Dudak estetiği

Dudak estetiği
Dudaklar yüz ifademizin ve görünümümüzün en önemli tamamlayıcılarındandır. Dolgun, kırışıksız ve genç görünümlü dudaklar, tarih boyunca güzelliğin ve çekiciliğin simgesi olmuştur. Bazı kişilerde yapısal olarak bir incelik mevcutken, bazen de yaşın ilerlemesi, menapoza girme gibi nedenlerle dudaklarda incelme söz konusu olabilmektedir. Bu problem basit cerrahi müdalalelerle veya ameliyatsız yöntemlerle düzeltilebilmektedir. Kişinin geçici ve tekrarlanan mı, yoksa kalıcı sonuçlar mı tercih ettiğine göre seçilebilecek alternetif yöntemler mevcuttur. Dudak kıvrımlarının şeklinin estetik olarak beğenildiği, fakat hacminin yetersiz bulunduğu durumlarda, günümüzde en sık kullanılan ve dolayısıyla en bilineni geçici dolgu maddelerinin enjeksiyonudur. Fakat sık sık tekrarlanması gerekliliği, oluşan simetri problemleri en önemli dezavantajlardır. Kalıcı enjeksiyonlar ise alerjik reaksiyonları sık olan ve geri dönüşü olmadığı için cerrahlar tarafından önerilmeyen dolgulardır. Uzun vadeli sonuçlar için basit cerrahi girişimler önermek daha doğru olur.


KALICI SONUÇLAR İÇİN HANGİ YÖNTEMLER KULLANILABİLİR ?



Dudak şekillendirmek için kullanılabilecek birkaç alternatif yöntem mevcut. Mevcut yöntemlerden bir tanesi dudak iç kısmındaki mukozanın dudağın görünen dış kısmına doğru ilerletilmesi işlemidir, ki bu işlemle bir miktar dolgunluk sağlansa da asıl amaç dudağın kırmızı kısmının daha görünür olmasını sağlamaktır. Bu yöntemi dudak kıvrımlarının ve şeklinin düzeltilmesi gereken durumlarda veya hastanın burun-dudak mesafesi çok uzun ise önermekteyim. Kalıcı dudak şekli sağlar fakat mevcut hacmin artırılmasına fazla katkısı olmaz. Dudağın kalınlığının arttırılması istenen durumlarda, dudağa yağ enjeksiyonu, "dermofat greft? olarak adlandırdığımız derinin, alt tabakası ve yağ dokusunun birlikte şeritler halinde dudağın içine yerleştirilmesi veya kişinin yine kendi vücuduna ait tendon dokularının kullanılması da mümkündür. Ancak bu yöntemlerinin kalıcılığının az olması, tekrarlanma gerekliliği, bizi başka arayışlara yöneltmiştir. Bu dezavantajlar değerlendirildiğinde permalip dudak dolgusu için en yeni teknolojidir. İnce dudakları şekillendirmek, dolgunlaştırmak ve dudak çevresindeki kırışıklıklardan kurtulmak için kalıcı, çok doğal sonuçları olan bu implant dolguya alternatif, kalıcı ve emniyetli bir yöntemdir.


PERMALİP NEDİR?



Yüz bölgesinde doku büyütmesi için tasarlanmış Amerikan FDA onaylı bir tıbbi üründür. Pürüzsüz yüzeyli, doğal dudak şeklinde bir forma sahiptir. Silikon elastomerden üretilen, yırtılma ve kopma, sönme gibi prolemleri olmayan bir maddedir. Kullanılan implantın göğüs implantları gibi içi silikon jel ile doluı değildir, tamamı aynı malzemedir.Geçici yada kalıcı dudak dolgularından ve dudak protezlerinden farklı olarak, değişik boy ve kalınlıklarda, tamamen doğal dudak kıvrımları ile uyumlu, doğal doku kıvamında ve bu nedenle herhangi bir sertlik, şekil bozukluğu yada his kaybına yol açmamaktadır. İmplant ömür boyu değiştirilmeden dudakta kalabilir. İstenmediği takdirde çıkartılarak dudaklar eski haline dönüştürülebilir .


KİMLERE BÖYLE BİR UYGULAMA YAPILABİLİR ?



İnce olan dudakları bir miktar kalınlaştırmak yanında, zaman ile yumuşak dokuların azalması nedeniyle eski dudak dolgunluğunu kaybeden ve dudak çevresindeki ince kırışıklıklardan kurtulmak isteyen hastalara bu yöntemi önerebilirim. İşlem lokal anestezi altında yapılabilen 15 dakikalık bir işlemdir. İmplantın yerleştirilmesi sonrası hasta kolaylıkla günlük hayatına geri döner. 2-3 gün implantın uygulandığı alanda şişlik olabilir.


AMELİYAT SONRASINDA NELER BEKLENEBİLİR ?



Dudak ameliyatları sonrası ilk günler buz uygulaması, çeşitli kremlerle dudakların nemlendirilmesi ve dudak hareketlerinin kısıtlanması gerekir. Oluşacak şişliklerin azalarak kişinin yeniden sosyal ortamlara dönüşü için gereken süre ortalama 10-15 gündür. Kanama, enfeksiyon, uçuk (Herpes) veya asimetri oluşabilecek komplikasyonlar arasında sayılabilir. İyi bir cerrahi teknikle çoğu önlenebilir.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Aylin Bilgin Karabulut

Prof. Dr. Aylin BİLGİN KARABULUT, 23 Eylül 1963 tarihinde İstanbul'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini 1980 yılında Üsküdar Kız Lisesi'nde bitirmiştir. Hemen ardından İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde başlamış olduğu tıp eğitimini 1986 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanını almıştır. 1986 - 1992 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi ihtisasını tamamlamış ve burada Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı olarak görev yapmaya başlamıştır. İhtisas eğitimi esnasında 1990 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde ‘Health Science of San Antonio, The University of Texas'da gözlemci olarak bulunmuştur.  1996 yılında Brüksel, Belçika'da "1996 Vesalis Course, Microurgical Dissection of Free Flaps and Clinical Applications" kursuna katılmıştır. 1997 yılında Ame ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Prof. Dr. Aylin Bilgin Karabulut
Prof. Dr. Aylin Bilgin Karabulut
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube