Alın germe ameliyatı

Alın germe ameliyatı

Yüz ifadesinin odak noktası gözler ve kaşlardır.Yüzün üst bölümünün gençleştirilmesi ve güzelleştirilmesi amacıyla cerrahi girişim düşünülen ilk bölge genellikle göz kapakları olur. Eğer kaşlar ve alın bölgesi estetik olarak problemliyse, umulanın aksine göz kapağı ameliyatı hastaya yorgun bir ifade verir. Alın bölgesinde sarkma varsa, alın derisi gerilip kaşlar yukarıya alındığında üst göz kapağı deri bollukları büyük ölçüde giderilmiş olur. Çoğu zaman üst göz kapağı ameliyatına gerek kalmaz.

Yaşlanmayla birlikte alın derisi de yüz cildinde olduğu gibi yaşın ilerlemesine paralel olarak gevşemeğe,sarkmağa başlar ve mevcut çizgiler derinleşir. Zamanla kaşlar aşağı doğru iner ve kişide yorgun ve üzgün bakışlı bir yüz ifadesi ortaya çıkar. Kötü beslenme, sigara, düzenli olmayan yaşam tarzı, stress, hava kirliliği, yerçekimi etkisi ve mimikler estetik açıdan rahatsızlık verici bu sonucu kolaylaştırır. Bazen genç hastalarda da alın bölgesinde derin kırışıklar olmasa bile,yapısal olarak alın derisinin sarkık olması ve kaşların aşağıya düşüklüğü söz konusu olabilir.

Bu ameliyat genellikle 40 yaşın üzerindeki, başka sağlık problemi olmayan erkek ve kadın hastalara uygulanır. Genç hastalarda da yapısal deformaşyonların düzeltilmesi için önerilebilir. Alın germe ameliyatı ile alındaki çizgiler minimal hale getirilir. Göz üzerine doğru sarkmış olan kaşların kaldırılarak olması gereken yere getirilmesi sağlanır ve kişiye diri bir bakış kazandırılır, aynı anda gözlerin yanındaki çizgilerin bir bölümü de bir ölçüde giderilebilir. Fazla miktarda sarkıklık varsa ve deri çıkarılması gerekiyorsa klasik açık alın germe yöntemi uygulanır. Klasik yöntemde saç çizgisinin 4-5 cm. kadar gerisinde taç tarzında bir iz kalır, ancak bu iz saçlı deri içinde gizlenir. Ancak bu yöntem uygulandığında saçlı deride 3-4 ay süren geçici his kaybı olabilir. Kaşları normal yerine getirmek için yapılan kaş asma ameliyatı alın germe ameliyatı ile iç içe bir ameliyattır. Ayrıca kaş asma ameliyatına gerek yoktur.

Ben alın germede dünya literatürüne girmiş olan kendi tekniğimi uygulamaktayım. Bu teknik 'iki planlı alın germe' yöntemi olarak tercüme edilebilir ve uzun süreli kalıcı sonuçlar elde etmek için önerilmiştir.

Sadece şakak bölgesinden girilerek kaşların asılması ve kısmen alın gerilmesi tercih edilen bir yöntem değildir. Bu yöntem basit gibi görünmekle birlikte yeterince etkili değildir ve çok kısa sürede  nüks ile sonuçlanabilir.

Alın germe amacıyla çok genç hastalara endoskopik yöntem önerilebilir. Bu yöntemde saçlı deri içindeki izler daha az olacaktır, fakat yöntemin etkinliği ve kalıcılığı tartışılmaktadır. Deri bolluklarının giderilmesinde yeterince etkili olamamaktadır. Günümüzde Amerikan plastik cerrahlarının yarıdan çoğu klasik açık alın germe yöntemine geri dönüş yapmıştır. Tecrübeli ellerde etkili ve uzun süreli sonuçlar elde edilmektedir.

AMELİYAT
Ameliyat hastane koşullarında, anestezi uzmanının gözetiminde, ameliyathanede yapılır. Genel anestezi ile yapılması önerilr. 1.5 saat kadar sürer. Ameliyat açlı deri içerisinden gerçekleştirildiği için izler ilk günden itibaren rahatlıkla saklanabilir. Gereğinde diğer estetik ameliyatlar ile aynı anda uygulanabilir. Sıklıkla yüz germe ameliyatına eklenmektedir.
 
AMELİYAT SONRASI
Ameliyat sonrası erken dönem genellikle rahat geçer. Alında ve gözler etrafında genel bir şişlik ve morarma olabilir. Uyuşukluk ve gerginlik hissi olabilir. Bunlar 2 hafta içinde kendiliğinden geçer. Gözler, burun ve ağızı açık bırakacak şekilde baş sargısı uygulanabilir.  Pansumanlar 3-4 günden itibaren açık bırakılır, hastanın saçlarını yıkamasına izin verilir. Aşırı efor ve sıcak fön ödemleri artırabileceği için 3 hafta kadar önerilmez. Dikişler 7- 8 gün sonra alınır.

Ameliyat iyi sonuç verir. Nadiren rötüş gerekli olabilir. Kişi ilk günlerden itibaren makyaj yapabilir, 10 gün sonra işine dönebilir  ağır egzersizlerden ve güneşten kaçınması, dış darbelerden korunması önerilir. Alın ve kaşlara yeni verilmiş şekil, yerçekimi nedeniyle etkileneceğinden kişinin bünyesine göre bazen 8-10 yıl bazen de ömür boyu dayanır.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Aylin Bilgin Karabulut

Prof. Dr. Aylin BİLGİN KARABULUT, 23 Eylül 1963 tarihinde İstanbul'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini 1980 yılında Üsküdar Kız Lisesi'nde bitirmiştir. Hemen ardından İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde başlamış olduğu tıp eğitimini 1986 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanını almıştır. 1986 - 1992 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi ihtisasını tamamlamış ve burada Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı olarak görev yapmaya başlamıştır. İhtisas eğitimi esnasında 1990 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde ‘Health Science of San Antonio, The University of Texas'da gözlemci olarak bulunmuştur.  1996 yılında Brüksel, Belçika'da "1996 Vesalis Course, Microurgical Dissection of Free Flaps and Clinical Applications" kursuna katılmıştır. 1997 yılında Ame ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Alın germe ameliyatı
Prof. Dr. Aylin Bilgin Karabulut
Prof. Dr. Aylin Bilgin Karabulut
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube