Glutatyon tedavisi nedir ve faydaları nelerdir ?

Glutatyon tedavisi nedir ve faydaları nelerdir ?

Glutatyon vücut hücrelerimizin ürettiği güçlü bir savunma silahıdır. Bağışıklık sistemimizin bir parçası olarak vücutta biriken toksik çöpleri temizleyen antioksidan bir madde olup 3 amino asitten (glutamin, sistein ve glisin) oluşur. En baba antioksidan Glutatyondur.

Glutatyonu azaltan durumlar: Yaşlanma, kötü beslenme, çevresel toksinler ve stress durumlarında glutatyon seviyeleri azalarak asli görevini yapamaz hale gelirler.

Hücrelerimizin ürettiği glutatyonun yetersiz hale gelmeye başladığının belirtileri görülmeye başlaması üzerine damardan takviye olarak glutatyon tedavisi verilebilir. En etkili yol damardan vermektir yoksa lokal, kas içi ve burundan da bu madde verilebilmektedir. İçilmesinin pek bir faydası yoktur.

Glutatyonun Faydaları Nelerdir ?

COVİD SONRASI AĞRILAR VE AKCİĞERİN KORUNARAK NORMAL HALE GETİRİLMESİNDE GLUTATYON TEDAVİSİ+OZON TEDAVİSİNİN YARARLARI ARTIK KANITLANMIŞTIR.

Karaciğer yağlanması: Alkoliklerde karaciğer hücrelerinde oluşan hasarı yada oluşabilecek karaciğer yağlanmasının önüne geçer. Glutatyon eksikliğinin en önemli göstergelerinden bir tanesi karaciğer yağlanmasıdır.

Oksidatif stresin azaltılması: Zararlı serbest radikallerin artması ve bunlarla mücadele edecek antioksidanların azalması ciddi kronik, baş edilmesi güç rahatsızlıkların(kanser, diyabet,romatizmal hastalıklar) habercisidir. Glutatyon verildiğinde bu hastalıklarda gerileme olmaktadır. Yüksek kan şekeri ile süregelen kontrolsüz diyabette iyi bir kontrol sağlanabilir. Özellikle kontrolü güç otoimmün hastalıklarda (Romatoit artrit, lupus ve çöliak hastalığı)  oksidatif stresin neden olduğu kronik enflamasyonun glutatyon tedavisi sayesinde azaltıldığı bunu da bağışıklığı destekleyen mekanizmaları güçlendirerek yaptığı ortaya konmuştur. Burada hücrelerdeki mitekondrilere saldıran serbest radikalleri temizleyerek katkı sağlamaktadır.

İnsulin direncinin kırılması: özellikle yaşlı bireylerde glutatyon üretiminin azalması insülin direncini artışına neden olur ve yağ yakımı azalır. Glutatyon takviyesi bu döngüyü tersine döndürerek insülin direncini kırar vücutta yağ depolanmasının önüne geçer.

Periferik Arter hastalığı: özellikle bacak damarlarındaki minik tıkanmalara bağlı ortaya çıkan ağrı problemleri ve uzun süre yürüyememe gibi sıkıntılarda glutatyon tedavisi sonrası ağrılarda azalma yürüme mesafesi uzar.

Parkinson hastalığı: hastalığa bağlı ortaya çıkan kas sertleşmeleri ve titremelerde glutatyonun faydaları olduğu bilinmektedir.

Solunum sistemi hastalıkları: Enflamasyonun azaltılmasında glutatyon tedavisinin önemli yeri vardır.

Kanser tedavisine katkı: vücutta glutatyon eksikliği varsa kanser oluşumu hızlanabilir aynı zamanda kanserin tedavisinde uygulanan kemoterapotikler glutatyonu azaltmakta, ışın tedavisin etkileri de sınırlı olmaktadır. Glutatyon verildiğinde kanser tedavisinin etkinliği artar. Dünyada bazı merkezlerde sadece glutatyon ve beraberinde ilave edilen yüksek doz C vitamini, alfalipoik asit, b vitaminleri ve selenyum gibi kombinasyonlarla kanserin yok edildiği iddia edilmektedir. Tümör hücrelerine karşı bağışıklığın artırılması önemlidir. Elimizdeki en güçlü silahlardan bir tanesi glutatyondur. DNA  hasarını önler. Glutatyon kanser hücrelerinin oluşmasını da engelleyici fonksiyonlar üstlenir. Kansere genetik yatkınlığı olanlar mutlaka glutatyon almalıdırlar.

Sporcu sağlığı: Vucudun enerjisi artar, kaslar güçlenir ve çobuk yorulma ortadan kalkar.

Günlük Pratikte Glutatyon tedavisi dendiğinde tek başına glutatyon değil aynı serum kokteyli içinde C vitamini, Alfalipoik asit, B vitaminleri, selenyum verilmektedir. Tedaviye dönüşümlü olarak ozon tedavisinin eklenmesi sinerjik etkiler oluşturur.

Bu kokteyl haftada 2 gün toplamda 8 -10 seans uygulanması uygun olup damardan serum içine katılmak suretiyle yaklaşık yarım saat süren bir prosedürdür. Bu kokteylin süratle verilmesi sakıncalıdır.

Hastaların kullandığı diğer ilaçlarla ciddi bir etkileşim göstermez. Ozon tedavisi ile aynı gün verilmemelidir.

Hamilelerde ve emziren annelerde yeterli bilimsel çalışma olmadığından verilmesi pek önerilmez. Asetaminofen ( parasetamol) kullananlarda dikkatli olunmalıdır. Parasetamol glutatyonun etkilerini azaltabilir.

Sonuçta:

Covid geçirip ağrıları artmış ve akciğerleri hasar görmüş olanlar

Alkol ve sigaranın oluşturduğu toksinlerden vücudun temizlenmesini isteyenler

Kansere meyilli olanlar

Diyabeti olanlar

Romatizmal şikayeti olanlar

Parkinson ve otizmi olanlar

Yaşlanmaktan korkanların

Glutatyon tedavisi almalarını şiddetle öneririz. Tecrübelerimiz glutatyon kokteylinin ozon tedavisi ile kombine edilerek hafta içinde dönüşümlü verilmesi fevkalade etkili olumlu neticeler verdiği yönündedir.

Bu makale 22 Kasım 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Nurettin Lüleci

Prof. Dr. Nurettin LÜLECİ, İzmit'te doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarula tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı olmuştur. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Algoloji Bilim Dalı'nda Ağrı Bilimi (Algoloji) eğitimini, İtalya'da nükleoplasti eğitimini tamamlamış ve Amerikan Clarus Medikal tarafından sertifikalandırılmıştır.  1999 yılında Doçent olmuş olan Prof. Dr. Nurettin LÜLECİ, Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı'nı kurmuş, Profesör Doktor olarak Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı ve Algoloji Bilim Dalı Başkanlığı görevinde bulunmuştur. 2011 yılında Sağl ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
facebook
Etiketler
Parkinson nedenleri
Prof. Dr. Nurettin Lüleci
Prof. Dr. Nurettin Lüleci
İstanbul - Anestezi ve Reanimasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube