Böbrek ve mesane taşları

Böbrek ve mesane taşları

Böbrek ve buna bağlı olarak idrar yolları (üreter, mesane, üretra taşları) taş hastalığı ülkemizde ve dünyada giderek artan hastalıklardır.

Beslenme alışkanlığımız, yaşam biçimimiz, ailesel faktörler, geçirdiğimiz ve-veya var olan hastalıklarımız, kullandığımız ilaçlar, besin takviyeleri, taş hastalığını etkileyen etmenlerdir.

Günümüzde çocukluk çağından itibaren artık çok görülmektedir.

Böğür ağrıları ve uzun süren bel ağrıları, kasık ağrıları, sık idrara çıkma, kanlı idrar yapma, bulantı, kusma, ateş, taş hastalığının belirtileridir.

Taş hastalığının tanısını koymak zor değildir. İdrar tahlili, röntgen, ultrason, tomogrofi, gibi tetkitlerle taş tanısı koyulabilir.

Tedavide 5(beş)mm’nin altındaki taşlar bol sıvı tüketmek ve bazı öneri ve ilaçlarla düşürülebilir.

Eğer iki böbrek veya üreterde (idrar kanalı) taş varsa daha ciddi sorunlara yol açar, böbrek yetmezliğine bile sebep olabilir.

Büyük taş veya taşların tedavisi ameliyatsız yöntem olan vücut dışından şok dalgaları(ESWL) ile kırılıp dökülebiliyor ‘’dökülen taşlar ANALİZ yapılarak tekrarlanmaması için önlem alınabilir”

Bu yöntemle çözümlenemeyecek taşlarda kapalı ameliyat sistemleri olan URS, Lazer(RIRS) gibi idrar yolundan girip tedavi olanakları vardır.

Bu yöntemlerle alınamayan böbrek taşlarında kapalı ameliyatlar (PNL) uygulanmaktadır.

Taş oluşumundan korunmak için öncelikle taş analizi yaptırmak yeme içme alışkanlıklarını programlamak genel olarak bol sıvı tüketmek, çok kilo almamak, tuz, çikolata, çilek, çerez, kahve-nescafe, kakaolu yiyecek ve içeceklerden çok tüketmemek, protein tüketimini azaltmak gerekir.

Bu makale 19 Mart 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ahmet Köse

Op.Dr Ahmet Köse lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak  Üroloji Uzmanı olmuştur.

Op.Dr Ahmet Köse, mesleki çalışmalarına Bursa'da bulunan Özel Ack Ürotaş Üroloji Tıp Merkezi'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
facebook
Op. Dr. Ahmet Köse
Op. Dr. Ahmet Köse
Bursa - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube