Düşünsel diyet terapisi

Düşünsel diyet terapisi

Amerika Birleşik Devletleri’nde ciddi bir sorun olarak her geçen gün daha fazla önem kazanmaktadır. Yetişkinlerin neredeyse üçte ikisi, ergen ve çocukların ise büyük bölümü giderek şişman olarak tanımlanmaktadır. Bu gidişat da Amerika Birleşik Devletleri’nce ciddi bir sağlık sorunu olarak görülmektedir. Çünkü, yapılan araştırmalara göre belirgin derecede şişmanlığı olan kişilerin ciddi sağlık sorunları ve bir çok hastalıkla yüzyüze olduğu görülmektedir.

Amerika’da böyle de ülkemizde farklı mıdır? Rakamlar ve oranlar değişse bile gidişat bizim ülkemizde de Amerika’dakine benzemektedir. Şöyle bir bakın. Önce kendi vücudunuza, boyunuzla kilonuza bakın. Göbeğinize, gıdınıza, belinize bakın. Beden kitle endeksinize ve vücut ağırlığınızın yağ oranına bakın. Sonra çevrenizde gördüğünüz diğer insanlara bakın.

Bir Türk vatandaşının ifadesi ilginçtir: “Üç yıl Uzakdoğu’da yaşadım ve hiç kilo fazlam olmadı, hatta buradan götürdüğüm kiloları orada kaybettim. Ardından Türkiye’ye geldim ve üç ayda beş kilo aldım!” yani, ülkemizde kilo almamıza yol açan bazı etkenler bulunmaktadır. Bunlar elbette farklı bir araştırma konusudur. Yine Türkiye’de yapılan bir araştırmaya göre en şişman olmayan kişilerin Antalya’da, en şişman kişilerin de Konya’da olduğu tespit edilmiştir. Her iki şehirde de yaşamış birisi olarak en dikkat çekici fark Konya halkının beslenme alışkanlıklarının yağ yapıcı ve şişmanlığa yol açıcı olduğunu görmemi sağlamıştır.

Hangi beslenme danışmanına giderse gitsin diyet yaparak kilo veren pek çok birey verdiği kiloların aynısını bir yıl sonrasında geri almaktadır. Beslenme ve diyet uzmanlarına giderek, Beslenme alışkanlığını değiştirerek veya tıbbi müdahaleler ile kilolar verilebilse de bu çoğu zaman kalıcı çözüm olmamaktadır. Gerek danışanlar gerekse beslenme ve diyet uzmanları ile diğer doktorların göz ardı ettiği başka bir etken bulunmaktadır. O da bireylerin psikolojileridir. Çoğu birey, beslenme alışkanlıklarının duygu, düşünce ve davranışlarımız tarafından yönetildiğinin farkında değildir. Tekrar tekrar yapılan diyetler, diyetisyenlerin kapılarını sıkça aşındırmalar, doktorlardan ve cerrahlardan çözüm beklentileri çoğu zaman işe yaramamaktadır. Halbuki asıl çözüm psikolojik diyettedir. Diyete başlamadan önce psikoterapiye giderek psikolojik diyet yapılmalıdır.

Diyet terapisi diğer kilo verme programlarında eksik olan şeyi size sağlar. Düşünsel terapi tekniklerinin uygulandığı bu yöntem sayesinde yeme alışkanlığınızı değiştirerek farklı düşünce sistemi oluşturmanızı sağlar. Bu, diğer programlar gibi kısa vadeli ve geçici değil kalıcı bir programdır. Bisiklet kullanmayı bir kez öğrenip hayat boyu unutmamak gibi psikolojik diyet terapisi ile hayat boyu yeme alışkanlığı kazanarak kilonuzu kontrol etmeniz mümkündür.

Eğer beş kilo fazlanız var ise her yıl bu fazla kilonuzun birer ikişer kilo artarak devam ettiğini göreceksiniz. Ancak, psikolojik diyetin nasıl yapılacağını bir kez öğrendikten sonra tartıya her çıkışınızda kilonuzun biraz daha azaldığını görecek ve sonraki yıllarda da kilonuzu koruyacaksınız. Kilo ver- yeniden al kısır döngüsünden sonsuza kadar kurtulacaksınız.

Yapılan araştırmalarda bireylerin alışkanlıklarını değiştirebildiği ve bunu hayat boyu koruyabildiği görülmektedir. Yapılan diyetlerden sonra geri alınan kiloları önlemek için düşünce yapınızı değiştirerek yeni yeme alışkanlığınızı koruyabileceksiniz. Bu terapi ile sizi yenilgiye sürükleyen düşünce ve inançlarınızı değiştirecek, gerçekçi düşünmeyi öğrenerek kendinizi daha iyi hissedecek ve gerçekçi hedeflere ulaşacaksınız.

Kilo vermenin özgüveni arttırdığını bilmekteyiz. Artan bu özgüven sayesinde daha güzel ilişkiler kurmak, daha iyi işlerde çalışmak, daha iyi etkinliklerde bulunmak ve yaşam kalitesini artırmak kaçınılmazdır. Sağlıklı ve çekici bir vücuda kavuşmak kendi vücuduyla barışık olmayı ve eşine karşı daha rahat ve istekli olmayı da getirerek cinsel yaşam kalitesini de arttırmaktadır.  

  İsveç’te yapılan bir araştırmada düşünsel diyet terapisi programına katılan bireylerin on haftada ortalama dokuz kilo attıkları ve bir buçuk yıl sonraki kontrollerde hiç kilo almadıkları görülmüştür.  Diyet terapi programı diyet esnasında yapılabileceği gibi en uygun olanı diyete başlamadan önce yapılmasıdır.  Altı-yedi seans süren bu terapi programında baltalayıcı düşünceler, yanlış davranışlar, akılcı hedef belirleme, yeme arzusunun üstesinden gelme, tokluk tanımını değiştirme, yiyecek konusunda ısrar edenlere hayır diyebilme, yeme isteğini erteleyebilme, sağlıklı alternatif düşünceleri öğrenme ve yeni kiloyu koruma gibi konularda beceri sahibi olacaksınız.

Yıllar önce okuduğum Yüzde Yüz Düşünce Gücü adlı kitapta “Her şey düşüncede başlar!” diye bir cümle vardı. Bazı bireyler sabah evden çıkarken havaya bakıp “bugün hava bozuk günüm kötü geçecek” der ve gerçekten gün onlar için kötü geçer. Ancak bazı bireyler de havaya bakarak “bugün hava kapalı ona göre giyinip çıkayım güzel bir gün beni bekliyor” der ve gün onlar için güzel geçer. Bu bağlamda ele alırsak yeme-içme, beslenme, kilo alıp verme, şişmanlık, zayıflık, blumia, anoreksiya, beden imgesi, bedensel özgüven vb birçok hususta düşünce yapısının etkisi yadsınamaz. Siz de kalıcı bir beslenme alışkanlığı ve istediğiniz kiloda kalmak isterseniz beslenme diyet programlarından önce psikolojik diyet terapisi programımıza katılmalısınız.   

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Hasan Kul

Uzman Klinik Psikolog ve Aile Danışmanı Hasan KUL; Psikolojik Danışma lisans eğitimi üzerine Aile Danışmanlığı, Uygulamalı Psikoloji ve Klinik Psikoloji olmak üzere toplam üç tane master eğitimi bitirmiş olup psikoterapinin ana vatanı olan Viyana/ Avusturya'da Psikoterapi doktora eğitimine devam etmektedir. Ağırlıklı olarak Bilişsel-Davranışçı Terapi ve Şema Terapi yöntemleri kullanarak; Bireysel, evlilik ve aile sorunları üzerine çalışmaktadır. Vaka grubu çocuk, yetişkin, çift ve ailedir. Aile danışmanlığı eğitimlerinde dersler vermektedir. Cinsel Doyum, Cinsel İşlev Bozuklukları, Çocuk Yetiştirme Tutumları, Evlilik Uyumu, Benlik Saygısı, Kişilerarası İlişkiler ve İletişim konularında araştırma yaparak kitaplaştırmıştır. Çeşitli konularda eğitim, seminer vb de yapmaktadır.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Diyet yapmak
Uzm. Psk. Hasan Kul
Uzm. Psk. Hasan Kul
Bursa - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube