Donuk omuz ( adeziv kapsulit) hakkında bilinmesi gerekenler

donuk omuz, omuz ekleminde meydana gelen sertlik ve ağrı ile karakterize bir durumdur. Yaşam konforunu ciddi şekilde bozan, ağrı ve ilerleyici hareket kısıtlılığı ile karakterize bir hastalıktır. Donuk omuzun temel tedavisi; egzersiz ağırlıklı fizik tedavidir ve eklemi hareketsiz bırakmamak esastır. Erken dönemde tedavi almayan ve ileri derecede omuz hareket kısıtlılığı gelişen kişilerde cerrahi tedavi gerekebilir.

Donuk omuz ( adeziv kapsulit) hakkında bilinmesi gerekenler

Kas iskelet sistemi hastalıkları içerisinde bel ve boyun ağrılarından sonra en sık karşılaşılan problem omuz ağrılarıdır. Günlük yaşamı çok ciddi şekilde etkileyebilmektedir. Omuz eklemi köprücük, kürek ve kol kemiğinden oluşuyor. Eklemi bir kapsül çevreler. Kapsülde yapışıklığa neden olan durumlarda donuk omuz olarak belirtilen sorun ortaya çıkar. Donuk omuz, yaşam konforunu ciddi şekilde bozan, ağrı ve ilerleyici hareket kısıtlılığı ile karakterize bir hastalıktır. Kadınlarda sık olmakla beraber 35–70 yaş arasında ve baskın olmayan tarafta daha sık görülür. Şeker hastalığı, otoimmün hastalıklar, tiroid bozuklukları, trigliserid yüksekliği, meme kanseri omuzun aşırı veya yanlış kullanımına bağlı omuz eklemini oluşturan yapılarda yırtılma, ödem, enfeksiyon, romatizmal hastalıklar, kalp hastalığı, akciğer hastalığı, boyun fıtığı, kolun kırıkları gibi bir çok hastalık donuk omuz gelişimi ile ilişkili bulunmuştur.

Hastalık seyrine göre 4 evreye ayrılır. Hastalığın başlangıcında hasta, omuz hareket kısıtlılığından yakınmaktadır. İstirahat halindeyken, ani hareketler sonrası ve gece ağrı vardır. Günlük yaşam aktiviteleri kısıtlanmıştır hasta tek başına saçını tarayamadığını, elbisesini giyemediğini, yüzünü
yıkayamadığını söyler. Semptomlar üç aydan az bir süredir devam etmektedir. Bu evrede tedavi edilmezse donma evresi denen 2. Evreye geçer. Semptomlar 3–9 aydan beri mevcuttur; kronik ağrı ve hareketlerde ilerleyen kayıp vardır. Gece ve istirahat ağrıları vardır ve ciddi uyku bozukluğuna yol açar. 3. Evre donuk evre olarak isimlendirilir. Gece veya istirahat halinde ağrı minimaldir fakat belirgin bir hareket kısıtlılığı vardır.

Semptomlar yaklaşık 9–15 aydır mevcuttur. Evre 4 çözülme evresi olarak adlandırılır. Minimal ağrı ile birlikte omuz hareketlerinde ilerleyen bir düzelme mevcuttur. Donuk omuzda, hastalarda doğal seyir tam olarak ortaya konmamış olsa da, genellikle ortalama 2–3 yıl içinde iyileşme olabileceği belirtilir. Son çalışmalarda ise artık yazarlar bu süreler konusunda daha az iyimser sonuçlar bildirmektedirler. Donuk omuzun temel tedavisi; egzersiz ağırlıklı fizik tedavidir ve eklemi hareketsiz bırakmamak esastır. Hastalığın ilk aşamalarında ilaç tedavisinden de fayda görülür. Ekleme steroid enjeksiyonu Evre 1’de ve Evre 2’nin başlangıcında inflamasyonun baskılanması amacıyla kullanılabilir. Anestezi altında manipülasyon; konservatif tedaviye rağmen altı aydır devam eden ilerleyici ağrı ve hareket kısıtlığı durumunda uygulanabilir Erken dönemde tedavi almayan ve ileri derecede omuz hareket kısıtlılığı gelişen kişilerde cerrahi tedavi gerekebilir.

Bu makale 29 Nisan 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Betül Bakan

Doç. Dr.Betül Bakan, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1993 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak 2000 yılında Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı olmuştur. 


Mesleki çalışmalarına .Şişli Kolan International Hospital'da devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Donuk omuz tedavisi
Doç. Dr. Betül Bakan
Doç. Dr. Betül Bakan
İstanbul - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube