında bir eğitim merkezi olduktan sonra kursiyer hekimlerin eğitiminde görev almıştır. ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Hamilelerin beğenebileceği üç lezzet
Op. Dr. Deniz Gökalp
Op. Dr. Deniz Gökalp
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube