Dirsekte bursit (olekranon bursiti) hakkında

Olekranon olarak adlandırılan kemiksi dirsek çıkıntısının üzerinde bulunan bursanın farklı nedenlerle şişmesi, ağrıması, olekranon bursit olarak adlandırılır. sebepleri arasında; sıklıkla dirseğin sert bir yüzeye uzun süre dayanması, sert travmalar, enfeksiyon veya romatizmal hastalıklar sayılabilir. Sıklıkla tedavisi sebebe yönelik olup, soğuk uygulama, bursanın boşaltılması ve gerekirse ilaç tedavisi ile düzelir.

Dirsekte bursit (olekranon bursiti) hakkında

Dirsek bursası, dirseğin hareketli cildi ile kemik dokuları arasında normalde düz ve belirgin olmayan cildin kemiğin üstünden kolayca kaymasını sağlayan içi sıvı dolu bir kesedir. Kesenin inflamasyonuna bursit denilir. Olekranon bursiti kesede şişme ve dirsek arkasında yumuşak içi sıvı dolu izlenimi veren yumru bir kitle şeklinde görülür

Etyoloji

Kronik irritasyonla ( dirseğini sert zeminlere dayayarak çalışma alışkanlığı gibi) Bölgeye gelen ani darbe ve çarpmalar

Gut hastalığı, romatoid artrit gibi enflamatuvar hastalıklar

Ayrıca açık yaralanmalar, cildi delen yaralanmalarla, olekranon bursası dış ortamla temas haline geçerek enfekte olabilir.

Tanı

Olekranon bursitinde, dirsek arkasında yumuşak şişlik ilk bulgudur.

Bursa kesesi büyüme gösterince kese duvarlarına yaptığı bası ile ağrıya neden olur.

Bunun yanında eğer olekranon bursitinin üzerine enfeksiyon eklenirse, bölgede kızarıklık ve ısı artışı görülür.

Enfeksiyon kontrol edilmez ise sistemik ateş ve enfeksiyon bulguları gelişebilir.

Hastalara tanıda sıklıkla dirsek radyografisi çektirilerek bursitise neden olabilecek yabancı cisim veya kemik çıkıntı varlığı araştırılır.

Tedavi

Enfekte olmayan dirsek bursit olgularında kese içi sıvının boşaltılması, kompresif bandaj ve antienflamatuvar tedavi uygulanır Bu tedavilere rağmen gerileme olmayan olgularda kese cerrahi olarak çıkarılır

Bu makale 29 Nisan 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Betül Bakan

Doç. Dr.Betül Bakan, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1993 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak 2000 yılında Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı olmuştur. 


Mesleki çalışmalarına .Şişli Kolan International Hospital'da devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Eklemde ağrı
Doç. Dr. Betül Bakan
Doç. Dr. Betül Bakan
İstanbul - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube